П'єрр Філіпп Томір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з П'єр Філіп Томір)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єрр Філіпп Томір
Pierre-Philippe Thomire

Народження 6 грудня 1751(1751-12-06)
Париж, Королівство Франція[1]
Смерть 9 червня 1843(1843-06-09) (91 рік)
  Париж[1]
Поховання Цвинтар Монмартр
Національність француз
Країна Франція Франція
Навчання у Огюстена Пажу, Жана Гудона,П'єра Гутьєра
Діяльність скульптор, brazier, chaser, gilder, ювелір
Напрямок класицизм, ампір
Роки творчості 1776-1839
Покровитель Наполеон
Вчитель Жан Антуан Гудон і Pierre Gouthièred
Працівник Севрська порцелянова мануфактура
Роботи в колекції Національна галерея мистецтв, Музей Ґетті, Колекція Фріка[3], Музей історії мистецтв, Клівлендський музей мистецтв, National Museum Paleis het Lood[4], Château de Compiègned, Карнавале і Національний музей Швеції[5]
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону

CMNS: П'єрр Філіпп Томір у Вікісховищі


П'єрр Філіпп Томір (фр. Pierre-Philippe Thomire 1751 - 1843 ) — уславлений майстер декоративно-ужиткового мистецтва Франції кінця 18 - початку 19 століть, що спеціалізувався на виробах з патінованої та золоченої бронзи.

Біографія[ред. | ред. код]

Походить з родини скульпторів-декораторів. Художню освіту отримав в Академії Св. Луки в майстернях паризьких скульпторів Огюстена Пажу ( 1730-1809 ) та Жана Гудона ( 1741-1828 ). Мав успіх з виконанням творів в мармуру та бронзі. Але праця з бронзою переважила.

Власний магазин[ред. | ред. код]

Він стає учнем і помічником П'єрра Гутьєра. Через деякий час він стає самостійним майстром і у 1776 р. відкриває власну крамницю. Майстерність зростала і він стає відомим майстром-бронзовщиком. Саме Томір зробив додатки з бронзи до ваз з порцеляни, що випустила Севрська порцелянова мануфактура. Їх визнали видатним твором і нині їх розділили між собою музейні збірки палаццо Пітті та Лувр в Парижі.

Миколай Демідов і Томір[ред. | ред. код]

Негритянка. Погруддя в музеї Ніссім де Камондо, Париж.

Багаторічним клієнтом Томіра був багатій М. Демідов, російський аристократ, що жив в Італії і в Парижі. Помешкання Демідова було поряд з магазином Томіра на вулиці Тетбу в Парижі. Демідов купував і замовляв речі, частку яких відправляв в Російську імперію. Так пройшло знайомство російських багатіїв з творами видатного французького майстра декоративно-ужиткового мистецтва.

Саме для М. Демідова Томір створив вази, фанеровані шматочками малахіту і ручками у вигляді фігур Слави ( нині — Метрополітен-музей, Нью-Йорк ).

Аби полегшити вельможним замови, майстер випустив з друку «Альбом зразків П.Ф. Томіра». Майстерня виробляла як унікальні речі, так і повторювала з варіантами найвдаліші зразки. Кількість працівників у майстерні Томіра досягала 600 осіб і наблизилась до рівня унікального виробництва.

На твори скульптора звернув увагу відомий меблярАнрі Різенер, що першим почав використовувати золочену бронзу тонкого малюнку. Все це призвело до співпраці з уславленим бронзощиком Томіром.

Томір працював в стилістиці класицизму, який офіційно підтримували королівські родини Європи,тому серед клієнтів Томіра Катерина II та її син Павло, що купував вироби золоченої бронзи для Михайлівського замку.

Серед французьких замовників Томіра — Наполеон і нова хвиля наполеонівських вельмож. Твори Томіра набули рис ампіру і довгий час визначали найкращі твори в ужитковому мистецтві цього холодного, елегантного стилю.

Останні роки[ред. | ред. код]

у 1823 р. Томір передав керівництво майстернею своїм родичам, але ті продовжили користуваися його порадами. Слава творів Томіра була такою, що їх копіювала як сама паризька майстерня, так і інші митці.

Неповний перелік унікальних творів майстра[ред. | ред. код]

  • годинник «Аполлон та Діана»( є варіанти )
  • Канделябри для замку Фонтенбло
  • Напрестольна сінь для Ісаакієвського собору в Петербурзі
  • годинник зі скульптурою «Мінін і Пожарський» ( є варіанти )

Джерела[ред. | ред. код]

  • Niclausse, J. Thomire, fondeur-ciseleur (1751-1843) (Paris) 1947.
  1. а б Зведений список імен діячів мистецтва — 2017.
  2. а б в RKDartists
  3. https://collections.frick.org/people/340/pierrephilippe-thomire/objects
  4. Pendule in vuurverguld bronzen kast, met Jason en Het Gulden Vlies — 1830.
  5. https://collection.nationalmuseum.se:443/eMP/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=artist&objectId=26557&viewType=detailView