Транспондер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Транспондерний блок Цессна ARC RT-359A (світлого кольору), вище — ультракороткохвильове радіо.

Транспо́ндер (англ. transponder від transmitter-responder передавач-відповідач) — це приймально-передавальний пристрій, що надсилає сигнал у відповідь на прийнятий сигнал, наприклад: автоматичний пристрій, що приймає, підсилює і передає далі сигнал на іншій частоті; автоматичний пристрій, що передає заздалегідь задане повідомлення у відповідь на певний прийнятий сигнал; приймач-передавач, що завжди створює сигнал у відповідь на правильний електронний запит.[1]

Транспондер, виконаний у вигляді мікросхеми, що має в своєму складі приймач, передавач і блок пам'яті для збереження коду, знаходиться в скляній або керамічній оболонці разом з багатовитковою антеною.

Приклади використання[ред. | ред. код]

Ідентифікація тварин[ред. | ред. код]

Транспондер — це засіб для ідентифікації тварин, об'єктів і навіть людей, де зчитування даних відбувається безконтактним способом. Транспондер можна використовувати як пусковий механізм для машин, наприклад кормових автоматів, які розподіляють порції у залежності від ідентифікаційного номера тварини.

Зокрема, супутникові канали зв'язку називаються транспондерами, оскільки це звичайно приймач (трансивер) або повторювач.

При використанні цифрового стиснення і мультиплексування сигналів, декілька звукових і відеопотоків можуть передаватися через один транспондер на одній і тій же частоті. Спочатку аналогові відеосигнали передавалися по одному каналу на транспондер — з піднесучими частотами для звукових доріжок і сервісу автоматичної ідентифікації передачі (англ. ATIS).

Номер транспондера для ідентифікації тварин[ред. | ред. код]

Відповідно до норм ISO 11784 номер транспондера для ідентифікації тварин складається з 15-ти цифр, перші 3 з яких є кодом країни або кодом виробника.

Для того, щоб забезпечити найбільшу ефективність ідентифікації провідні світові виробники транспондерів підписали угоду про правила використання кодів «Code of conduct»

Відповідно до цієї угоди, код країни в номері транспондера використовується тільки в тому випадку, якщо реєстрація тварин в даній країні регулюється державою, тобто якщо в країні є офіційний орган, який стежить за всіма номерами, які використовуються для реєстрації.

Без цього транспондери з кодом країни просто не мають сенсу і навіть можуть принести істотну шкоду тому що ніхто не може гарантувати, що всі виробники транспондерів завжди будуть узгоджувати коди, які вони використовують. Тобто якщо в країні з'явиться кілька фірм, які роблять транспондери з кодом України, не погоджуючи один з одним, які номери випускаються, то на ринок можуть потрапити транспондери з однаковими номерами, що позбавить ідентифікацію тварин всякого сенсу.

У випадку, якщо офіційний контроль за номерами відсутній, транспондери виробляються з кодом виробника і вже виробник гарантує правильність і неповторність номерів і можливість трекінгу — тобто у виробника існує своя база даних в яку занесено всі виготовлені ним транспондери, і всі їх переміщення від їх виготовлення до їх продажу партнерам компанії. А партнери, в свою чергу, зобов'язані мати інформацію про те, куди транспондери були спрямовані далі. Такі трансподери називають трекінг-транспондерами (tracking-transponders).

У світі досі чимало випадків, коли знайдена тварина має транспондер, який ніде не зареєстровано. У цьому випадку все залежить від сумлінності виробника транспондера. Якщо знайдено тварину, яка має транспондер з кодом виробника, то, вписавши номер транспондера в пошуковій системі в інтернеті, відразу ж можна дізнатися, де цей транспондер був виготовлений і зв'язатися з цією компанією, де повідомлять, кому його було продано. Після того буде знайдено ветеринара, який зробив ін'єкцію транспондера. Оскільки кожен ветеринар веде облік своїх пацієнтів, то шанси повернути тварину господареві в такому разі істотно зростають.

Система ідентифікації «свій-чужий»[ред. | ред. код]

Інший приклад використання транспондерів — система ідентифікації «свій-чужий». Транспондери використовуються в авіації для посилення сигналів радарів, щоб зробити літак видимішим радарам. Більшість авіаційних транспондерів також здатні передавати інформацію про висоту над рівнем моря і 4-значний ідентифікаційний код транспондеру (англ. squawk code) — щоб допомагати радарам розрізняти літаки.

Гідролокаційні транспондери працюють під водою і використовуються для вимірювання дистанції до об'єктів.

Також транспондери використовуються в технології, що набирає останнім часом популярності - RFID.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wragg, David W. (1973). A Dictionary of Aviation (вид. first). Osprey. с. 262. ISBN 9780850451634.