Лідер (навчально-виховний комплекс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
НВК "ЛІДЕР"
Тип Ліцей
Країна Україна Україна
Розташування Сміла
49°13′53″ пн. ш. 31°53′05″ сх. д. / 49.23157400002777706° пн. ш. 31.884728000027777739° сх. д. / 49.23157400002777706; 31.884728000027777739Координати: 49°13′53″ пн. ш. 31°53′05″ сх. д. / 49.23157400002777706° пн. ш. 31.884728000027777739° сх. д. / 49.23157400002777706; 31.884728000027777739
Девіз «ЛІДЕР», запалюй серця!
Засновано 2017
Директор Кисилічина Віра Володимирівна
Учителі 60
Учні 677
Класи Класи (1-11), Курси (І-IV)
Поверхів 3
Мова навчання Українська мова
Адреса Україна Україна, м. Сміла, вул. Героїв Небесної Сотні 16, 20700
Сайт lider-smila.com.ua
Мапа

Навчально-виховний комплекс "Ліцей — загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів «Лідер» Асоційована школа ЮНЕСКО (НВК «Лідер», ліцей «Лідер») — школа нового типу у місті Сміла, Черкаської області.

Історія[ред. | ред. код]

Навчально-виховний комплекс "Ліцей — загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів «Лідер» Смілянської міської ради Черкаської області створений шляхом реорганізації (злиття) Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 5 Смілянської міської ради Черкаської області та Смілянського природничо-математичного ліцею Смілянської міської ради Черкаської області згідно з рішенням Смілянської міської ради від 30.03.2017 № 41 — 2/VII «Про реорганізацію Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 5 Смілянської міської ради Черкаської області та Смілянського природничо-математичного ліцею Смілянської міської ради Черкаської області», є їх правонаступником.[1]

Профілізація навчання[ред. | ред. код]

У НВК "Ліцей — ЗОШ І-ІІІ ступенів «Лідер» Смілянської міської ради Черкаської області запроваджено напрями (курси):

  • Математичний
  • Біологічний
  • Суспільно-гуманітарний
  • Філологічний.[2]

Структура навчання[ред. | ред. код]

НВК "Ліцей — ЗОШ І-ІІІ ступенів «Лідер» Смілянської міської ради Черкаської області має таку структуру:

  • І ступінь — 1-4 класи (4 роки навчання),
  • ІІ ступінь — 5-9 загальноосвітні класи (5 років  навчання), проліцейні 8-9 класи з поглибленим вивченням окремих предметів (2 роки навчання),
  • ІІІ ступінь — 10-11 (12) — ліцейні класи (курси) (2 (3) роки навчання.

Термін навчання у ліцейних класах становить 2 (3) роки.

Структурним підрозділом освітнього закладу є Мала академія наук учнівської молоді.[1]

Педагогічний та учнівський колективи[ред. | ред. код]

Станом на 01.09.2017 у закладі навчаються  677 учнів

Навчають учнів 60  вчителів, із яких:

  • 21 «вчитель-методист»;
  • 16 «старший вчитель»;
  • 45 спеціалістів вищої категорії;
  • 7 спеціалістів першої категорії.

У школі обладнано 37 навчальних кабінетів. До послуг учнів актова та спортивна зали, 2 комп'ютерні класи, профільні навчальні кабінети, бібліотека, їдальня. Усі вчителі володіють методикою упровадження інноваційних технологій. Ключовими принципами впровадження інноваційних технологій у закладі є гуманізація змісту освіти, природо відповідність форм та методів навчання, емоційність навчання та демократизація освітнього процесу. Пріоритетними напрямками навчання є проектна діяльність та компетентнісно-орієнтований підхід.[1]

Самоврядування[ред. | ред. код]

Герб Учнівського Самоврядування НВК «Лідер»

У НВК «ЛІДЕР» створено потужну систему учнівського самоврядування. Завдяки розвитку співпраці учнівського та педагогічного колективів з'являється кардинально новий вид роботи, який повинен запроваджуватися у НУШ (Новій Українській Школі).

