Об'єднані експедиційні сили Сполученого Королівства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Об’єднані експедиційні сили Сполученого Королівства
На службі 2015
Країни Велика Британія Велика Британія (очолює)
Данія Данія
Естонія Естонія
Фінляндія Фінляндія
Ісландія Ісландія
Латвія Латвія
Литва Литва
Нідерланди Нідерланди
Норвегія Норвегія
Швеція Швеція

Об’єднані експедиційні сили Сполученого Королівства (англ. UK Joint Expeditionary Force — JEF) — це багатонаціональні експедиційні сили, які створені у 2015 році Сполученим Королівством та складаються з дев'яти її північноєвропейських союзників, серед яких Данія, Фінляндія, Естонія, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція та Норвегія. За потреби ОЕС можуть розгорнути понад 10 000 військових для проведення гуманітарних місій, або бойових операцій високої інтенсивності[1].

Історія[ред. | ред. код]

Концепція об'єднаних експедиційних сил була вперше розроблена в 2012 році та оголошена тодішнім головою штабу Оборони Сполученого Королівства генералом сером Девідом Річардсом. JEF виникли на основі Об'єднаних сил швидкого реагування (Joint Rapid Reaction Force, JRRF), які зникли в результаті зосередженості країни на операціях в Афганістані та Іраку.

Структура[ред. | ред. код]

Британська частина сил складається з персоналу та обладнання з Королівського військово-морського флоту, Корпусу Королівської Морської Піхоти, Армії Британії та Королівських повітряних сил і призначений для забезпечення більшого рівня інтеграції, ніж це було раніше, особливо в поєднанні зі збройними силами інших країн.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Over 10,000 troops from nine nations ready to meet global challenges. https://www.gov.uk/ (Англійською) . 28 червня 2018. Процитовано 4 квітня 2022.