Мерссен (муніципалітет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерссен
Прапор[d]Герб[d]
Зображення
Архіви зберігаються у Historisch Centrum Limburgd[1]
Катойконім Meerssenaar
Країна  Нідерланди
Столиця Мерссен
Адміністративна одиниця Лімбург[2]
Часовий пояс CET
Посада голови уряду mayor of Meerssend
Кількість населення 18 661 осіб[3]
Включає населений пункт Bunded[4], Snijdersbergd, Moorveldd[4], Schietecovend, Geulled[4], Kasend, Humcovend, Watervald, Ulestratend[4], Brommelend, Raard, Vliekd, Hussenbergd, Genzond, Westbroekd, Мерссен[4], Geulle aan de Maasd, Broekhovend, Stommeveldd, Oostbroekd, Weertd, Voulwamesd і Rothemd
Висота над рівнем моря 57 м
Місто-побратим Бандоран, Алтеа, Бад-Кецтінґ, Белладжо, Ґранвіль, Гольстебро, Уффалізd, Нідеранвен, Превеза, Сезімбра, Шерборн, Карккіла, Юденбург, Хойна, Кесеґ, Сиґулда, Сушицеd, Тюрі, Зволен, Пренай, Серет, Агросd, Шкоф'я-Лока, Трявна, Марсаскала
Спільний кордон із Steind, Нютd, Beekd, Маастрихт, Валкенбюрг-ан-де-Гел, Маасмехеленd, Ланакенd
Площа 27,71 км² і 27,69 км²[5]
Поштовий індекс 6230–6231, 6235, 6237, 6240–6241 і 6243
Електронна пошта mailto:info@meerssen.nl
Мапа розташування
Детальна карта
Список пам'яток Rijksmonumenten in Meerssend і list of war memorials in Meerssend
Кількість домогосподарств 8400[6]
Місцевий телефонний код 043
Категорія мап на Вікісховищі d
Мапа
Офіційний сайт(нід.)
CMNS: Мерссен у Вікісховищі

Координати: 50°53′08″ пн. ш. 5°45′06″ сх. д. / 50.885800000027778367° пн. ш. 5.751900000027777793° сх. д. / 50.885800000027778367; 5.751900000027777793

Мерссен (нід. Meerssen, лімб. Meersje) — муніципалітет в провінції Лімбург, Нідерланди.

Після реорганізації громад 1 січня 1982 року муніципалітет Мерссен досяг свого нинішнього розміру за рахунок приєднання до громади Мерссена громад Бюнде, Гел та Улестратен.

Мерссен розташований біля місця злиття річок Гел і Маас, лише за кілька кілометрів на північний схід від Маастрихта та на південь від аеропорту Маастрихт-Аахен.

Історія

[ред. | ред. код]

Римська доба

[ред. | ред. код]

Околиці міста Мерссен були заселені ще в римські часи. У 1865 році священник і археолог-любитель Йозеф Хабетс виявив залишки споруди, яку вважають найбільшою відомою римською віллою в Нідерландах. Поруч із цим комплексом виявлено вапнякові кар'єри, які також можуть бути римського походження. Римський письменник Пліній Старший писав у своїй «Природничій історії», що мергель використовувався як добриво на полях фермерів. Перші мешканці оселилися на берегах річки Гел. У той час ця територія була ще дуже болотистою, і це пояснює назву Мерссен: Марсна або Марсана означало щось на зразок болота. Ім'я Мерссен також асоціюється з видобутком мергеля («marna»).

Середньовіччя

[ред. | ред. код]

У ранньому середньовіччі в Мерссені був заснований королівський палац — укріплений двір, що слугував резиденцією франкських князів (наприклад, Карла Великого). Про походження цього палацу відомо небагато, але очевидно, що він підніс важливість Мерссена. Цей палац перебував у сфері впливу Маастрихта, важливого торгового та паломницького міста, а також був розташований неподалік від центру Каролінзької імперії у місті Аахен. Мерссенський палац був місцем, де Людовик II Німецький зупинявся під час переговорів щодо укладання Мерссенського договору в 870 році. Сам договір, який розділив Нижню Лотарингію між Західним та Східним Франкським королівствами після смерті Лотаря II, був, ймовірно, укладений в Ейсдені[7][8].

У 847 році Карл II Лисий заснував Мерссенський капітулярій.

У 915 році в Мерссені помер Регінар I Еноський, місцевий правитель регіону Маас.

Приблизно в середині X століття Мерссенська сеньйорія є власністю королеви Герберге Саксонської, дочки короля Генріха I, дружини в першому шлюбі Гізельберта Лотаринзького (сина Регінара I Еноського), а потім у другому шлюбі Людовика IV. У 968 році вона пожертвувала все своє майно бенедиктинському Абатству Святого Ремігія в Реймсі[9] .

Таким чином, ректорство Мерссена залежало від абатства Сен-Ремі в Реймсі, яке потім обміняло його на два пріорства, залежні від абатства Нотр-Дам д'Окур. Ця важлива установа володіла багатьма землями в регіоні.

Місце паломництва

[ред. | ред. код]

Згідно з традицією, 1222 року в каплиці бенедиктинського монастиря в Мерссені сталось «чудо кровоточення ікони», після чого до неї розпочалось паломництво на честь Пресвятої Тайни Євхаристії. Наплив паломників змусив бенедиктинців Реймса побудувати більшу церкву — базиліку Сент-Сакраменто, яка існує донині. Нову готичну церкву побудували в XIV столітті, можливо, за проєктом французьких майстрів. У 1465 році церкву підпалили війська лорда Боргарена, які брали участь у боротьбі між Льєзьким єпископством і Брабантським герцогством. Місцевий фермер врятував від полум'я ікону 1222 року, яка зберігалася у святилищі. Мерссен є місцем паломництва й досі.

Побратимство

[ред. | ред. код]

З 1991 року місто є учасником руху Douzelage.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]