Приєзда I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приєзда I
Правління 12501287
Попередник Матей Нінослав
Наступник Приєзда II
Стефан I Котроман
Біографічні дані
Релігія католицтво
Народження 1211(1211)
Славонія, Хорватія
Смерть 1287(1287)
Землєнік
Дружина Єлизавета
Діти Стефан, Котроман, Рикса, Приєзда, Вук, Катарина
Династія Котроманичі
Батько Симеон Радівоєвич

Приєзда I (Prijezda I; *1211 — †1287) — бан Боснії у 12401241 та 12501287 роках. Засновник династії Котроманичів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Був сином Симеона Радівоєвичем, двоюрідним братом бана Матея Нінослава. Спочатку він був католиком, потім перейшов в вчення богомілів, потім повернувся в католицизм. Ці коливання викликали недовіру до нього з боку католицької церкви, і для забезпечення його лояльності його сина — Приєзду Молодшого —було взято в заручники й гарантії вірності Приєзди Старшому католицтву. Бан Матей Нінослав особисто просив у Риму відпустити Приєзду-молодшого, але марно. У 1233 році Приєзда Старший вступив в конфлікт з баном Боснії, внаслідок чого вимушений був тікати до Сербії. 1234 року оженився на представниці натного роду Сербії або Боснії. Її належності до певного роду не з'ясовано.

Перше панування[ред. | ред. код]

У 1239 році Кальман Арпад, якого було 1234 року призначено герцогом Боснії, в ході хрестового походу на Боснію вигнав Матея Нінослава. З ним повернувся Приєзда. У 1240 році герцог Кальман призначив баном Приєзду, намагаючись привернути боснійців на свій бік.

У 1241 році внаслідок вторгнення монгольських військ на чолі із Бату-ханом, Кальман залишив Боснію, де брав участь в битві на річці Шайо. Фактична влада перейшла до бана Приєзди. Втім останній не зміг протидіяти Матею Нінославу, який прибув до Боснії з Дубровницької республіки. Приєзда вимушений був знову тікати до Угорщини.

Друге панування[ред. | ред. код]

Після смерті Матея Нінослава у 1250 році Приєзда розпочав боротьбу за владу зі Стефаном, сина Нінослава. На боці першого у боротьбу втрутився угорський король Бела IV. Внаслідок цього Приєзда здобув перемогу й став баном. Разом з тим посилився вплив Угорщини.

Приєзда I, намагаючись здобути прихильність католицьких держав й папського престолу, розпочав викорінювати богомільство в Боснії. За його старанність, що довело вірність католицизму, римська церква повернула йому сина.

У 1254 році Бела IV розділив Боснійська банат на частини. Район між річками Врбас і Босна став спадковим володінням Приєзди I, а Усора і Солі були виділені в окремі володіння, що передавалися угорським королем за своїм вибором — першим став Ростислав Рюриковича (пізніше утворили Мачванський банат). Того ж року король Угорщини напав на Сербію, і Приєзда I, що підтримав свого сюзерена, отримав Захумьє. Проте за мирним договором повернув його Стефану Урошу I. У 1255 році Бела IV надав боснійському бану володіння в Славонії.

1260 року Приєзда I спрямував війська для війни на боці угорського короля проти богемського короля Пржемислав Отакара II. Загони бана брали участь у битві під Кресенбрунном, в якій вірні королі Белі IV війська зазнали нищівної поразки. Втрати боснійців невідомі.

У 1270 році після смерті Бели IV почалася боротьба за владу між Стефаном V та магнатами. Втративши угорську підтримку, Приєзда I не зміг вже протистояти місцевій шляхті та богумілам.

У 1287 році внаслідок похилого віку він залишив трон, розділивши Боснію між синами Приєздою і Котроманом, перебравшись до особистих володінь у Землєніці. Тут невдовзі помер.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Єлизавета

Діти:

  • Стефан (1233—1240)
  • Приєзда (бл.1240-1290) бан у 1287—1290 роках
  • Котроман (бл.1242-1299) бан у 1287—1314 роках
  • Вук (д/н-1287)
  • Катарина (д/н), дружина Стефано Водичкі

Джерела[ред. | ред. код]

  • Veselinović, Andrija & Ljušić, Radoš (2001). Српске династије, Platoneum.
  • Povijest Hrvata, srednji vijek, Školska knjiga, Zagreb, 2003. ISBN 953-0-60573-0