Нітрит натрію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нітрит натрію
Інші назви Натрій азотистокислий
Ідентифікатори
Номер CAS 7632-00-0
PubChem 23668193
Номер EINECS 231-555-9
KEGG D05865
Назва MeSH D01.625.600.600.800 і D01.857.775
ChEBI 78870
RTECS RA1225000
Код ATC V03AB08
SMILES N(=O)[O-].[Na+][1]
InChI InChI=1S/HNO2.Na/c2-1-3;/h(H,2,3);/q;+1/p-1
Номер Бельштейна 906771
Властивості
Молекулярна формула NaNO2
Молярна маса 68.995 г/моль
Зовнішній вигляд Білий або жовтуватий кристалічний порошок
Густина 2,17 г/см³
Тпл 271 °C
Розчинність (вода) 84,8 г на 100 г
Небезпеки
NFPA 704
0
3
1
Якщо не зазначено інше, дані наведено для речовин у стандартному стані (за 25 °C, 100 кПа)
Інструкція з використання шаблону
Примітки картки

Нітри́т на́трію (натрій азотистокислий), — NaNO2, використовується як поліпшувач забарвлення і консервант у харчовій промисловості у виробах з м'яса та риби. Харчова добавка E250. Очищений нітрит натрію являє собою білий або злегка жовтуватий кристалічний порошок. Добре розчинний у воді і гігроскопічний. Чистий нітрит натрію не гігроскопічний. На повітрі повільно доокисляється до нітрату натрію NaNO3. Є сильним відновником.

Отримання[ред. | ред. код]

Нітрит натрію NaNO2 є сіллю азотистої кислоти і виходить зазвичай з оксидів азоту по реакції: NO + NO2 + 2NaOH = 2NaNO2 + Н2O

Також нітрит натрію можна отримати шляхом розкладання нітрату натрію під час обережного розкладання його розплаву з виділенням вільного кисню:

2NaNO3 = 2NaNO2 + O2

У хімічному синтезі[ред. | ред. код]

Нітрит натрію застосовується для утворення діазо-амінних сполук. Ці сполуки застосовуються в синтезі як джерело аміногруп при реакціях з «ядром» з'єднання, за рахунок відносно більш легкого відділення азотних груп N2.

У лабораторних умовах нітрит натрію також використовується для деактивації надлишку азиду натрію. 2 NaN3 + 2 HNO2 → 3 N2 + 2 NO + 2 NaOH 2 NaNO2 + H2SO4 → 2 HNO2 + Na2SO4

Нітрит натрію в хімічних реакціях виявляє окислювально-відновну подвійність, відновлюючись до оксиду азоту (II) або окислюючись до нітрату.

Наприклад, він при подальшому нагріванні розкладається, утворюючи оксид натрію, оксид азоту (II) і кисень (посередньою сполуком є, наприклад, Na2O2). Ймовірно, цей процес допоміг не задихнутися екіпажу першої діючої субмарини Корнелія Дреббеля, оскільки оксид натрію поглинає CO2. 4NaNO2 → 2Na2O + 4NO + O2

Виробництво харчових продуктів[ред. | ред. код]

Як харчова добавка застосовується в харчовій промисловості в двох цілях: як антиокислювач, що забезпечує виробам з м'яса і риби «природний колір», і як антибактеріальний агент, що перешкоджає росту Clostridium botulinum — збудника ботулізму, — важкої харчової інтоксикації, спричиненої ботулінічним токсином і характеризується ураженням нервової системи.

В Євросоюзі може застосовуватися тільки як добавка до солі не більше 0,6 %.

Харчова добавка E250. Аналогічними властивостями володіє і нітрит калію — харчова добавка E249. Відповідає ГОСТу 4197-74 або ТУ 6-09-590-75 (марка ОСЧ 4-7-3).

