Операнд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В мовах програмування та математиці, опера́нд (англ. operand) — аргумент операції; дані, які обробляються командою; граматична конструкція, яка позначає вираз, що задає значення аргументу операції; іноді операндом називають місце або позицію в тексті, де має стояти аргумент операції. В комп'ютерному програмуванні вони зазвичай виражаються як константи або змінні.

Приклади[ред. | ред. код]

Наступний вираз є прикладом операції та операндів:

У цьому прикладі «» це символ операції яка називається додавання.

Операнд є одним із вхідних величин з наступним додаванням оператора, а операнд це інша, необхідна для роботи, вхідна величина.

Результат операції є . (Число «9» також називається сумою доданків «3» та «6».)

Операнди в програмуванні[ред. | ред. код]

В програмуванні операнд — це об'єкт, над яким виконується операція. Операції можуть бути математичними, такими як множення чи додавання, або вони можуть бути більш досконалими функціями. Основним прикладом операнда є змінна, оголошена в програмі, яка змінює значення через операції.

Завдяки впровадженню об'єктноорієнтованого програмування, основні змінні, що є операндами багатьох комп'ютерних програм, були вкладені з більш детальними властивостями та характеристиками через запрограмовані класи програмування та масиви.

Позначення[ред. | ред. код]

Вирази як операнди[ред. | ред. код]

Операнди можуть бути складними та складатися з виразів, які також містять оператори з операндами.

У наведеному вище прикладі є першим операндом для оператора множення та другим. Операнд є виразом, який містить оператор додавання, котрий має операнди та .

Черговість операцій[ред. | ред. код]

Правило старшинства впливає на те, яким буде значення операнда для певного оператора.

У наведеному виразі оператор множення має вищий пріоритет ніж оператор додавання, тож оператор множення має та як операнди. Оператор додавання має операнди та .

Позиціонування операндів[ред. | ред. код]

В залежності від положення операндів щодо знака операції розрізняють префіксні (наприклад, ( — операнд)), інфіксні (наприклад, (a, b — операнди)) і постфіксні (наприклад, ( — операнд)) записи операції.

Префіксні та постфіксні поширені в інформатиці.

Нижче наведені приклади трьох різних нотацій. Всі вони представляють операцію додавання чисел «1» та «2».

(інфіксна нотація)

(префіксна нотація)

(постфіксна нотація)

Арність[ред. | ред. код]

Число операндів оператора називається арністю. Залежно від числа операндів розрізняють одномісні (унарні, або монадичні) операції (наприклад,); двомісні (бінарні, або діадичні) операції (); багатомісні (або поліадичні) операції.