Дібровна (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°44′35″ пн. ш. 49°13′10″ сх. д. / 55.74306° пн. ш. 49.21944° сх. д. / 55.74306; 49.21944

Дібровна
Имәнлек
Загальні дані
Тип односклепінна мілкого закладення
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 102 м
Ширина 10 м
Архітектор(и) А.М. Мустафін
Будівельник(и) МУП «Казметробуд»
Пересадка на Тб: 5, 9, 12;
Тм: 4;
А: 5, 18, 19, 30, 31, 33, 34, 45, 62, 63, 68, 74, 74а, 77, 83, 90
Виходи до вулиця Ріхарда Зорґе
Мапа
Центральна лінія
оборотні тупики
Авіабудівельна
Північний вокзал
Яшлек
Козяча слобода
Кремлівська
Площа Тукая
Суконна слобода
Аметьєво
Гірки
оборотні тупики
Проспект Перемоги
оборотні тупики

Дібровна (тат. Имәнлек[1]) — 11-а станція Казанського метрополітену на єдиній Центральній лінії, відкрита 30 серпня 2018 року. Розташована за станцією «Проспект Перемоги», під вулицею Ріхарда Зорге, між її перехрестями з вулицями Габішева і Фучика. Обслуговує прилеглі житлові масиви.

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — односклепінна мілкого закладення (глибина закладення — 17,5 м[2]) з однією острівною платформою. Висота склепіння — 6 м. Ширина платформи — 10 м, довжина — 102 м. На станції заставлено тактильне покриття.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція з колійним розвитком — 4 стрілочних переводи, перехресний з'їзд та 2 станційних колії для обороту і відстою рухомого складу.

Вихід у місто[ред. | ред. код]

Станція розташована у південній частині житлового масиву Горки під вулицею Зорге між її перетинами з вулицями Фучика і Габішева.

Обслуговує житлові квартали масиву Горки і на деякій відстані — мікрорайон «Екопарк Діброва».

Має 2 підземних вестибюлі, з'єднаних з платформою безескалаторними сходами. Для інвалідів та інших маломобільних пасажирів у вуличному спуску південного вестибюля є пандус, а в спуску до перонного залу встановлено платформний підіймально-транспортний механізм.

З північного вестибюля через підвуличний перехід є 2 виходи в напрямку перетину вулиці Зорге та вулиці Фучика і 2 виходи на трамвайну зупинку на вулиці Зорге. Вестибюль передбачений як спільний з планованою станцією «Вулиця Фучика» Савиновської лінії.

З південного вестибюля через підвуличний перехід є 2 виходи в напрямку рогу вулиць Зорге та вулиці Габішева.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Оздоблення станції виконано у суворо аскетичному стилі світлих кольорів з окремими темними контрастними елементами.

Колійні стіни з невеликим нахилом (а також верхня частина торців) перонного залу оздоблені світло-кавовим мармуром. На кожній колійній стіні встановлено по декілька великих металографічних панно світло-золотистого кольору зі стилізованим зображенням гілок дуба і покажчиком назви станції, між якими розташовані аналогічні металографічні вузькі вертикальні смуги.

Підлога платформи (а також вестибюлів) виконано плитами з полірованого термообробленого граніту «Мансуровський» з темнішими смугами вздовж колій з граніту «Старобабанське».

Біла аркова монолітна залізобетонна стеля перонного залу з дуже великим радіусом заокруглення має комірчасті кесони.

По центральній поздовжній осі платформи перонного залу встановлено 4 досягаючих половини висоти стелі напівколони з темного мармуру з верхнім кінцем у вигляді різко розкритого розтруба. Між 1-й і 2-й, а також 3-й і 4-й напівколонами встановлені довгі цільні лави з такого ж темного мармуру, що мають по обидві сторони звернені до колійних стін 8-місні сидіння зі світлого дерева.

Освітлення перонного залу здійснюється потужними прихованими світильниками що направлено підсвічувати стелю, встановленими в розтрубних закінченнях напівколон.

Вестибюлі колонні трипрогінні, з кроком колон 4,5 м. Інтер'єри вестибюлів вирішено у стилі, близькому до інтер'єру перонного залу. Вони мають світло-кавові мармурові стіни, білі мармурові колони з темною гранітною базою, світла підлога з полірованого граніту. Архітектурне освітлення вестибюлів — осередкові панельні світильники, вбудовані в підвісні стелі.

На стінах вестибюлів і входів встановлені покажчики виходів, що світяться, і таксофони. Над касами вестибюлів встановлені білі круглі циферблати годинника. У вестибюлях встановлені банківські та торговельні автомати.

Металеві ґрати й інші вироби огорожі й декору в вестибюлях і на спусках з них виготовлені з кованого заліза з фарбуванням у колір бронзи.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 3 липня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. «Сююмбике» отправилась к «Проспекту Победы». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 липня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]