Ця система забезпечує розгляд ідеї з різних боків, що дозволяє вийти на новий рівень розвитку дитини та її самореалізації в учнівському самоврядуванні.

Основним органом учнівського самоврядування в навчально-виховному комплексі «ЛІДЕР» є Учнівська Рада, яка скликається один раз на рік.

Головою учнівського самоврядування є Президент НВК «ЛІДЕР», який обирається раз на рік зі складу учнів 8-10 класів та І-ІІІ курсів шляхом голосування на виборах Президента.

Учнівська рада має представників з кожного класу (курсу), починаючи з 5 класу.[3]

В НВК «ЛІДЕР» запроваджено «Кодекс честі лідерця», Конституцію НВК «ЛІДЕР», прийнято ряд законів (положень) учнівського самоврядування.

В НВК «ЛІДЕР» існує сувенірна валюта — «Лідер», яка видається учням разом з ліцейними грамотами як пам'ять про заклад.

Логотип спортивної команди НВК «ЛІДЕР»

Спорт[ред. | ред. код]

НВК «ЛІДЕР» має спортивні команди, що приносять перемоги на обласних змаганнях, так у 2019 році ліцеїстки зайняли почесне срібло (ІІ місце) на обласному етапі XXV Спартакіади школярів з баскетболу.[4]

Смілянське територіальне відділення МАН[ред. | ред. код]

Логотип Смілянського територіального відділення МАН

На базі НВК «ЛІДЕР» працює територіальне відділення малої академії наук України.

Територіальне відділення МАН у місті Сміла має такі відділення:

  • філологічне: секції української мови та літератури, англійської мови, літературна творчість, мистецтвознавство;
  • фізико-математичне: секції фізики, математики, астрономії, економіки;
  • історико-географічне: секції історія України, правознавство, географія, археологія, геологія;
  • хіміко-біологічне: секції хімії, біології, екології, лісового та сільського господарства, медицини, психології;
  • основ інформатики та обчислювальної техніки.

Смілянське територіальне відділення МАН має власний сайт: http://man-smila.ucoz.net/

Також, на базі ліцею працює наукове товариство «Ерудит», у якому і працюють учні-члени малої академії наук.[5]

Проектна діяльність[ред. | ред. код]

Значна увага приділяється підвищенню рівня якості освіти, формуванню у учнів кращих духовних цінностей та рис гуманізму, національно-патріотичному вихованню, розвитку учнівського самоврядування, формуванню європейських цінностей та інше. Учні школи активні учасники міжнародних освітніх проектів, серед яких Європейська програма  eTwinning[en]Plus. Члени Євроклубу «Ми-разом!» активні учасники міжнародного польсько-німецько-українського проекту учнівських обмінів.[1]

Весною 2018 року в НВК «ЛІДЕР» проходив міжнародний Німецько-Польсько-Український проект «Different Nations — Common Values». П'ять днів у родинах ліцеїстів проживали гості з Польщі та Німеччини. Проект був орієнтований на тісну співпрацю та розвиток мовлення англійською мовою. Проводилися різноманітні ворк-шопи на теми «Співпраця між країнами», «Словничок дружби», «Чим я пишаюся?». Проект реалізувався за підтримки Європейської комісії.

Восени 2018 року ліцеїсти відвідали Польщу і стали учасниками міжнародного проекту «Entangled History», що проводився на території селища Кшижова. Основною темою проекту був Голокост а також ІІ Світова Війна.[6]

Нагороди[ред. | ред. код]

Срібна медаль Х Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті».[7]

Учитель математики НВК «ЛІДЕР» — Раїса Володимирівна Осадча нагороджена Почесною Грамотою Верховної Ради України[8]

Виховна робота[ред. | ред. код]

Виховна система школи — це цілісна структура, яка сприяє успішній діяльності виховання. У «ЛІДЕРІ» відбувається моральне становлення учнів, формування в них

творчого мислення, відповідальності. На сьогоднішній день у нашому ліцеї створилася система виховної роботи, яка на принципах гуманізму, демократизму, єдності сім'ї та школи, спадкоємності поколінь забезпечує здійснення національного виховання, спонукає до утвердження педагогіки особистості, сприяє формуванню в учнів навичок самоосвіти, самоаналізу, допомагає учням розвивати індивідуальні здібності, творчі задатки, самовизначитись та самореалізуватись.

