Наррагансетт (плем'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наррагансетт
Narragansett
Кількість бл. 2400 осіб (1990-і роки, оцінка)
Ареал США США: 2400 осіб (1990)
Близькі до: алгонкіни
Мова англійська, Наррагансетт
Релігія християнство

Наррагансетт (англ. Narragansett people) - індіанське плем'я, що відноситься до алгонкінської мовної сім'ї.

Рання історія[ред. | ред. код]

Наррагансетт історично проживали в районі, який став відомий як Нова Англія. Вони були одним з провідних племен регіону. Під їх контролем знаходився весь Род-Айленд, а також частина території сучасних американських штатів Коннектикут і Массачусетс. Перший контакт племені з європейцями стався в 1524 році, коли Джованні да Верраццано відвідав затоку Наррагансетт.

Європейці занесли до Нової Англії інфекційні захворювання, від яких загинули тисячі Алгонкінів в період з 1616 по 1619 рр. Наррагансетт менше інших племен постраждали від епідемій. В 1636 році англієць Роджер Вільямс купив у племені частину їх землі, де і виникло місто Провіденс. У тому ж році почалася Пекотська війна. Наррагансетт приєдналися до англійських колоністів, виступивши проти пекотів, своїх традиційних ворогів. Жорстокість європейців, які безжально перебили жінок і дітей в селищі пекотів, потрясла Наррагансетт, і вони покинули своїх союзників.

Після поразки пекотів, Наррагансетт вступили в конфлікт з мохеганами. В 1643 році вони вторглися на землі мохеганів. Конфлікт завершився після того, як англійці виступили на стороні мохеганів і пригрозили лідерам Наррагансетт війною.

Війна Короля Філіпа[ред. | ред. код]

В 1675 році спалахнула нова війна між англійськими колоністами Нової Англії і індіанськими племенами. Наррагансетт, які спочатку проголосили нейтралітет, але таємно надають допомогу повстанцям індіанцям, вступили у війну на боці Короля Філіпа в грудні 1675 року.

Губернатор Уінслоу з Плімута відправив проти укріпленого поселення Наррагансетт на болотах загін з 1000 солдатів і 150 союзних Мохеган. Після того, як вождь Наррагансетт Канончет відмовився видати повсталих, англійці атакували його село. У результаті цього головне поселення Наррагансетт було взято і спалено. У цій битві загинули 600 індіанців і 20 вождів Наррагансетт. Частини обложених разом з Канончетом таки вдалося врятуватися втечею на болотах і приєднатися до загонів Короля Філіпа в Хусіке.

Армія індіанців перемістилася в долину річки Коннектикут, до кордону між Массачусетсом і Вермонтом. У лютому 1676 вона розорила і спалила безліч поселень на півдні Нової Англії. Двічі великі англійські загони були заманені в засідки, і воїни Наррагансетт на чолі з вождем Канончетом вбили понад 130 солдатів противника. Але повсталим не вистачало харчів, і навесні Наррагансетт знову атакували англійські поселення Дірфілд і Нортфілд, сподіваючись захопити в них запаси оброблюваного колоністами маїсу, але були відбиті з великими втратами серед нападників. Канончет був змушений повернутися на рідні землі, в Род-Айленд, де в нього були сховані значні запаси продовольства. На зворотному шляху він був захоплений коннектикутськими міліціонерами і мохеганами. Його стратили ворожі сахеми.

Смерть Канончета стала поворотним пунктом в війні Короля Філіпа. Після закінчення війни велика частина наррагансетів була продана в рабство і заслана в Вест-Індію, небагатьом вдалося залишитися на рідній землі.

Сучасне становище[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що Наррагансетт в наступні роки втратили більшу частину своїх земель, вони зуміли зберегти племінну ідентичність. В 1880 році влада Род-Айленду визнала 324 людини членами племені Наррагансетт. В 1978 році плем'я змогло встановити контроль над 1800 акрами землі, а в 1983 році було визнано на федеральному рівні. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. profile = 71802 Center Profile: Narragansett Indian Church. Архів оригіналу за 17 вересня 2009. Процитовано 19 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]