Xenocyprididae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Xenocyprididae
Hypophthalmichthys molitrix
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Підряд: Короповидні (Cyprinoidei)
Родина: Ксеноципрові (Xenocyprididae)
Günther, 1868
Посилання
Віківиди: Xenocyprididae
NCBI: 2743745

Xenocyprididae — родина коропоподібних риб підряду короповидні (Cyprinoidei). Також згадується під назвами Oxygastrinae та Opsariichthyinae.

Це морфологічно різноманітна група риб, що включає роди, які раніше зараховувались до різних підродин колишньої родини коропових (Cyprinidae): Cultrinae, Hypophthalmichthyinae, Opsariichthyinae (частина колишньої підродини Danioninae, споріднена з Cultrinae), Squaliobarbinae, Xenocypridinae. Окремі роди в різний час включались також до складу підродин Alburninae, Abraminae, Ctenopharyngodoninae. За морфологічними ознаками було ідентифіковано багато підгруп, до яких входять члени цієї родини, але разом вони не визнавалися єдиною сукупністю. Лише філогенетичні дослідження, засновані на молекулярних даних, засвідчили їхню спорідненість та існування родини Xenocyprididae. Крім того, молекулярні дослідження показали, що родина Xenocyprididae є сестринською кладою до групи коропоподібних, що складається з родин Acheilognathidae, Gobionidae, Leuciscidae та Tanichthyidae[1].

Родина Xenocyprididae включає такі роди[2][3]:

Поширені в Східній Азії. Демонструють величезне різноманіття морфологічних і поведінкових ознак, що виникли в результаті адаптації до унікальних екологічних умов різних водних систем. Річкові та озерні види відрізняються репродуктивною поведінкою. Перші відкладають пелагічну ікру, для розвитку якої потрібна стимуляція проточною водою. Озерні види нерестяться в стоячій воді й відкладають липку ікру, що прикріплюється до субстрату[4].

До складу родини належить цілий ряд цінних промислових риб, білий амур, білий товстолобик, строкатий товстолобик, чорний амур є важливими об'єктами рибництва.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Carla C. Stout, Milton Tan, Alan R. Lemmon, Emily Moriarty Lemmon & Jonathan W. Armbruster. Resolving Cypriniformes relationships using an anchored enrichment approach. BMC Evolutionary Biology, Vol. 16, No. 244, 2016, pp. 1-132 DOI:10.1186/s12862-016-0819-5 (англ.)
  2. Froese R., Pauly D. (eds.) (2024). Родина Xenocyprididae на FishBase. Версія за лютий 2024 року.
  3. Genera in the family Xenocyprididae in CAS — Catalog of Fishes. California Academy of Sciences Updated 5 March 2024
  4. Wenjing Tao, Ming Zou, Xuzhen Wang, Xiaoni Gan, Richard L. Mayden, Shunping He. Phylogenomic Analysis Resolves the Formerly Intractable Adaptive Diversification of the Endemic Clade of East Asian Cyprinidae (Cypriniformes). PLoS ONE, Vol. 5, No. 10, October 2010, e13508 DOI:10.1371%2Fjournal.pone.0013508 (англ.)