Ліга націй УЄФА з футболу серед жінок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жіноча Ліга націй УЄФА
UEFA Women's Nations League
Засновано 2022
Регіон Європа
Конфедерація УЄФА
Кількість команд 55
Поточний чемпіон Іспанія Іспанія
(перша перемога)
Найбільше перемог Іспанія Іспанія
(1)
Сайт womensnationsleague

Жіноча Ліга націй УЄФА (англ. UEFA Women's Nations League) — міжнародний футбольний турнір серед жіночих збірних Європи, який проводиться під керівництвом УЄФА. Частота проведення турніру — раз на 2 роки, а виявлення переможця — по парних роках. Також турнір залежно від сезону пов'язаний з відбірковим циклом до чемпіонатів Європи або чемпіонатів світу та кваліфікацією на Олімпійські ігри.

Про запуск жіночої Ліги націй УЄФА оголосили в листопаді 2022 року. Змагання мають подібний формат до аналогічного чоловічого турніру серед європейських збірних, що існує з 2018 року[1].

Турнір вперше пройшов у вересні-лютому 2023—2024 років. Чотири переможці з Ліги A вийшли у фінал чотирьох, що відбувся у лютому 2024 року.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше турнір був запланований на 2023 рік у строки, відповідні закінченню чемпіонату світу 2023 року. У турнірі діють принципи підвищення та пониження в класі. Турнір, за задумом організаторів, не лише мав замінити більшу частину товариських зустрічей матчами турнірного значення, а й має сприяти тому, щоб збірні грали з рівними за класом суперницями. Також метою нового турніру було забезпечення підвищення спортивного та комерційного інтересу до футболу жіночих національних збірних. При цьому система, як і раніше, дає всім національним збірним шанс пройти кваліфікацію на великі міжнародні жіночі турніри. Взаємопов'язані цикли змагань покликані сприяти довгостроковому розвитку національних жіночих збірних.

Формат[ред. | ред. код]

Згідно з форматом від УЄФА, команди поділені на ліги: A, B і C відповідно особистому рейтингу. У найвищих двох лігах грають по 16 команд: чотири групи по чотири збірні. Решта країн змагаються в лізі C. Кожна команда грає по два матчі проти країн-суперниць у їхній групі (традиційно вдома й на виїзді). За підсумком групових матчів визначаються чотири найкращі команди ліги A (переможниці кожної з груп), які пізніше грають у фіналі чотирьох та розігрують чемпіонський титул. Водночас переможниці ліг B і C підвищуються в дивізіоні, а найгірші команди понизяться або боротимуться за збереження місця через стикові матчі, залежно від результатів.

Переможці[ред. | ред. код]

Сезон Фінал Матч за 3-тє місце
Переможець Рахунок Фіналіст 3-тє місце Рахунок 4-те місце
2023—2024 Іспанія
Іспанія
2:0 Франція
Франція
Німеччина
Німеччина
2:0 Нідерланди
Нідерланди
2025—2026
2027—2028

Виступи в фіналах чотирьох[ред. | ред. код]

Команда Переможець Фіналіст 3-тє місце 4-те місце Всього
Іспанія Іспанія 1 (2024) 1
Франція Франція 1 (2024) 1
Німеччина Німеччина 1 (2024) 1
Нідерланди Нідерланди 1 (2024) 1

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]