При нагріванні харчових продуктів відбувається реакції нітриту натрію з амінокислотами з утворенням канцерогену N-нітрозаміни, що викликають рак кишечника. Вживання м'ясних продуктів з нітритами може викликати хронічну обструктивну хворобу легенів.

Будівництво і виробництво[ред. | ред. код]

Нітрит натрію у вигляді порошку по ГОСТ 19906-74 або водного розчину використовується як протиморозна добавка до бетонів у виробництві будівельних виробів і конструкцій, як інгібітор атмосферної корозії, в органічному синтезі і для інших цілей в хімічній, металургійній, медичної, целюлозно-паперової та інших галузях промисловості.

У будівництві нітрит натрію рекомендований ГОСТ 24211 «Добавки для бетонів. Загальні технічні вимоги» до використання як протиморозна добавка при зведенні монолітних бетонних і залізобетонних конструкцій, монолітних частин збірно-монолітних конструкцій, замонолічування стиків збірних конструкцій при сталій стійкою середньодобовій температурі навколишнього повітря або ґрунту нижче 5 °C і мінімальної добової температури нижче 0 °C, а також при виготовленні збірних бетонних та залізобетонних конструкцій в зимовий час в умовах будівельного майданчика.

Він також використовується при виробництві діазо-барвників, нітросполук та інших органічних сполук. Використовується в фарбуванні трафаретним і прямим (прямого друку) методом текстилю з натуральних і вибілених натуральних волокон.

Використовується при обробці поверхні металу при фосфатуванні і для зняття шару олова. Використовується у виробництві каучуків. Використовується для виготовлення Попперс. Використовується для приготування розчину газогенеруючих добавок у виробництві вибухових речовин.

Медицина і біологія[ред. | ред. код]

Нітрит натрію також використовується в медицині та ветеринарії як судинорозширювальний, бронхолітичний (розширює бронхи) засіб, знімає спазми кишківника, використовується як проносне. Нітрит натрію використовується як ліки разом з тіосульфатом натрію для лікування отруєння ціанідами (антидот).[2]

Проводяться дослідження по застосуванню його при серповидній анемії, отруєнні ціанідами, серцевим нападам та ішемією серця, аневризмами головного мозку і легеневої гіпертензії у дітей. E250 може викликати серйозне отруєння з летальним результатом.

Особливості поведінки, біологічна дія[ред. | ред. код]

Нітрит натрію є загально-отруйною токсичною речовиною, у тому числі і для ссавців (50 відсотків щурів гинуть при дозі в 180 міліграмів на кілограм ваги).

При дослідженнях виявлено утворення канцерогенів N-нітрозамінів при реакції нітриту натрію з амінокислотами при їх нагріванні, що означає потенційну можливість утворення ракових змін при вживанні продуктів, що проходили теплову обробку в присутності нітриту натрію. Дослідження виявили зв'язок між вживанням подібних продуктів і раком кишечнику. 1970 року було виявлено що аскорбінова кислота інгібує утворення нітрозамінів. В деяких країнах існують правила які зобов'язують виробників використовувати аскорбінову кислоту (або схожі інгібітори), для зменшення концентрації нітрозамінів.[3]

Також був виявлений зв'язок між частим вживанням м'яса з вмістом нітритів і хронічною обструктивною хворобою легень [8].

Речовина відноситься до 1-го класу небезпеки, токсичний, має гостро-направлену дію. При розкладанні виділяє окиси азоту. Вогненебезпечний, сприяє самозайманню горючих матеріалів (може супроводжуватися вибухом), окислювач.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SODIUM NITRITE
  2. ((World Health Organization)) (2009). Stuart MC, Kouimtzi M, Hill SR (ред.). WHO Model Formulary 2008. World Health Organization. с. 65. ISBN 9789241547659.
  3. Scanlan, Richard A. (22 April 2000). Nitrosamines and Cancer. The Linus Pauling Institute. Архів оригіналу за 28 грудня 2015. Процитовано 28 December 2015.