Об'єднання митців-українців в Америці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Об'єднання Мистців Українців в Америці, ОМУА (англ. Ukrainian Artist's Association in USA) — організація українських митців на теренах Сполучених Штатів Америки.

Історія створення[ред. | ред. код]

Організація з центром у Нью-Йорку заснована 10 травня 1952 року на З'їзді українських митців зі США, який був скликаний за ініціативою «Об'єднання українських митців Нью-Йорку і околиці». З'їзд відбувся в Літературно-мистецькому клубі (ЛМК) Нью-Йорку. Делегатами З'їзду стали митці першої еміграції та новопоселенці, представники локальних українських мистецьких груп з Філадельфії та Сан-Франциско; письмові привітання передали митці з Міннесоти, які не змогли особисто прибути на З'їзд.

До Головної управи ОМУА на зборах обрано: голова — Литвиненко Сергій; заступники голови — Січинський Володимир, Гординський Святослав; секретар — Шавес Оксана; скарбник — Поливода Іван; члени управи — Холодний Петро, Радиш Мирослав, Черешньовський Михайло, Андрусів Петро, Кучмак Іван; контрольна комісія — Бутович Микола, Горняткевич Дем'ян, Малюца Антін; товариський суд — Шухевич Ірина, Мороз Михайло, Кравчук Михайло.

Почесне членство в Управі Об'єднання отримав професор Олександр Архипенко та почесні членства Об'єднання — професори Василь Кричевський і Олекса Грищенко.

«Об'єднання Українських Мистців Нью-Йорку і околиці» стало відділом ОМУА.

Цілі та завдання[ред. | ред. код]

  • об'єднання митців-українців на теренах США
  • висвітлення мистецькими засобами цінностей української духовності, ментальності не тільки в межах українського суспільства в еміграції, а й назовні
  • культурно-громадське піклування здобутками, що вже існують
  • мистецькі студії з українським педагогічним складом для молоді
  • створення колегіальних робочих студій для митців
  • в міру можливості матеріальна допомога колегам (з цією метою в 1954 році створений Допомоговий фонд[1])

Мистецька діяльність[ред. | ред. код]

Об'єднання проводить щорічні збірні виставки українських митців, персональні виставки[2], на яких були репрезентовані не тільки українські автори із США, але й діячі українського мистецтва з Аргентини, Венесуели, Франції та Канади. Представлені твори з малярства, скульптури, графіки тощо.

1963 року Петро Мегик накладом відділу ОМУА у Філадельфії розпочав видавати художній журнал «Нотатки з Мистецтва» (англ. Ukrainian Art Digest)[3], який виходив щорічно до 1991 року. Включав статті про історію українського мистецтва, біографії українських митців, рецензії виставок і мистецьких видань[4].

Відділення[ред. | ред. код]

Збори та виставки Об'єднання Мистців Українців в Америці проводить в тісній співпраці з Літературно-мистецьким клубом[5]:

  • ЛМК Нью-Йорк (149 2nd Ave., New York, N.Y.) був заснований у листопаді 1949 року. Скульптор Сергій Литвиненко, один із засновників та на той час — голова Клубу, 1955 року так описав діяльність ЛМК: «Клюб є досі єдиною великою організацією що об'єднала всіх мистців усіх ділянок мистецтва, без різниці їх політичного, релігійного, чи мистецького вірую. Він став середовищем де витворюється опінія в справах української духової культури та порогом, через який переходить кожний новоприбулий до Ню Йорку український мистець»[6].
  • ЛМК Філадельфія (866 N. 7th St., Philadelphia, Pa). Згодом філадельфійське відділення розташовувалось у власному будинку за адресою: 2322 Poplar Street, Philadelphia, PA 19130, USA.
  • ЛМК Детройт (12001 Lumjkin St., Detroit 12, Mich).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Литвиненко С. «Допомоговий фонд Об'єднання Мистців Українців в Америці» // «Свобода», ч. 58, 26 березня 1954, с. 4 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 9 липня 2016. Процитовано 14 листопада 2017.
  2. «Об'ява про продовження виставки образів Василя Кричевського» // «Свобода», ч. 27, 29 січня 1953, с. 3 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 10 січня 2014. Процитовано 14 листопада 2017.
  3. Визначні особистості села Бочківці[недоступне посилання з червня 2019]
  4. Сайт, присвячений журналу «Нотатки з Мистецтва». Архів оригіналу за 6 червня 2016. Процитовано 19 листопада 2012.
  5. Перша Зустріч Українських Мистців Америки й Канади з Громадянством // Свобода. — ч. 106. — 1954. — 4 червня. — С. 4.
  6. Український Літературно-Мистецький Клюб / Ukrainian Art & Literary Club. OoCities.org. Процитовано 30 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]