Yle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з YLE)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Yle
Yleisradio
Rundradion
Yleisradio
Країна Фінляндія Фінляндія
Місто реєстрації Гельсінкі
Початок мовлення 1926 (радіо),
1958 (телебачення)
Власник(и) на 99,9% належить державі
Керівник(и) Лаурі Ківінен
Інтернет Офіційний сайт

Yleisradio (фін. Yleisradio Oy, швед. Rundradion Ab) — національна телерадіомовна компанія Фінляндії, заснована в 1926 році.

Yle має чотири національні телеканали, 13 радіоканалів, і 25 регіональних радіостанцій. Фінляндія є двомовною країною — близько 5,5% населення вважають рідною мовою шведську. Yle забезпечує радіо- і телепрограми шведською мовою через відділення під назвою Svenska Yle.

Станом на 2013 рік, оборот компанії склав 466,9 млн євро, а число співробітників становило 3194 людини.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Штаб-квартира Yle в Гельсінкі, відома як Iso Paja («великий семінар»)

Компанія була заснована 29 травня 1926 року в Гельсінкі. Першу радіопрограму було передано 9 вересня цього ж року. Цей день вважається днем ​​народження регулярної мовної діяльності у Фінляндії і в самому Yle.

У 1957 році Yle зробила свої перші спроби телемовнення, і вже наступного року вийшла в ефір щоденна телепередача під назвою Suomen Televisio (укр. Фінське телебачення). З 1969 року Yle почала транслювати передачі в кольоровому форматі.

За останні кілька років, Yle заснувала ряд нових радіо- і телеканалів, а в 2007 році був здіснений перехід на цифрове телебачення. Був представлений абсолютно новий цифровий канал Yle Teema.

У 2013 році компанія стала першою в країні, зробивши доступними в прямій трансляції в інтернеті усі свої телепрограми.[2]

Телеканали[ред. | ред. код]

Станом на січень 2014 року, усі телеканали Yle є доступними в HD якості.

Радіоканали[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]