Портал:Намібія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо до порталу «Намібія»
Portal:Namibia

Редактори
Портал:Намібія

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання ПРОЄКТ
Про Намібію
Редагувати

Намі́бія, Респу́бліка Намі́бія (англ. Namibia, афр. Namibië; до 1968 — Півде́нно-За́хідна А́фрика) — держава на південному заході Африки, межує на півночі з Анголою і Замбією, на сході з Ботсваною і Південно-Африканською Республікою, на заході омивається водами Атлантичного океану. На північному сході територія Намібії вклинюється між Анголою, Ботсваною і Замбією у вигляді вузького коридору довжиною 483 км і шириною 80 км. Це т.зв. смуга Капріві, що дає країні вихід до ріки Замбезі.

Столиця — місто Віндгук. Площа країни — 824300 км², населення — 1 372 млн осіб (1990), 1,662 млн осіб (2001) (темношкірі 85 %, європейці 6 %). В країні поширені африкаанс (говорить 60 % білого населення), німецька (докладніше:Німецька мова в Намібії), англійська (державна) мова та кілька місцевих мов.

Вибрана особистість
Редагувати
Семюель Деніел Шафіішуна Нуйома (англ. Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma (частіше Сем Нуйома, англ. Sam Nujoma; нар. 12 травня 1929(19290512), Онганджера, Південно-Західна Африка) — перший президент Намібії з 21 березня 1990 до 21 березня 2005, голова партії СВАПО з 1960 до 2007.

У 1958 році був одним з ініціаторів створення Народної організації Овамболенду. У 1960 став одним із засновників партії СВАПО, що виступала за незалежність Намібії від ПАР і перехід влади в руки чорношкірого більшості. З 1961 року — в еміграції. У 1966 очолив партизанський опір, де прийняв ім'я Шафіішуна, тобто блискавка. З 1971 року — верховний головнокомандувач Народно-визвольної армії Намібії.

Після проведення вільних виборів під контролем ООН в 1989 і надання Намібії незалежності одноголосно обраний першим президентом країни і приведений до присяги Генеральним секретарем ООН Хав'єром Пересом де Куельяром 21 березня 1990. Поставив основними цілями президентства боротьбу з посухою за міжнародної підтримки і передачу земель білих фермерів чорношкірим.

Нові статті
Редагувати
Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Африку.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходится згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.



Див. також

Вибране зображення Оновити кеш
Редагувати
Варто почитати
Редагувати
Пусте́ля Намі́б (порт. Namibe, англ. Namib) — прибережна пустеля в південно-західній Африці, що має площу біля 310 000 км² і тягнеться на 1900 км вздовж узбережжя Атлантичного океану від міста Намібе в Анголі, через всю Намібію (яка отримала від пустелі свою назву) до гирла річки Уліфантс в Капській провінції Південно-Африканської Республіки. Вона простягається вглиб континенту на відстань від 50 до 160 км до підніжжя внутрішньоконтинентального плато; на півдні вона з'єднується з південно-західною частиною Калахарі.

Назва «Наміб» мовою народу нама означає «місце, де нічого немає». Пустеля Наміб надзвичайно суха (вона отримує лише 10-13 мм опадів на рік) і, за винятком кількох прибережних міст, практично ненаселена. Наміб вважається найстарішою пустелею у світі: пустельні чи напівпустельні умови панують тут безперервно вже протягом 80 млн років, тобто пустеля існує ще з часів динозаврів. Внаслідок цього тут виникло декілька ендемічних видів рослин і тварин, що пристосовані до життя в місцевому надзвичайно ворожому кліматі і не зустрічаються більше ніде у світі.

У пустелі розвідані важливі поклади вольфрамових і уранових руд і алмазів. Довколишнє море надзвичайно продуктивне і приваблює численних тюленів, морських птахів і навіть пінгвінів, які, незважаючи на африканську спеку, гніздяться на пустельних берегах і прибережних островах.

Категорії
Редагувати
Братні портали
Редагувати
Намібія у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати