Олександр Михайлович Вишневецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Вишневецький
Псевдо Корибут
Народився невідомо
Вишневець
Помер 1555(1555)
Поховання Києво-Печерська лавра
Підданство Велике князівство Литовське
Діяльність військовик, урядник
Титул князь
Посада річицький старостаd і сандомирський старостаd
Конфесія православний
Рід Вишневецькі
Батько Михайло Вишневецький
Брати, сестри Федір Вишневецький, Федько Вишневецький і Вишневецький Іван Михайлович
У шлюбі з Катерина Скорутянкаd
Діти Вишневецький Максим Олександрович, Вишневецький Олександр Олександрович, Михайло Вишневецький і Q124683781?
Герб
Герб

Олександр Вишневецький (? — 1555) — руський (український) князь гербу Корибут, військовий та політичний діяч Речі Посполитої, учасник Стародубської війни 1534–1537 років.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини Вишневецьких, котрі на той час були дрібними князями. Син Михайла Вишневецького, намісника брацлавського. Батько передав йому володіння на берегах річки Горині: вище родового гнізда з частиною Вишнівця й селами Бутин, Млинівці, Коханівці й Бакота.

Замолоду полюбляв військові вправи. 1512 року разом з Федором та Іваном Вишневецькими брав участь в успішній для християн битві проти кримських татар. Згідно з земельним переписом 1528 року мав виставляти 15 коней[1]. Згодом стає старостою сандомирським.

1532 року отримує староство річицьке, у доживотне керування місто Річиця з усіма податками та доходами. 1533 року успадкував після смерті брата Федора Старшого Брагинську волость на Київщині. У 1534 році, скориставшись розгардіяшем після смерті царя Василія III (на бік Литви перейшли бояри С.Бельський та І.Ляцький-Захар'їн), разом з Юрієм Радзивіллом брав участь у поході проти Московського царства. Почалася Стародубська війна; невдало намагався захопити Смоленськ. Спустошивши Смоленщину, повернувся до Литви. 1535–1537 років воював на Стародубщині й Гомельщині (1503 року була захоплена Москвою), Гомель та навколишня земля повернулися до Великого князівства Литовського.

1549 року після загибелі брата Федька отримав землі на р. Горині нижче Манева й на р. Жираку з замком Передмірка, селами Борсуки, Нападівка, Вербовець, Лопушне, Білка й Доманінка. В 1540–1550 роках князь Олександр більше опікувався розбудовою маєтностей на Київщині. Опікувався налагодженням оборонних споруд для захисту від нападу з боку Московського царства.

Помер 1555 року, напевне, у своєму маєтку Брагін або у Річиці. Був похований у Києво-Печерській лаврі.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Катерина Скорутянка (Сангушко) з 1529 року. Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wolff J. «Kniaziowie litewsko-ruscy od końca czternastego wieku». — Warszawa, 1895. — S. 553

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]