Нагаєв Віктор Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Віктор Михайлович Нагаєв
Народився 14 вересня 1966(1966-09-14) (57 років)
м. Яма Артемівського району, нині Сіверськ Бахмутського району Донецької області
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Alma mater Харківський інститут механізації та електрифікації сільського господарства (1988)
Галузь освіта
Заклад Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка
Посада професор кафедри організації виробництва, бізнесу та менеджменту
Вчене звання доктор педагогічних наук (2010)
Науковий ступінь Професор (2011)

Віктор Михайлович Нагаєв (нар.. 14 вересня 1966, м. Яма Артемівського району, нині Сіверськ Бахмутського району Донецької області) — український науковець та педагог, кандидат технічних наук, доктор педагогічних наук (2010), професор (2011).

Життєпис[ред. | ред. код]

Віктор Нагаєв народився 1966 року у м. Яма на Донеччині. Трудову діяльність розпочав 1983 року робітником радгоспу імені Чапаєва Харківського району Харківської області. 1988 року закінчив Харківський інститут механізації та електрифікації сільського господарства (нині — Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка) за спеціальністю «Механізація сільського господарства», кваліфікація інженер-механік. Після закінчення вишу рік, у 1988—1989 роках, працював інженером автогаражної служби радгоспу імені Чапаєва на Харківщині.

У 1989—1992 рр. навчався в аспірантурі Харківського інституту механізації та електрифікації сільського господарства. Закінчивши аспірантуру 1992 року працював науковим співробітником науково-виробничого кооперативу «Агропрогрес» Харківського району Харківської області. Того ж 1992 року був призначений викладачем кафедри сільськогосподарських машин у рідному виші. Наступного 1993 року перейшов на посаду старшого викладача кафедри управління в агропромисловому комплексі Харківського державного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва (працював на цій посаді до 2010 року). 1994 року закінчив заочний економічний факультет підвищення кваліфікації керівних кадрів сільського господарства Харківського державного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, з присвоєнням кваліфікації економіста-організатора сільськогосподарських підприємств. Паралельно навчався у Харківському державному економічному університеті, який закінчив 1996 року за кваліфікацією «Менеджмент та маркетинг», та одержав кваліфікацію менеджер-маркетолог.

2000 р. — присвоєне вчене звання доцента кафедри управління в агропромисловому комплексі. Також 2000 року обійняв посаду доцента кафедри управління в агропромисловому комплексі Харківського державного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. У 2002—2004 рр. також працював за сумісництвом на відповідній посаді на кафедрі організації виробництва, бізнесу та менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства. З 2004 року — доцент кафедри менеджменту організацій Харківського державного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва.

2010 року Віктор Нагаєв захистив докторську дисертацію за спеціальністю 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» та обійняв посаду професора кафедри менеджменту організацій Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва. 2019 року був призначений на посаду професора кафедри організації виробництва, бізнесу та менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка.

У 2011—2012 рр. обіймав посаду проректора з науково-педагогічної роботи Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. 2012 року науковцю було присвоєне вчене звання професора по кафедрі менеджменту організацій. Відповідно, у 2012—2014 рр. обіймав посаду професора кафедри менеджменту та адміністрування Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва.

У 2014—2015 рр. Віктор Нагаєв працював завідувачем кафедри туризму Харківського національного економічного університету імені С. Кузнеця. 2015 року знову повернувся до Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, де обійняв посаду професора кафедри менеджменту та адміністрування. 2019 перейшов до Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка професором кафедри організації виробництва, бізнесу та менеджменту. З 2021 року — професор кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування Державного біотехнологічного університету (м. Харків).

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

1992 — захист кандидатської дисертації: «Обґрунтування параметрів молотильного пристрою вібраційного типу з активними робочими органами» за спеціальністю «Механізація сільськогосподарського виробництва». 2010 — захист докторської дисертації «Теоретичні та методичні основи управління навчально-творчою діяльністю студентів вищих аграрних навчальних закладів» за спеціальністю 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти»[1].

Тема докторської дисертації «Теоретичні та методичні основи управління навчально-творчою діяльністю студентів вищих аграрних навчальних закладів» (2010)

Наукові дослідження
  • теоретичні та методичні основи управління навчально-творчою діяльністю студентів аграрних закладів вищої освіти;
  • удосконалення системи управління персоналом аграрних формувань: менеджмент, аграрний менеджмент, управління персоналом,
  • конфліктологія, педагогіка, освітній менеджмент, педагогічні технології;
  • віброобмолот, молотильний пристрій вібраційного типу.
Наукові публікації
Віктор Нагаєв — автор понад 350 науково-методичних публікацій, з них: понад 150 статей у фахових виданнях (з них у виданнях, що індексуються в наукометричних базах «Web of science» — 4), 7 монографій (в тому числі видані в країнах ЄС), 1 підручник, 20 навчальних і навчально-методичних посібників (7 — з грифом МОНУ та Мінагрополітики України).
  • Дидактичні основи формування творчої особистості аграрного менеджера в умовах Болонського процесу. Х., 2006;
  • Методика викладання у вищій школі: навч. посібник для студ. вищ. навч. закл. К. : Центр учбової л-ри, 2007;
  • Дидактичні засади впровадження дворівневої педагогічної технології управління навчально-творчою діяльністю студентів вищих навчальних закладів. Х., 2012;
  • Розвиток творчого потенціалу майбутнього фахівця. Хн., 2014 (спів­авт.);
  • Напрями модернізації соціально-педагогічної системи підготовки фахівців в університеті. Хн., 2017 (спів­авт.);
  • Методологічні засади управління навчально-творчою діяльністю студентів. Харків, 2018.
Участь у роботі спеціалізованих учених рад
  • Член одноразових спеціалізованих вчених рад за спеціальністю 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» на здобуття ступеня доктора філософії PhD з галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка» за спеціальністю 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» (2020—2021 рр.).
  • Участь у роботі спеціалізованих учених рад в якості офіційного опонента кандидатських та докторських дисертацій за спеціальністю 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» (2015—2021 рр.)

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Віктор Нагаєв — директор громадської організації «Науковий центр дидактики менеджмент-освіти» (3 2004 року)[2].

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • стипендіат Кабінету Міністрів України (1998);
  • почесне звання «Людина року Харківщини-2000» у номінації «Молодий науковець» (2000);
  • «Відмінник аграрної освіти та науки ІІІ-го ступеня» (2005);
  • «Відмінник аграрної освіти та науки ІІ-го ступеня» (2011).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Поддерживаем ученых Слобожанщины. Архів оригіналу за 20 жовтня 2021. Процитовано 20 жовтня 2021.
  2. НЦДМО на порталі youcontrol. Архів оригіналу за 20 жовтня 2021. Процитовано 20 жовтня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]