Оздобник східний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оздобник східний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Дивоптахові (Paradisaeidae)
Рід: Оздобник (Ptiloris)
Вид: Оздобник східний
Ptiloris intercedens
Sharpe, 1882
Синоніми
Lophorina intercedens
Посилання
Віківиди: Ptiloris intercedens
ITIS: 562586
NCBI: 681207

Оздобник східний[2] (Ptiloris intercedens) — вид горобцеподібних птахів родини дивоптахових (Paradisaeidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Папуа Нової Гвінеї. Населяє територію навколо Маданга, півострова Гуон та півострова Папуа. Мешкає у густих тропічних лісаї.

Опис[ред. | ред. код]

Птах середнього розміру, завдовжки 25-28 см. Наявний статевий диморфізм. Самиця має каштанові крила, спину і хвіст, тоді як голова темно-коричнева з біло-сіруватою бровою, і живіт білуватий з поодинокими перами, окантованими темним кольором. Самець має оперення шовковисто-чорного кольору з коричневими відтінками на животі та боках, тоді як горло, груди, вершина голови та підхвістя яскравого блакитного кольору. Внутрішня частина рота жовта. Пір'я на боках витягнуте та нитчасте. В обох статей очі карі, а ноги і дзьоб чорні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Активний вдень. Живиться плодами та комахами. Сезон розмноження починається в кінці сезону дощів і триває протягом сухого сезону (червень-лютий). Цей вид полігамний і демонструє складний ритуал залицяння. Під час шлюбного періоду самець займає добре очищену гілку посеред незарослої галявини. Самець закликає самиць свистящим співом. З появою самиці він здійснює ритуал залицяння: розводить крила вгору у вигляді півмісяця, погойдує головою праворуч і ліворуч, а тілом вгору-вниз, демонструючи яскраве оперення горла і грудей, при цьому самець наближається і ритмічно віддаляється від самиці. Якщо самиця доступна для спаровування, вона підпускає самця, в іншому випадку вона відходить від нього. Самиця, зазвичай, спостерігає за декількома самцями, перш ніж вибрати, з ким з них буде паруватися. Після спарювання самиця самостійно береться за будівництво чашоподібного гнізда, висиджування 2-3 яєць та вирощування потомства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Ptiloris intercedens: інформація на сайті МСОП (версія 2021.1) (англ.) 2 травня 2021
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]