Погонич каролінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Погонич каролінський

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Погонич (Porzana)
Вид: Погонич каролінський
Porzana carolina
(Linnaeus, 1758)
     Гніздування     Міграції     Осілий     На зимівлі
     Гніздування     Міграції     Осілий     На зимівлі
Синоніми
Rallus carolinus Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Porzana carolina
Віківиди: Porzana carolina
ITIS: 176242
МСОП: 22692684
NCBI: 261200
Fossilworks: 368519

Погонич каролінський[2] (Porzana carolina) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Поширений у Північній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Птах розмножується у Канаді та США. Ареал виду на заході простягається від Північно-Західних територій на півночі до південних країв Аризони та Нью-Мексико. На сході територія гніздування звужується, простягаючись від морських провінцій Канади до штату Меріленд (США) на півдні. Коли води в заболочених місцях місць розмноження замерзають, птах мігрує на південь, щоб провести зиму, займаючи південні регіони Сполучених Штатів від Аризони до Флориди і навіть Мексики. Крім того, багато птахів мігрують через Мексиканську затоку та Карибське море, щоб зимувати в Південній Америці. Популяції, присутні вздовж узбережжя Каліфорнії, є осілими.

Населяє прісноводні водно-болотні угіддя по всьому ареалу; на зимівниках зустрічається і в солонуватих болотах. Переважними місцями існування є ті, які мають щільний покрив для гніздування та складаються переважно з водно-болотних угідь, оточених заростями рогозу, осоки та інших високих водних рослин.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 20-30 см. У репродуктивний період має чорне горло і обличчя; короткий дзьоб жовтуватого кольору. Грудна клітка і задня частина шиї сірі. Спина мармурово-коричнева, а на череві ряд чорних і білих смуг. Дорослі особини поза репродуктивним періодом мають менш помітний, темно-коричневий колір і не мають чорних ділянок на горлі чи обличчі. У цих екземплярів горло біле, а грудна клітка світло-коричнева. Ніжки жовтувато-зелені.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2022). Porzana carolina: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 7 грудня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]