Національне шосе 3 (Фінляндія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національне шосе 3
фін. Valtatie 3
Загальні дані
Країна  Фінляндія
Мережа Автошляхи в Фінляндії
Номер 3
Довжина 424 км
Напрямок північ-південь
початок Гельсінкі
через Гямеенлінна і Тампере
кінець Тампере
Дорожнє покриття асфальтобетон
Міста Гямеенлінна, Тампере

CMNS: Національне шосе 3 у Вікісховищі

Національне шосе 3 (фін. Valtatie 3 або Kolmostie; швед. Riksväg 3) — шосе у Фінляндії між Гельсінкі та Вааса через Гямеенлінна та Тампере. Дорога 424 кілометри в довжину є частиною європейського маршруту E12. 180 км шосе — автомагістраль, що сполучає Гельсінкі з Тампере. На північ від Тампере дорога здебільшого двосмугова, з часткою дороги 2+1. Найбільш завантажене місце на шосе 3 знаходиться в Гельсінкі, на північ від перехрестя Кільцева дорога I, де середня інтенсивність руху становить близько 90 000 автомобілів на день[1].

Наприкінці 1950-х років до нинішньої автомагістралі 2, фінська регіональна дорога 132 (Mt 132) була колишньою головною дорогою до Хямеенлінни та Тампере через Лоппі та Джанаккала.[2].

Маршрут дороги: ГельсінкіВантааНурміярвіГювінкяаРіїгімякі – Янаккала – Хямеенлінна – Хаттула – Калвола – ВалкеакоскіАкааВалкеакоскі (знову) – Лемпяля – Тампере – ПірккалаНокіа Тампере (знову) – Юлеярві – Хямеенкюро – ІкааліненПаркано – Ялас'ярві – Курікка – Ілмайокі – Ісокіро – Лайхія – Корсхольм – Вааса.

Шосе 3 починається в Гельсінкі в кінці Проспекту Маннергейма. Між Ківіхакою та кільцем III шосе 3 є високоякісним чотирисмуговим шосе, усі з’єднання якого є розв’язками (крім автостради). Вся ділянка між кільцем III і містом Юлеярві є чотирисмуговою автострадою. Довжиною 180 кілометрів це найдовша автомагістраль у Фінляндії. У Великому Гельсінкі дорогу також називають Hämeenlinnanväylä, іноді в розмовній мові також Tampereenväylä. Попередня назва дороги — Nurmijärventie, посилаючись на муніципалітет Нурміярві на цьому шляху. Інтенсивність руху на трасі на всьому шляху досить велика. Наприклад, у випадку Ріїгімякі інтенсивність дорожнього руху становить близько 30 000 транспортних засобів на день[3].

Шосе 3 пролягає поруч із центром міста Гямеенлінна. Ця дорога є першою ділянкою дороги та третьою ділянкою фінської автостради, яка була завершена в 1964 році. Сьогодні дорога пролягає близько 200 метрів в тунелі, біля Goodman Shopping Center[fi] в Гямеенлінна було завершено в 2014 році на тротуарі[4]. Також приділено увагу естетиці довкілля автомагістралі. Деякі з мостів на шосе 3 можна вважати майже витворами мистецтва, а скельні розрізи були підсвічені. Легка мистецька робота Екку Пелтомякі Lux Tavastia знаходиться поруч із Терісъярві Акаа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Suomen tieverkon vilkkain kohta löytyy Pohjois-Helsingistä, lähes 100 000 autoa päivässä. Etelä-Suomen Sanomat (фін.). 19 березня 2018. Процитовано 18 квітня 2021.
  2. Grönroos, Matti (29 квітня 2015). Teillä ja turuilla: Klaukkala (фін.). Процитовано 19 квітня 2021.
  3. Hämeenlinnan moottoritiepäätöksestä 50 vuotta. YLE (фін.). 18 січня 2012. Процитовано 18 квітня 2021.
  4. Välimäki, Ville (9 жовтня 2014). Kauppakeskus Goodman kauppiaita vaille valmis – käy videokierroksella!. YLE (фін.). Процитовано 18 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Національне шосе 3 (Фінляндія)