Наледі Пандор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наледі Пандор
Народилася 7 грудня 1953(1953-12-07) (70 років)
Дурбан, Наталь, Південно-Африканський Союз
Країна  ПАР
Діяльність політична діячка
Alma mater Лондонський університет, Стелленбоський університет і Університет Есватіні
Знання мов англійська
Заклад Університет Кейптауна
Посада Minister of Science and Technologyd, член Національної асамблеї ПАР[d][1], Minister of Science and Technologyd, Minister of Higher Education, Science and Innovationd, член Національної асамблеї ПАР[d][2], Список міністрів закордонних справ ПАР[3], Minister of Home Affairs of South Africad і Minister of Educationd
Партія Африканський Національний Конгрес[1][4]
Конфесія іслам
Нагороди

Пані Грейс Наледі Мандіса Пандор (уроджена Метьюз; 7 грудня 1953, Дурбан) — південноафриканський політик, педагог і науковець, міністр міжнародних відносин і співробітництва з 2019 р. Вона була членом парламенту (МП) від Африканського національного конгресу (ANC) з 1994 року[5].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 7 грудня 1953 року в Дурбані, закінчила середню школу в Ботсвані. Вона отримала кваліфікацію вчителя та викладала в багатьох школах та університетах, а також отримала різні ступені в різних університетах. Пандор обійняла посаду члена парламенту в 1994 році. Невдовзі вона стала заступником голови фракції АНК у 1995 році. У 1998 році вона була обрана заступником голови Національної ради провінцій, а в 1999 році стала її головою.

Спочатку вона стала членом національного кабінету міністрів у 2004 році після рішення президента Табо Мбекі призначити її міністром освіти. Вона зберегла свою посаду в кабінеті Кгалема Мотланте. У 2009 році новообраний президент Джейкоб Зума призначив її міністром науки і технологій. Вона обіймала цю посаду до свого призначення міністром внутрішніх справ у 2012 році. Вона повернулася на посаду міністра науки і технологій у 2014 році і обіймала її до 2018 року, коли стала міністром вищої освіти та навчання в першому кабінеті президента Сиріла Рамафоси. Після загальних виборів 2019 року Пандор згадувалася як можливий кандидат на пост віце-президента Південної Африки. Натомість її призначили міністром міжнародних відносин і співробітництва[6][7].

Примітки[ред. | ред. код]