Мурад (хан Золотої Орди)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мурад
Народився невідомо
Помер 1364
Національність монгол
Діяльність монарх
Титул хан Золотої Орди
Посада хан
Термін 1362, 1364 роки
Конфесія іслам
Рід Чингізиди
Батько Orda Sahibd

Мурад (*д/н — 1364) — хан Золотої Орди у 1362, 1364 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Чингізидів. Стосовно батька існують розбіжності: за одними відомостями був сином Орду-Шейха з Білої Орди, за іншими сином Хизр-хана, правителя Золотої Орди. Після загибелі останнього у серпні 1361 році вступив у боротьбу за трон з Тимур-Ходжою. Проте їх протистоянням скористався Орду-Мелік з Синьої Орди, який захопив владу в Сарай-Берке.

Деякий час вів кочове життя, збираючи війська. У 1362 році домовився з митрополитом Олексієм щодо надання коштів в обмін на визнання Дмитра Івановича Московського великим князем Володимирським. У вересні 1362 року у запеклій битві завдав поразки хану Кільдібеку захопивши столицю держави. Невдовзі переміг темніка Мамая, який намагався посадити на трон свого ставленика Абдулах-хана, який вимушений був відступити. Таким чином Золота Орда розділилася на дві частини. У Сараї і на лівому березі Волги правил хан Мурад, а на правому березі Волги від імені хана Абдаллаха — Мамай. Невдовзі Мурад визнав Дмитра Івановича великим князем. Проте вже на початку жовтня, скориставшись великими втратами у війську хана внаслідок боїв проти суперників, Сарай-берке захопив Мір-Пулад.

Згодом боровся проти Мір-Пулада, Абдулаха і Пулад-Ходжи. Восени 1364 року тимчасово захопив владу в Золотій Орді, передавши ярлик на велике князівство Володимирське Дмитру Костянтиновичу Суздальському. Проте невдовзі хана Мурада вбив старший емір Ільяс.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сафаргалиев М. Г. Распад Золотой Орды. — Саранск, 1960. (рос.)
  • Мыськов Е. П. Политическая история Золотой Орды (1236—1313 гг.). — Волгоград: Издательство Волгоградского государственного университета, 2003. — 178 с. — 250 экз. — ISBN 5-85534-807-5 (рос.)