Мартинюк Дмитро Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мартинюк Дмитро Іванович
Народився 11 березня 1942(1942-03-11)
с. Іванківці, Дунаєвецький район Хмельницька область, УРСР
Помер 27 жовтня 1996(1996-10-27) (54 роки)
Україна м. Київ, Україна
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Національність українець
Діяльність математик, викладач університету
Alma mater Кам'янець–Подільський державний педагогічний інститут
Галузь математика
Заклад Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Науковий керівник Ю. О. Митропольський
Аспіранти, докторанти V. G. Pankovd[1]
A. I. Yurchikd[1]
V. I. Kravetsd[1]
Данілов Володимир Яковичd[1]
B. H. Zhanbusinovad[1]
V. L. Grozad[1]
Kulakhmet Ilyasovich Ilyasovd[1]
Батько Іван Дорофійович Мартинюк
Мати Євдокія Филимонівна Мартинюк
Нагороди Державна премія України в галузі науки і техніки — 1985

Мартиню́к Дмитро́ Іва́нович (нар. 11 березня 1942, с. Іванківці Дунаєвецького району Хмельницької області — пом.27 жовтня 1996, м. Київ) — відомий український математик, доктор фізико-математичних наук (1982), професор (1983), лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1985), автор праць у галузі звичайних диференціальних рівнянь та диференціальних рівнянь із запізненням.

Біографія[ред. | ред. код]

Дмитро Іванович Мартинюк народився 11 березня 1942(19420311) р. в селі Іванківці на Хмельниччині в селянській сім'ї. Батько, Іван Мартинюк, загинув на фронті у 1942 році, а виховання Дмитра лягло на плечі матері, Євдокії Мартинюк.

Навчався у Іванківській семирічній та в Горчичнянській середній школах, а згодом вступив до Кам'янець-Подільського державного педагогічного інституту. Ще на студентській лаві брав участь у науковому гуртку, став займатися науковою роботою. По закінченні інституту у віці 20 років був зарахований асистентом кафедри вищої математики фізико-математичного факультету. Був членом профбюро, входив до художньої ради фізико-математичного факультету та редколегії інститутської багатотиражки, багато уваги приділяв вихованню студентської молоді.

У 1965 році він вступив до аспірантури Інституту математики АН УРСР, і 1967 року під керівництвом Ю. О. Митропольського захистив кандидатську дисертацію почав «Периодические решения нелинейных систем дифференциальных уравнений с запаздывающим аргументом».

З вересня 1967 року Д. Мартинюк працював асистентом кафедри інтегральних та диференціальних рівнянь Київського державного університету, у 1968 році став старшим викладачем, а 1969 р. — доцентом кафедри. У 19791983 роках він виконував обов'язки заступника завідувача кафедри інтегральних та диференціальних рівнянь з наукової роботи.

У 1982 році Д. Мартинюк захистив докторську дисертацію «Периодические и квазипериодические решения дифференциально-разностных и разностных уравнений», і наступного року він став професором кафедри інтегральних та диференціальних рівнянь. Також він читав курси звичайних диференціальних рівнянь, інтегральних рівнянь, спеціальні курси з теорії диференціальних рівнянь із запізненням, різницевих рівнянь, у яких він використовував новітні здобутки математичної науки.

Протягом 19881995 рр. Д. І. Мартинюк очолював кафедру математичної фізики механіко-математичного факультету та читав лекції з курсів «Інтегральні рівняння та елементи функціонального аналізу», «Рівняння математичної фізики».

1995 р. він залишив посаду завідувача кафедри математичної фізики та повернувся на кафедру інтегральних та диференціальних рівнянь, де й працював до останнього дня свого життя — 27 жовтня 1996 року.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Дмитро Іванович Мартинюк — представник наукової школи БоголюбоваМитропольського, що зробив значний внесок у розвиток і формування в Україні теорії диференціально-різницевих рівнянь, теорії різницевих рівнянь і теорії нелінійних коливань. Результати його робіт використовуються в теорії автоматизованого керування та в теорії коливань механічних систем.

Педагогічна й наукова діяльність Д. І. Мартинюка пройшла на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Під його керівництвом було захищено 10 кандидатських дисертацій.

Д. Мартинюк брав активну участь у роботі Вченої ради механіко-математичного факультету, спеціалізованих рад із присудження наукових ступенів у Київському університеті та Інституті математики НАН України.

Д. І. Мартинюк — автор 6 монографій та понад 90 наукових статей. Зокрема, монографія Д. Мартинюка «Периодические и квазипериодические колебания систем с запаздыванием» (у співавторстві з Ю. О. Митропольським) була першою книгою у вітчизняній та закордонний літературі, присвяченою систематичному викладу теорії багаточастотних коливань систем із запізненням [1] [Архівовано 29 вересня 2010 у Wayback Machine.], і була відзначена Державною премією УРСР в галузі науки і техніки.

Основні наукові праці

  • Ю. А. Митропольский, Д. И. Мартынюк. Лекции по теории колебаний систем с запаздыванием. — Киев: Ин-т математики АН УССР, 1969. — 309 с.
  • Д. И. Мартынюк. Лекции по теории устойчивости решений систем с последействием. — Киев: Ин-т математики АН УССР, 1971. — 177 с.
  • Д. И. Мартынюк. Лекции по качественной теории разностных уравнений. — Киев: Наукова думка, 1972. — 246 с.
  • Ю. А. Митропольский, Д. И. Мартынюк. Периодические и квазипериодические колебания систем с запаздыванием. — Киев: Вища школа, 1979. — 247 с.
  • Ю. А. Митропольский, А. М. Самойленко, Д. И. Мартынюк. Системы эволюционных уравнений с периодическими и условно периодическими коэффициентами. — Киев: Наукова думка, 1984. — 216 с.
  • Yu. A. Mitropolsky, A. M. Samoilenko, D. I. Martynyuk. Systems of evolution equations with periodic and quasiperiodic coefficients. — Dordrecht; Boston; London: Kluwer Acad. Publ., 1993. — 296 pp.

Пам'ять[ред. | ред. код]

У травні 2002 р. Інститутом математики НАН України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Кам'янець-Подільським державним педагогічним університетом було проведено міжнародну конференцію — П'яті Боголюбовські читання — присвячену 60-річчю від дня народження Д. І. Мартинюка.

68 червня 2012 року Інститутом математики НАН України та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка спільно з Кам'янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка було проведено міжнародну конференцію, присвячену 70-річчю від дня народження Д. І. Мартинюка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Математичний генеалогічний проєкт — 1997.

Посилання[ред. | ред. код]