Національне шосе 11 (Естонія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національне шосе 11

Талліннська кільцева дорога на схід
Загальні дані
Країна  Естонія
Довжина 38 км
початок Вяо
кінець Кейла

CMNS: Національне шосе 11 у Вікісховищі

Національне шосе 11 (перекладається з естонської як кільцева дорога Таллінна, або T11) — напіворбітальна автомагістраль навколо міста Таллінн, що пролягає від Вяо до Кейла. Дорога є частиною європейської траси E265.

Дорога забезпечує сполучення між столичним регіоном Таллінна та численними національними маршрутами, які його перетинають. У 2021 році найбільший обсяг трафіку був між Юрі та Курною, з AADT 23 500. Решта маршруту мала AADT принаймні 10 000[1].

Дорога в основному складається з подвійної проїзної частини 2+2 (I клас), яка постійно модернізується з 2015 року, щоб відповідати зростаючим вимогам щодо трафіку та безпеки. Дорогу між Валінгу та Кейлою ще не розширили.

Огляд[ред. | ред. код]

Будівництво канамської розв'язки в 1975 році

Дорога була побудована в 1970-х роках компанією TREV-2 як перша кільцева дорога в Естонії.

T11 починається в межах міста на самій околиці Ласнамяе, з кільцевої розв’язки, розділеної на рівні, яка обслуговує T1/E20 (на естакаді), початок міського шосе Laagna tee (через Rahu tee) і невеликий житловий район. Перша розв'язка обслуговує кар'єр Вяо та зону відпочинку для вантажівок, а наступні з'їзди обслуговують регіональні маршрути. Розв’язка Лагеді перетинає автомагістраль із залізницею Таллінн-Нарва та забезпечує сполучення з Сиямяе через T11290.

Повернувши на південний захід, розв’язки Рае та Põrguvälja ведуть до кільцевої розв’язки з T2/E263. Тепер автомагістраль прямує на захід із розв’язками на Курна (обслуговує першу в країні IKEA), Луїге, Саку, Юуліку. Віа Балтика зустрічається біля Сауе на розв’язці Канама. Автомагістраль (і її найновіший відрізок) закінчується після перетину залізниці Таллінн-Палдіскі у Ванамійзі, дорога продовжується за старою конфігурацією 1+1.

Шосе закінчується в Кейлі, зустрічаючись із T8 на кільцевій розв’язці. Плани продовження автомагістралі тут готуються, але фінансові перешкоди. E265 продовжує рух на захід до Палдіскі і зрештою до Капельскяр.

Кількість смуг шосе[ред. | ред. код]

34 км 4 км
2+2 смуг 1+1 смуг

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Liiklussagedus riigiteedel. Transpordiamet. Процитовано 26 травня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]