Немахейлові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Немахейлові
Слиж європейський (Barbatula barbatula)
Слиж європейський (Barbatula barbatula)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Підряд: Cobitoidei
Родина: Nemacheilidae
Regan, 1905
Nemacheilus
Bleeker, 1863
Роди

Див. текст

Посилання
Вікісховище: Nemacheilidae
Віківиди: Nemacheilidae
NCBI: 278171
Fossilworks: 265760

Немахейлові (Nemacheilidae) або слижеві — родина прісноводних риб підряду в'юновидних (Cobitoidei).

Довгий час вважалися підродиною родини баліторових (Balitoridae), але згодом були визнані окремою родиною як незалежна монофілетична група[1].

Це переважно дрібні бентосні риби, що відзначаються значним морфологічним різноманіттям та різноманіттям середовищ існування.

Немахейлові зустрічаються на більшій частині Євразії. Всього нараховується понад 700 видів. Крім того, регулярно описуються нові види та роди. Найбільше різноманіття представлене в Індії, Індокитаї та Китаї. Один вид (Afronemacheilus abyssinicus) зустрічається в Африці, в басейні озера Тана (Ефіопія). Кілька печерних видів відомі з Ірану, Індії, Китаю, Таїланду та Малайзії.

Мають видовжене тіло, округле в перетині або трохи стиснуте з боків. Рот кінцевий, дві пари ростральних вусиків і одна пара вусиків на верхній щелепі.

Немахейлові є характерним елементом іхтіофауни гірських районів материкової частини Південно-Східної Азії, вони зустрічаються тут практично в кожній річковій системі й становлять близько 20 % видового складу риб будь-якої малої або середньої річки. Вони населяють різноманітні водойми: від бурхливих гірських потоків до солоноводних річок у посушливих низинах, але найчастіше зустрічаються на швидкоплинних ділянках невеликих струмків з гравійним або кам'янистим дном, вода в яких добре насичена киснем. В окремих районах в умовах синтопії можуть зустрічатися до шести-семи різних видів немахейлових.

Більшість видів має невеликий географічний ареал й обмежується однією чи кількома річковими системами, що обумовило появу великої кількості видів та високий ендемізм всередині родини. З іншого боку, така ситуація робить цих риб дуже вразливими до змін у навколишньому середовищі. Сільськогосподарське замулення, органічне забруднення, пестициди, важкі метали, деградація середовищ існування, а часом і сильні посухи сильно впливають на ендемічні види. Немахейлові є екологічно важливою родиною прісноводних риб. Їх можна використовувати як види-індикатори стану води, наявність здорових популяцій цих риб свідчить про цілісність відповідного середовища існування.

Немахейлові є однією з найбільших за кількістю видів і найрізноманітніших родин прісноводних риб. До її складу входять такі роди[2][3][4]:

Найбільше видів риб належить до роду Schistura.

Слижі родини Nemacheilidae є таксономічно складною родиною з погано вивченими систематичними та філогенетичними зв'язками. Їхня класифікація залишається суперечливою й до кінця невирішеною. Морфологічні відмінності немахейлових часто суперечать молекулярним даним. А. М. Прокоф'єв 2010 року[5], вивчаючи систематику та філогенетичні зв'язки родини Nemacheilidae, на основі 40 морфологічних ознак визнав в її складі п'ять триб: Vaillantellini, Lefuini, Yunnanilini, Triplophysini та Nemacheilini. Триба Vaillantellini містила лише 1 рід Vaillantella й утворювала сестринську групу для решти чотирьох триб. Згодом вона була виділена в окрему родину Vaillantellidae. 3 роди (Aborichthys, Lefua і Oreonectes) були включені до складу триби Lefuini, 3 інші роди (Hedinichthys, Orthrias та Triplophysa) — до складу триби Triplophysini, ще 8 родів (Eonemachilus, Heminoemacheilus, Micronemacheilus, Paranemachilus, Petruichthys, Protonemacheilus, Traccatichthys і Yunnanilus) — до складу триби Yunnanilini, решта до найбільшої триби Nemacheilini. Подальші дослідження не підтвердили поділ немахейлових на п'ять триб, оскільки вони не є монофілетичними. Необхідні додаткові морфологічні та молекулярні дослідження для вирішення таксономічних проблем окремих родів, а також складних відносин між трибами немахейлових[6].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Renny Kurnia Hadiaty, Kazunori Yamahira. The Loaches of the Genus Nemacheilus (Teleostei: Nemacheilidae) in Sunda Islands, with an Identification Key. Jurnal Iktiologi Indonesia, vol. 14, no. 2, Jun. 2014, pp. 83-100
  2. Froese R., Pauly D. (eds.) (2023). Родина Nemacheilidae на FishBase. Версія за лютий 2023 року.
  3. Genera of Nemacheilidae (including synonyms) in CAS — Catalog of Fishes, California Academy of Sciences. Online Version, Updated 6 June 2023
  4. Maurice Kottelat. Conspectus Cobitidum: an inventory of the loaches of the world (Teleostei: Cypriniformes: Cobitoidei). The Raffles Bulletin of Zoology 2012, Supplement No. 26, pp. 74-136
  5. A. M. Prokofiev. Morphological classification of loaches (Nemacheilinae). Journal of Ichthyology, Volume 50, Issue 10 (December 2010), pp. 827—913 DOI:10.1134/S0032945210100012
  6. Li-Na Du, Jian Yang, Rui Min, Xiao-Yong Chen, Jun-Xing Yang. A review of the Cypriniform tribe Yunnanilini Prokofiev, 2010 from China, with an emphasis on five genera based on morphologies and complete mitochondrial genomes of some species. Zoological Research, 2021, 42(3): 310—334 DOI:10.24272/j.issn.2095-8137.2020.229