Педро Паулет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Педро Паулет
Народився 2 липня 1874(1874-07-02)[2]
Арекіпа, Перу[3]
Помер 30 січня 1945(1945-01-30)[1] (70 років)
Буенос-Айрес, Аргентина[3]
Країна  Перу
Місце проживання Перу
Діяльність інженер, дипломат, фізик
Галузь космонавтика
Alma mater Національний університет Святого Августинаd, Паризький університет, Q5777067? і Університет Париж III
Знання мов іспанська

Педро Елеодоро Паулет Мостахо (2 липня 1874 - 30 січня 1945) — перуанський ерудит, архітектор, дипломат, інженер і журналіст, який, як вважається, першим створив рідинний ракетний двигун і сучасну ракетну рушійну установку [4] [5]. Його експерименти та спадщина вплинули на перших науковців НАСА, надаючи натхнення на шляху до космічної ери.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Паулет народився в родині Педро Паулета та Антоніни Мостахо-і-Кірос в місті Арекіпа, Перу, 2 липня 1874 року. Він завжди був активним учнем, цікавився мистецтвом і науками. З дитинства виявляв великий інтерес до польотів у космос [6]. Будучи дитиною в районі Тіабая, він збирав невикористаний порох зі святкових заходів і використовував його для запуску мініатюрних ракет.

У 1885 році він осиротів і після періоду бідності був прийнятий французьким священиком Іпполітом Дюамелем, де навчався разом з іншими перуанськими інтелектуалами. Після того, як Дюамель подарував Паулету французький роман 1865 року «Із Землі на Місяць», натхненний Паулет в юності запускав саморобні ракети з живими тваринами всередині, спостерігаючи за тим, як впливають на них ракетні подорожі. У дитинстві він також часто грався з феєрверками, що ще більше посилювало його інтерес до ракет [7].

Освіта[ред. | ред. код]

Будучи вихідцем зі скромної сім'ї, його шанси вступити до університету були невисокими, хоча після складання іспитів семи професорів і ректора Національного університету Святого Августина в 1890 році він був зарахований до університету. У віці 18 років Паулет отримав стипендію Інституту прикладної хімії при Паризькому університеті, одночасно відвідуючи Школу витончених мистецтв Парижа для вивчення архітектури.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Як повідомляється, торпедна система «Авіон», концепція якої була розроблена в 1902 році, являла собою літак з ракетним двигуном, що мав авіаційний тент, закріплений на дельтоподібному крилі на шарнірі для горизонтального або вертикального польоту.

У 1902 році Полет розробив «ракетний двигун» на рідкому паливі для літака «Авіон Торпеда», причому ця пропозиція повністю контрастувала з інтелектуальним інтересом до порохових ракет того часу. Він витратить десятиліття на пошук коштів для реалізації проекту, хоча в кінцевому підсумку так і не знайде спонсорів.

Спадщина[ред. | ред. код]

Авіаційна торпеда Паулета була зображена в Google Doodle на честь дня народження Педро Паулета у 2011 році [8]. У Перу Національна комісія з аерокосмічних досліджень і розробок запустила серію ракет, що носять ім'я Паулета [9].

Починаючи з 2016 року, він був помітно зображений на банкноті в 100 перуанських солей.

У Музеї аеронавтики ВПС Перу в Лімі також є експозиція "Зала Педро Паулета", де виставлені оригінальні ескізи та масштабні моделі винаходів, на які претендує Паулет.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б https://diariocorreo.pe/edicion/arequipa/homenaje-a-pedro-paulet-a-70-anos-de-su-muerte-561376/ — 2015.
  2. https://fondecyt.gob.pe/fondecyt-informa/pedro-paulet-ingeniero-peruano-pionero-de-la-austronautica — 2019.
  3. а б https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-38197437 — 2016.
  4. PERÚ, NOTICIAS EL COMERCIO (21 липня 2019). Pedro Paulet, el peruano cuyos diseños inspiraron a los ingenieros del Apolo 11 | TECNOLOGIA. El Comercio Perú (ісп.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  5. Ordway, F. I. (1 вересня 1977). the alleged contributions of pedro e. paulet to liquid-propellant rocketry (PDF). NASA, Washington Essays on the History of Rocketry and Astronautics, Vol. 2 (англ.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  6. Pedro Paulet: Peruvian Space and Rocket Pioneer. 21sci-tech.com. Процитовано 5 жовтня 2022.
  7. El peruano que se convirtió en el padre de la astronáutica inspirado por Julio Verne y que aparece en los nuevos billetes de 100 soles. BBC News Mundo (ісп.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  8. Google dedica su ‘doodle’ de hoy al ingeniero peruano Pedro Paulet.
  9. PERÚ, Empresa Peruana de Servicios Editoriales S. A. EDITORA. Conida realiza lanzamiento del cohete sonda Paulet 1C. andina.pe (ісп.). Процитовано 5 жовтня 2022.