Матіїв Василь Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Матіїв
Василь Васильович Матіїв
 Полковник
Загальна інформація
Національністьукраїнець
Військова служба
Роки служби2014—
ПриналежністьУкраїна Україна
Вид ЗСЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви
Командування
Командир 5 ОШБр (2023— )
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького II ступеня (Україна) Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Васи́ль Васи́льович Маті́їв — полковник Збройних сил України, учасник російсько-української війни, командир 5-ї окремої штурмової бригади.

Життєпис

[ред. | ред. код]

У Збройних силах України 2014 року. Брав участь в АТО на сході України. Пройшов шлях від командира взводу, роти до командира батальйону в десантно-штурмових військах Збройних Сил України. Виконував бойові завдання по всій лінії зіткнення на сході країни (в Луганській та Донецькій областях): Георгіївка, Лутугине, Новосвітловка, Хрящувате, Луганський аеропорт, Щастя, Станиця Луганська, Трьохізбенка, Попасна, Шуми, Залізне, Південне, Торецьк, Піски та ін.

З початку російського вторгнення в Україну виконував спеціальні бойові завдання на півночі Київщини та Чернігівщини, а також у районі чорнобильської зони відчуження аж до моменту деокупації цих територій.

Від середини 2022 і до кінця 2023 року обіймав посаду заступника командира 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша. Особисто очолював штурмові операції на найгарячіших напрямках на Харківщині та Донеччині. З початку грудня 2023 року очолив 5-ту окрему штурмову бригаду.[1]

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • орден Богдана Хмельницького II ступеня (18 липня 2023) — за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку[2];
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (1 серпня 2017) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Василь МАТІЇВ – командир 5 окремої штурмової Київської бригади, полковник. 5-та ОШБр. Процитовано 20 вересня 2024.
  2. Указ Президента України від 18 липня 2023 року № 438/2023 «Про відзначення державними нагородами України»
  3. Указ Президента України від 1 серпня 2017 року № 205/2017 «Про відзначення державними нагородами України»