Майдан Габдулли Тукая (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°47′08″ пн. ш. 49°07′29″ сх. д. / 55.78556° пн. ш. 49.12472° сх. д. / 55.78556; 49.12472

Майдан Тукая
Загальні дані
Тип колонна двопрогінна мілкого закладення
Проєктна назва «Майдан Куйбишева»
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 102 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 27 серпня 2005
Архітектор(и) А. М. Мустафин
Будівельник(и) МУП «Казметрострой», «Одак» (Туреччина)
Виходи до Петербурзька, Баумана, Пушкіна, Площа Тукая
Мапа
Центральна лінія
оборотні тупики
Авіабудівельна
Північний вокзал
Яшлек
Козяча слобода
Кремлівська
Площа Тукая
Суконна слобода
Аметьєво
Гірки
оборотні тупики
Проспект Перемоги
оборотні тупики

Майдан Тукая (тат. Тукай Мәйданы, Tuqay Mäydanı) (рос. Площадь Тукая) — станція Центральної лінії Казанського метрополітену. Розташована між станціями «Кремлівська» і «Суконна слобода». Відкрита 27 серпня 2005 року у складі першої пускової дільниці Казанського метрополітену «Гірки» — «Кремлівська».

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — колонна двопрогінна станція мілкого закладення, з острівною прямою платформою. У поздовжньому напрямку розташований 1 ряд з 12 колон з кроком 6 м. На станції заставлено тактильне покриття.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція без колійного розвитку.

За станцією I головної колії передбачено задєл під камеру з'їздів .

Вестибюлі[ред. | ред. код]

Має 2 підземних вестибюлі, з'єднаних з платформою широкими безескалаторними сходами. У південному вестибюлі встановлений ліфт, для маломобільних пасажирів.

З північного вестибюля йде 85-метровий поздовжній горизонтальний хід, в якому розташована торгова галерея, а через бічні горизонтальні проходи є 2 виходи (з яких відкритий тільки північний) в підземний поверх гіпермаркету «Кільце» (у якого є 6 також наземних входів) і передбачений споруджений пізніше вихід у підземний поверх готелю «Татарстан». Горизонтальний хід веде в підземний перехід під площею Тукая, де є 4 виходи на вулиці Пушкіна і Баумана і 2 виходи на трамвайну зупинку. У липні-серпні 2011 року, після демонтажу трамвайної лінії, що проходить біля станції, виходи з підземного переходу до неї були прибрані.

Південний вестибюль відкритий 1 серпня 2011 року. З нього є вихід через будівлю універмагу «Новий дитячий світ».

У гіпермаркеті «Кільце» біля станції побудована багаторівнева автопарковка.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Станція має біло-зелені кольори і витримана в історично-літературному татарському дусі. Повсюдно в оздоблені влаштовані пілястри у вигляді стрілчастого орнаменту і використано полірований мармур — зелений «Індіана грін», білий і чорний «коєлга».

Стіни перонного залу оздоблені мармуром і мають стрілчасті пілястри (по 12 з кожного боку), розташовані в створі з колонами станції.

На стінах між пілястрами розташовані 22 декоративних панно (по 11 з кожного боку, розміром 2,4 × 3,2 м), на яких кольоровою мозаїкою з італійської смальти викладені портрет Габдулли Тукая, зображення героїв його казок, а також інші сюжети, які вздовж однієї стіни залу присвячені поезії села, звідки родом Тукай, а вздовж іншої — історії та побуту татар і Казані, описаним Тукаєвим.

Геометрія і декор колон перонного залу, виконаних з монолітного залізобетону, оздоблених мармуром і мають стрілчасті пілястри, обумовлені їх розгорнутим діагональним розташуванням і геометрією стелі.

Підлога платформи перонного залу (а також вестибюлів) виконано плитами з полірованого граніту «Старобабанський», «габро» та «Мансуровський», що утворюють багатий малюнок з переплетення смуг різних кольорів у вигляді національного орнаменту. Композиція малюнка підлоги «зав'язана» на розташування колон.

У монолітній залізобетонній стелі білого кольору перонного залу влаштовані глибокі ярусні квадратні кесони, розгорнуті під кутом 45 градусів. У деякі з них вмонтовані світильники квадратної форми з матовим склом. Лінійні світильники навколо місця стику колон з стелею створюють зоровий ефект відсутності контакту колони і стелі.

На колійних стінах перонного залу над деякими панно великими літерами викладені покажчики назви станції, над іншими панно між ними — покажчики лінії. Під стелею між колонами підвішені покажчики лінії і виходів що світяться. Над підйомами до вестибюлів підвішені покажчики виходів світяться.

У вестибюлях і поздовжньому горизонтальному ході монолітні залізобетонні стіни, оздоблені мармуром, з кроком 4,5 м вбудовані колони зі стрілчастими пілястрами, в монолітній залізобетонній стелі білого кольору влаштовані глибокі поперечні кесони з вмонтованими світильниками з матовим склом, а малюнок гранітною підлоги вестибюлів утворює національний орнамент вздовж стін і навколо колон.

На стінах вестибюлів і входів встановлені покажчики виходів щосвітяться і таксофони. Над касами вестибюлів встановлені бйіли круглий циферблатний годинник. У вестибюлях встановлені валідатори електронних карт, банківські та торговельні автомати. У північному вестибюлі є 2 платних туалету, в тому числі автоматизований.

Ковані ажурні решітки та інші огороджувальні вироби в вестибюлях і на спусках і підйомах з них виготовлені з нержавіючої сталі з подальшим фарбуванням в колір срібла і графіту.

У північному вестибюлі встановлені скульптура Габдулли Тукая і об'ємна постать його головного казкового персонажа — лісовика Шурале.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]