Мормірові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мормирові)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мормірові

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Араваноподібні (Osteoglossiformes)
Родина: Мормірові (Mormyridae)
Bonaparte, 1831
Мапа поширення родини
Мапа поширення родини
Підродини

Mormyrinae
Petrocephalinae

Посилання
Вікісховище: Mormyridae
Віківиди: Mormyridae
EOL: 5390
ITIS: 161916
NCBI: 31092
Fossilworks: 131421

Мормірові[1] (Mormyridae) — родина араваноподібних риб. Включає 221 вид. Мешкають в різних річках, озерах і болотах Африки південніше пустелі Сахара та у басейні Нілу.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина від 9 до 50 см, максимум до 150 см. Зазвичай вони мають видовжене, сплющене з боків тіло, вкрите дрібною лускою, невеликий рот, маленькі слаборозвинені очі, м’які промені, добре розвинені черевні плавці і сильно вдавлений хвостовий плавець. Вони характеризуються відносно великим мозком і добре розвиненим мозочком, завдяки чому вони демонструють чудові перцептивні та моторні навички (вони можуть плавати назад і догори черевом). Вільно розташована кісткова пластина з кожного боку голови покриває пухир, з’єднаний з внутрішнім вухом. На голові та передній частині тіла є численні електрорецептори, а на хвості — пара електричних органів (модифіковані каудальні м’язи), які дозволяють їм випромінювати слабкі електричні імпульси, які допомагають орієнтуватися в навколишньому середовищі та шукати їжу. Вони ведуть нічний спосіб життя, уникають денного світла. Харчуються донною фауною, водними рослинами або органічним сміттям. Представники роду Gnathonemus мають характерну, дуже витягнуту морду у формі хобота, спрямованого донизу. Інші мормірові можуть мати вузьку голову, коротку округлу морду або довгі м’ясисті нарости на нижній щелепі.

Електричні органи[ред. | ред. код]

У районі хвостового ніжки у багатьох видів є чотири слабкі електричні органи, які використовуються для орієнтації в каламутних водах. Електричний орган розташований біля хвоста і складається з багатьох так званих електроцитів , які філогенетично походять з м’язових клітин. Електроцити іннервуються каудально. Одночасна активація послідовно з’єднаних електроцитів спричиняє розвиток електричного поля в результаті зміни заряду спочатку на каудальній, а потім на ростральній мембрані електроцитів. За допомогою електричного дипольного поля, що створюється таким чином, риба може сприймати предмети або живі істоти, які мають провідність, відмінну від провідності навколишньої прісної води, і які знаходяться близько до їхнього тіла. Для цього вони мають спеціальні електрорецептори, які сидять особливо близько до голови риби і сприймають зміни щільності лінії поля на поверхні тіла.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 12
  2. Sullivan, J.P., Lavoué, S. & Hopkins, C.D. (2016). Cryptomyrus: a new genus of Mormyridae (Teleostei, Osteoglossomorpha) with two new species from Gabon, West-Central Africa. ZooKeys (561): 117—150. doi:10.3897/zookeys.561.7137. PMC 4768369. PMID 27006619.

Посилання[ред. | ред. код]