Потрас Кирило Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирило Потрас
 Старший матрос
Загальна інформація
Народження 1984(1984)
м. Дніпро, Дніпропетровська область, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Псевдо Матрос
Військова служба
Роки служби 2020―по нині
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Кири́ло Олекса́ндрович Потрас — український воїн, ветеран та учасник російсько-української війни.[1][2]

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1984 у м. Дніпропетровськ (нині Дніпро). Все своє дитинство хлопець провів у Дніпрі. Там же і закінчив школу. Після завершення навчання він працював у різних сферах, в тому числі і в торгівлі, хоча це йому і не дуже подобалося. Останні 5 років до війни Кирило працював у компанії, що займалася створенням спецефектів. З початком війни Потрас не пішов у армію, хоча й мав можливість. Це тому, що, як він сам каже: «ну не бачив я себе тоді у ЗСУ». Також він сам називав себе аполітичною людиною та вважав, що воно незабаром «закінчиться саме собою». Через кілька років він вирішив, що все-таки необхідно захищати свою країну, адже: « почали гинути мої знайомі і знайомі моїх знайомих, і мені стало елементарно соромно». Проте у нього тоді була маленька дитина. Пройшло 4 роки, поки Кирило вирушив на полігон. Піти Потрас вирішив у 36-ту бригаду морської піхоти. Як він сам каже: «Вирішальну роль у цьому зіграли друзі». В зону ООС він попросився сам, хоча дружині сказав, що служитиме на другій лінії. Після закінчення навчання Кирило потрапив на службу на позиції у Водяному. Там прослужив близько 2 місяців, після чого отримав поранення. Тоді йому змушені були ампутувати частину ноги та поставили протез. Після цього життя розділилося на «до» і «після», проте Кирило не зламався. Він призвичаївся до протезу, продовжив тренування та 05.2021 пройшов психологічну смугу перешкод та здобув право носити берет морської піхоти. Нині Кирило перебуває на службі у 36-тій бригаді морської піхоти. Після повномасштабного вторгнення мобілізувався повернувся у рідну частину.

Нагороди[ред. | ред. код]

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений

  • орденом «За мужність» III ступеня[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Морпіх 36-ї бригади Кирило Потрас на протезі здолав психологічну смугу перешкод на берет. ФОТО - Новинарня. novynarnia.com (укр.). 21 травня 2021. Процитовано 4 липня 2022.
  2. Військовий з Дніпра на протезі здолав смугу перешкод та виборов право носити штормовий берет. news.khmelnitskiy.ua (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  3. Указ президента України 334-2020