Літературна премія імені Григорія Кочура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літературна премія імені Григорія Кочура
Країна  Україна

Премія імені Григорія Кочура — щорічна державна премія України у галузі поетичного художнього перекладу та перекладознавства.[1]

Премію присуджують письменникам і перекладознавцям за найкращі переклади українською мовою визначних творів світової поезії та вагомі перекладознавчі праці в царині українського художнього перекладу.[2]

Присудження відбувається з 2010 року до дня народження Григорія Кочура — 17 листопада — у розмірі 20 тисяч гривень[3]

Премію присуджує Комітет, що утворюється у складі представників Міністерства культури, Міністерства освіти і науки, Національної академії наук, а також Національної спілки письменників та інших творчих спілок (за згодою) і діє на громадських засадах.[1]

Заснована за ініціативою Міністерства культури і туризму України у вересні 2009 року. Оновленне положення Міністерством культури України 2017 року[4].

З 2021 року організаційно-методичний супровід присудження премії здійснює Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Міжнародний фестиваль Кочур-Фест[ред. | ред. код]

Міжнародний фестиваль письменників-перекладачів в Україні «Кочур-Фест» має на меті налагодити творчі зв’язки з відомими закордонними письменниками-перекладачами, що забезпечить гідне представлення української літератури в різних країнах світу та допоможе передати досвід закордонних письменників-перекладачів українським молодим перекладачам. Ознайомлення з доробком іноземних авторів підвищить рівень знань українського суспільства щодо панорами новітньої закордонної літератури, як західноєвропейського, так і східного й далекосхідного культурного ареалів. Поряд із тим, наявність значного перекладацького досвіду в запрошених авторів дасть змогу сприяти поширенню творчості українських письменників (і ширше – української культури) за кордоном, зокрема завдяки перекладеним проєктам і залученню авторів до міжнародних культурних подій, введення в коло елітних закордонних літературних угруповань. [5]

Лауреати премії[ред. | ред. код]

Рік Лауреат Здобуток
2023 Петро Таращук за переклад твору Кретьєна де Труа «Ланселот, або Лицар Воза: роман у віршах»
2021 Максим Стріха за переклад твору Дж.Чосера «Кентерберійські оповіді». Частини І-ІІ.
2018 Володимир Поята за переклад молдо-румунських поетів-класиків ХІХ - першої половини ХХ ст. книжка "Відлуння"
2015[6] Тарас Шмігер бібліографічне видання «Українське перекладознавство ХХ сторіччя»
2014[7] Сергій Борщевський переклад з іспанської мови серії поетичних творів: Педро Кальдерона, Амадо Нерво, Леопольдо Лугонеса та Хорхе Луїса Борхеса
2013[8] Олена Криштальська антологія іспанської та латиноамериканської лірики XVI–ХХ століть «Пульсуючі струни»
Роман Гамада переклади і упорядкування серії «Скарби Сходу», що з 2008 року виходить у тернопільському видавництві «Богдан»
2012[9] Олена О'Лір переклад українською поеми «Беовульф» (з дотриманням розміру оригіналу та відтворенням алітерацій),
переклад легенди про Сіґурда і Ґудрун
Всеволод Ткаченко авторська антологія перекладів французької любовної лірики «Сад божественних поезій» (перший том)
2011[10] Роксоляна Зорівчак за перекладознавчі праці щодо творчості Григорія Кочура (кочурознавства)
2010[10] Андрій Содомора за переклади старогрецької та латинської літератур

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2009, № 1010
  2. Премія імені Григорія Кочура [Архівовано 10 червня 2015 у Wayback Machine.] — Літературна Україна.
  3. Про затвердження Положення про премію імені Григорія Кочура. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 27 січня 2022.
  4. Про затвердження Положення про премію імені Григорія Кочура. zakon.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 30 жовтня 2020.
  5. Міжнародний фестиваль «Кочур-фест» утретє зібрав письменників-перекладачів[недоступне посилання]
  6. літературна премія ім. Григорія Кочура. Архів оригіналу за 11 грудня 2018.
  7. Названо лауреата літературної премії імені Григорія Кочура [Архівовано 20 листопада 2015 у Wayback Machine.] — 5 канал. 18.11.2014.
  8. Літературна премія ім. Григорія Кочура 2013 року [Архівовано 19 листопада 2015 у Wayback Machine.] — Ми любимо тебе, Україно! Блог. 27.11.13.
  9. Названо лауреатів літературної премії імені Григорія Кочура [Архівовано 29 вересня 2014 у Wayback Machine.] — Українська правда. Життя, 23.11.2012.
  10. а б Другий лауреат Літературної премії імені Григорія Кочура [Архівовано 28 травня 2013 у Wayback Machine.] — Каменяр, № 9, грудень 2011.