Основна увага приділяється формуванню громадянина-патріота України та свого навчального закладу, створенню умов для самореалізації особистості учня, виховання громадянина з демократичним світоглядом і культурою, формування в учнів свідомого ставлення до свого здоров'я і засад здорового способу життя.

Виховна система НВК «ЛІДЕР» розроблена відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту», Конвенції ООН про права дитини, Статуту та конституції ліцею.

Символіка[ред. | ред. код]

Прапор ЛІДЕРА

Невід'ємною складовою навчального закладу є його символіка, яка забезпечує його індивідуальність та висвітлює оригінальність його вчителів та учнів.

Символами навчально-виховного комплексу "Ліцей — ЗОШ І-ІІІ ступенів «Лідер» є:

Герб

Автор: Андрій Лісовий

Малий герб НВК «ЛІДЕР»- фігурний щит із золотою облямівкою, що символізує багатство душі кожного, хто вчиться чи працює у закладі. Щит розділений на чотири рівноцінні  частини, які символізують профілі навчання:

  • Бузковий фон символізує любов, відкритість сердець та душі учнів. Ядро атома, навколо якого кружляють електрони, символізує знання. Це символ фізичних наук.
  • Блакитний фон символізує натхнення. Буква «Ф»  — символ філологічного профілю.
  • Жовтий фон — символ розуму, польоту думки, логіки та відкриття.  Буква «пі» у квадраті, у першу чергу, є символом математики. До того ж, це число дорівнює приблизно 9.8, що є дуже символічним, адже саме після закінчення 9 класу учні приймають одне із найважливіших рішень у своєму житті.  Є символом математичного профілю.
  • Зелений фон символізує внутрішній світ, роздуми і саме життя людини. ДНК символізує гармонію природи та людини. Два листочки на кінчику ДНК символізують природничі та екологічні проекти, що реалізуються в НВК «ЛІДЕР».

Великий герб НВК «ЛІДЕР»- пишний вінок з дубового листя, у центр якого поміщено щит- малий герб закладу. Дубове листя символізує силу, міць, боротьбу і перемогу та увічнює тісний зв'язок з історією свого роду і народу. Золота стрічка із написом  навчального закладу є символом віри, справедливості, самостійності та визнання.

Прапор

Прапор ліцею являє собою прямокутне полотнище у співвідношенні сторін 2:3.

  • Перший колір прапору- жовтий. Символізує віру, справедливість та милосердя.
  • Другий колір прапору- зелений. Символізує надію, свободу та радість пізнання.
  • Третій колір прапору- блакитний. Символізує великодушність, чесність, вірність і бездоганність.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Administrator. Освітня галузь міста. www.osvita.smila.com (uk-ua) . Архів оригіналу за 3 серпня 2018. Процитовано 7 серпня 2018.
  2. НВК "Лідер" - Черкаська область. ІСУО. ck.isuo.org. Архів оригіналу за 26 листопада 2018. Процитовано 7 серпня 2018.
  3. Самоврядування. lider-smila.com.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 21 липня 2018. Процитовано 7 серпня 2018.
  4. Smila Svit. www.facebook.com (укр.). Процитовано 8 квітня 2019.
  5. МАН. liceum-smila.com.ua. Архів оригіналу за 3 січня 2019. Процитовано 2 січня 2019.
  6. CfA: Entangled History as a perspective for non-formal education. Institut für angewandte Geschichte (амер.). Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 14 грудня 2018.
  7. Andrey. Срібна медаль на Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті» (ru-RU) . Архів оригіналу за 25 листопада 2018. Процитовано 14 грудня 2018.
  8. Andrey. Раїса Осадча — учитель Всеукраїнського рівня! (ru-RU) . Процитовано 14 грудня 2018.
  9. Символіка. lider-smila.com.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 21 липня 2018. Процитовано 7 серпня 2018.