Лібералізм (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Лібералізм»
Файл:Liberalismus (book).jpg
Автор Людвіг фон Мізес
Назва мовою оригіналу Liberalism: The Classical Tradition
Країна Веймарська республіка
Мова німецька
Тема класичний лібералізм і приватна власність
Жанр нон-фікшн
Видавництво Gustav Fischer Verlag, Liberty Fund
Видано 1927
Перекладач(і) Ральф Райко
Сторінок 175 (1927 edition) / 171 (1962 and 2005 editions) / 207 (others)

Лібералізм (оригінальна німецька назва: Liberalismus) - книга економіста Австрійської школи та лібертаріанського мислителя Людвіга фон Мізеса, що містить економічний аналіз та критику соціалізму. Вперше вона була опублікована в 1927 році у видавництві Густава Фішера в Єні і захищає класичну ліберальну ідеологію, засновану на правах приватної власності. Починаючи з принципу приватної власності, Мізес показує, як інші класичні ліберальні свободи випливають з права власності, і стверджує, що лібералізм, вільний від державного втручання, необхідний для сприяння миру, соціальній гармонії та загальному добробуту. Книга була перекладена англійською мовою учнем Мізеса, Ральфом Райко, але її перше англійське видання 1962 року мало назву "Вільна і процвітаюча співдружність", а не "Лібералізм", оскільки Мізес вважав, що дослівний переклад створить плутанину, оскільки термін "лібералізм" після Нового курсу і особливо в 1960-х роках став широко використовуватися в Сполучених Штатах для позначення лівоцентристської політики, яка підтримує певний ступінь державного втручання, що суперечить центральній передумові Мізеса. Англійський переклад був опублікований в Інтернеті Інститутом Людвіга фон Мізеса в 2000 році.

Цитати[ред. | ред. код]

Отже, ніколи не було політичної влади, яка добровільно відмовлялася від перешкоджання вільному розвитку та функціонуванню інституту приватної власності на засоби виробництва. Уряди терпимо ставляться до приватної власності коли вони змушені це робити, але за власною волею вони не визнають її необхідність. Навіть ліберальні політики, отримавши владу, зазвичай відсувають свої ліберальні принципи більш-менш на другий план. Тенденція накладати обмеження на приватну власність, зловживати політичною владою та відмовлятися поважати або визнавати будь-яку вільну сферу діяльності за межами панування держави надто глибоко вкорінена в менталітеті тих, хто контролює урядовий апарат примусу, для того, щоб вони колись добровільно відмовитись від цього. Ліберальний уряд є contradictio in adjecto. Тому треба змусити уряд прийняти лібералізм силою одностайної думки народу; не слід очікувати, що урядовці можуть добровільно стати лібералами.

Історія публікацій[ред. | ред. код]

Німецькою[ред. | ред. код]

Англійською[ред. | ред. код]

Англійською мовою книгу переклав Ральф Райко.

Огляди[ред. | ред. код]

Lemberger, J. (1928). Liberalismus. by Ludwig Mises. The Economic Journal. Royal Economic Society. 38 (152): 634—5. doi:10.2307/2224114. ISSN 1468-0297. JSTOR 2224114.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Full text versions of Liberalism, 1985 edition: