Посейдіпп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Посейдіпп
Народився близько 310 до н. е.
Пелла
Помер бл. 240 до н. е.
Александрія Єгипетська
Діяльність поет
Знання мов давньогрецька

Посейдіпп (грец. Poseidippos, близько 310 до н. е. — бл. 240 до н. е.) - елліністичний епіграматист.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Народився у м. Пелла (столиця стародавньої Македонії). Замолоду переїхав до Афін, де отримав класичну освіту, вивчав філософію. Згодом перебрався на острів Самос.Вивчав філософію в Афінах. Деякий час він жив на Самосі, перш ніж поїхати в Олександрію до двору царів Птолемеїв.

Був відомий насамперед як автор епіграм. Усього в доробку 25 епіграм. Відомою є епіграма для святилища обожненої цариці Арсіної II і для маяка на острові Фарос. Здебільшого епіграми Посейдіппа мають застільний і еротичний зміст.Посейдіпп дружив з поетами Асклепіадом та Гедилосом. Двадцять його епіграм збережено в грецькій антології; подальші вірші дійшли до нас від Афіная.

У 2001 р. Був опублікований папірус, що містив близько 100 нещодавно відкритих віршів Посейдіпа (близько 600 віршів). Вони стосуються подій при дворі Птолемеїв; Особливо показовими є епіграми про перемоги цариць Птолемея на перегонах на колісницях в Олімпії.

До 2001 року вважалося, що єдині теми, які торкався Посейдіпп - це випивка і любов. Однак в ході недавніх розкопок було знайдено саркофаг з «Міланським Папірусом», який датується приблизно 180 роком до н. е. і який містить 112 віршів. Авторство двох з них з великою часткою впевненості приписується Посідіпп, і мова в них йде про побут династії Птолемеїв, про коштовні камені і прогнозах. Багато вчених схильні приписувати Посідіпп авторство і інших поем «Міланського Папірусу

Сприйнятливість до пластичної красі він підтвердив епіграмами на витвори мистецтва, наприклад, на статую Александра Македонського і на алегоричну скульптуру Лісіппа, що являла Кайра. Мова Посейдіппа ясна і проста, в метриці він орієнтувався на Каллімаха.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Valentina Garulli: Posidippe de Pella. // Richard Goulet (Hrsg.): Dictionnaire des philosophes antiques, Bd. 5, Teil 2, CNRS Éditions, Paris 2012, ISBN 978-2-271-07399-0, S. 1469–1481 (фр.)