Престман Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Престман Іван Іванович
Ім'я при народженні John Thomas Priestman
Народження середина XVIII століття
Велика Британія Велика Британія
Смерть 1811(1811)
Російська імперія, Миколаїв
Національність англієць
Приналежність Російська імперія
Рід військ Російський імператорський флот
Роки служби 1786–1808
Звання контр-адмірал
Війни / битви Російсько-турецькі війни

Престман Іван Іванович (англ. John Thomas Priestman; нар. приблизно в середині XVIII століття, Велика Британіяпом. в квітні 1811, Миколаїв) – англійський і російський контр-адмірал, командир Чорноморського гребного флоту, учасник російсько-турецьких війн.

Життєпис[ред. | ред. код]

Джон Томас Престман народився приблизно в середині XVIII століття у Великій Британії. Про його життя на батьківщині майже нічого невідомо. В свої мемуарах Франсіско де Міранда, що познайомився з Престманом в Херсоні, згадував Престмана як винахідника: Престман продемонстрував йому інструмент, схожий на квадрант, що дозволяв визначити кути між кораблем, рівнем моря і наземною батареєю, що давало змогу відкрити вогонь по останній з великою мірою точності за заздалегідь прорахованим таблицям. Цей інструмент, за словами Міранди, він винайшов під час облоги Гібралтара, де той ніс службу[1][2].

1 вересня 1786 року Престмана було прийнято в капітани Чорноморського флоту Російської імперії під іменем Іван Іванович Престман. Проживав з сім'єю у місті Херсон, у 1788 році числився на кораблі «Преображення Господнє» («Слава Єкатерини»), на якому приймав участь в битві з турецьким флотом поблизу острова Фідонісі.

14 квітня 1789 року Престману було надано звання капітана 1 рангу, тоді ж його назначено командиром корабля «Йосип ІІ». На ньому Престман разом з командою бере участь у боях з турецькими кораблями поблизу Керченської протоки і коло острова Тендра.

У 1790 році призначений командиром фрегату «Євангеліст Лука», знаходячись на Севастопольському рейді. Через рік під його командування віддають фрегат «Микита мученик» (колишній пакебот «Листоноша»)[3].

З 1793 по 1797 роки командує кораблем «Свята Троїця» («Зішестя Святого духу»). Під час командування цим кораблем, 1 січня 1796 року, Престман отримав звання капітана бригадирського рангу.

1 січня 1789 року отримав чин контр-адмірала, а з 1799 року призначений командувати другою ескадрою Чорноморського гребного флоту.

У 1800 році імператор Павло І розриває дипломатичні стосунки з Великою Британією, що призвело до вислання з флоту флагманів, штаб і обер-офіцерів, англійців за походженням. Відправляти на батьківщину їх не стали, оскільки англійці, що перебували на службі у росіян, були обізнані у справах флоту Росії. З грудня 1800 року по січень 1801 року з Миколаєва, Ревеля і Кронштадта в Москву було відправлено 38 англійців. В їх числі був і Престман[4].

Після смерті Павла І і підписання мирної угоди між його сином, Олександром І і Великою Британією, Престман повертається на минулу посаду.

З 1802 року приймає командування усім Чорноморським гребним флотом, а з 27 вересня 1804 року ще й флотськими командами в Миколаєві.

До 1806 року суміщав дві посади, коли просить про відставку. В наступному ж році був відправлений в безстрокову відпустку через хворобу.

У 1808 році відносини між Росією і Британією знову напружені. Знову відбувається висилка моряків-англійців, проте тяжко хворий Престман просить залишити його в Миколаєві. Прохання було прийнято і той залишився в місті. В цьому ж році виходить у відставку[5][3].

Помер у квітні 1811 року, теоретично може бути похований на Миколаївському некрополі.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Пам'ятник Престману в Лісках[ред. | ред. код]

Іван Іванович Престман володів ділянкою землі в Дальніх Лісках (нині – закрита територія між Чорноморським суднобудівним заводом і річним портом). Після смерті контр-адмірала на цій ділянці йому був встановлений пам'ятник, щоправда там його прізвище було записано неправильно, Бріцман. Це може бути пов'язано з тим, що в теорії, пам'ятник могли встановити Чорноморські козаки, що служили під його командуванням на Чорноморському гребному флоті і написали прізвище моряка за принципом «як говориться, так і пишеться».

Зберігся опис пам'ятника 1902 року:

«Пам'ятник складено з простого каменю, являє собою кубічний п'єдестал, на якому височіє колона, що має напис: «Тут пан козацький генерал Бріцман». Ким і коли споруджено цей пам'ятник, невідомо. Камінь настільки вивітрився, що пам'ятник у недалекому майбутньому повинен зруйнуватися, чому і вимагає ремонту»

Відомі розміри п'єдесталу з колоною: висота становила приблизно 3,24 метра, ширина основи – 1,78 метра[6].

Література[ред. | ред. код]

  • И. Гаврилов, Н. Христова. Силуэты старого города // Генерал Брицман, или тайна исчезнувшего памятника. Николаев: Издательство Ирины Гудым, 2023.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Николаеведы разгадали тайну загадочного генерала Брицмана: он оказался английским вице-адмиралом Престманом. СВІДОК.info (рос.). 19 листопада 2019. Процитовано 1 липня 2023.
  2. И. Гаврилов, Н. Христова (2023). Силуэты старого города // Генерал Брицман, или тайна исчезнувшего памятника. Николаев: Издательство Ирины Гудым. с. 254—256. ISBN 978-617-576-169-4.
  3. а б И. Гаврилов, Н. Христова (2023). Силуэты старого города // Не генерал Брицман, а вице-адмирал Иван Иванович Престман (John Thomas Priestman). Николаев: Издательство Ирины Гудым. с. 324—334. ISBN 978-617-576-169-4.
  4. Голубченко, Ирина (1 грудня 2019). Тайна исчезнувшего памятника. Вечерний Николаев (ru-RU) . Процитовано 1 липня 2023.
  5. Не генерал Брицман, а вице-адмирал Иван Иванович Престман (John Thomas Priestman). Bazar of Nikolaev (рос.). Процитовано 1 липня 2023.
  6. И. Гаврилов, Н. Христова (2023). Силуэты старого города // «Невідомому Бріцману – за нвідомі заслуги». Николаев: Издательство Ирины Гудым. с. 257. ISBN 978-617-576-169-4.