Нікола Кекич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Нікола Кекіч)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікола Кекич
хорв. Nikola Kekić
Герб
Герб
Гасло: Bog Je Ljubav
Єпископ Крижевецький
25 травня 2009 — 18 березня 2019
Обрання: 25 травня 2009
Церква: Хорватська греко-католицька церква
Попередник: Славомир Мікловш
Наступник: Мілан Стіпич, апостольський адміністратор
 
Альма-матер: Папський східний інститут
Діяльність: католицький священник, католицький єпископ
Народження: 18 січня 1943(1943-01-18) (81 рік)
Старий Град-Жумберацький
Священство: 1 листопада 1970
Єп. хіротонія: 4 липня 2009

CMNS: Нікола Кекич у Вікісховищі

Ніко́ла Ке́кич (хорв. Nikola Kekić; нар. 18 січня 1943, Старий Град-Жумберацький) — хорватський греко-католицький єпископ, правлячий єпископ Крижевецької єпархії з 25 травня 2009 до 18 березня 2019 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Нікола Кекич народився 17 січня 1943 року в сім'ї Миколи і Ангели Кекич в місцевості Старий Град у Хорватії. Початкову освіту здобув у Сошіце та Ілоку, середню — у гімназії-ліцеї при Інституті Братів Менших у Загребі. Вищі богословські студії розпочав у католицькому університеті у Загребі, а завершив у Римі, в Папському університеті Урбаніана, де отримав ступінь бакалавра теології, та Папському східному інституті, де здобув ліценціат з історії Церкви. Він був семінаристом Папської української колегії святого Йосафата в Римі. Священицьке рукоположення прийняв 1970 року з рук греко-католицького єпископа Гавриїла Букатка, після чого розгорнув широку душпастирську діяльність в різних греко-католицьких парафіях Хорватії: був парохом в Мрзло Полє, директором греко-католицького духовного центру в Карловац, парохом в Прібіч, віце-ректором греко-католицької духовної семінарії і парохом співкатедрального собору святих Кирила і Методія в Загребі. Від 1990 року він був ректором вищеназваної семінарії.

Єпископ[ред. | ред. код]

25 травня 2009 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив священика Ніколу Кекича єпископом Крижевецьким, після того як попередній єпископ Славомир Мікловш подав у відставку в зв'язку з досягненням відповідного віку. Єпископська хіротонія відбулася 4 липня 2009 року в катедральному соборі Пресвятої Тройці у Крижевцях. Головним святителем був єпископ Славомир Мікловш, а співсвятителями — загребський римо-католицький архієпископ кардинал Йосип Бозанич і апостольський нунцій у Хорватії архієпископ Маріо Роберто Кассарі.

18 березня 2019 року папа Франциск зречення Ніколи Кекича з уряду єпископа Крижевецького[1].

Нікола Кекич володіє хорватською, італійською, німецькою та українською мовами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rinunce e nomine. press.vatican.va. Архів оригіналу за 20 березня 2019. Процитовано 25 березня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]