Премія імені Якуба Цішинського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія імені Якуба Цішинського M:
Країна  НДР і  Німеччина

Премія імені Якуба Цішинського (в. -луж. Myto Ćišinskeho, нім. Ćišinski-Preis) — колишня державна премія НДР, в даний час — премія «Фонду серболужицького народу». Премією нагороджуються організації, культурні, громадські, наукові та літературні діячі, які зробили значний внесок у збереження і розвиток лужицької культури, науки, мистецтва і лужицьких мов. Названа ім'ям класика лужицької літератури Якуба Цішинського.

Історія[ред. | ред. код]

Премія була заснована 28 липня 1956 року як державна премія НДР. Премія присуджувалася особам, які зробили значний внесок в літературі, збереженні та розвитку лужицьких мов. У 1982 році премії було присвоєно ім'я засновника лужицької реалістичної літератури Якуба Барт-Цішинського. Останній раз премія як державна була присуджена в 1990 році. З 1991 по 1994 рік премія не присуджувалася.

З 1995 року премію стала присуджувати громадська організація «Фонд серболужицького народу». Як правило, премія присуджується один раз на два роки за видатні досягнення в області суспільного життя лужицького народу, культури, мистецтва, науки і за сприяння перспективним починанням в їхньому розвитку. Премія складається з головної нагороди і премії, яка вручається радою піклувальників «Фонду сербського народу». Нагородження лауреатів відбувається в жіночому католицькому монастирі «Зірка Марії», який знаходиться в лужицькому селі Паншвіц-Кукау.

Список лауреатів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]