Простір свободи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рух добровольців «Простір свободи»
(РД «Простір свободи»)
Тип організація, громадянський рух
Голова діє система ротації координаторів [1]
Члени Тарас Шамайда, Марта Руда, Тарас Пушкар, Святослав Грабовський, Ганна Гопко, Сергій Стуканов, Юрій Пивоваренко та ін.
Адреса poshta@dobrovol.org
Офіційний сайт dobrovol.org

Рух доброво́льців «Про́стір свобо́ди» — український громадянський рух, що, за словами його членів, покликаний об'єднати зусилля людей, які прагнуть жити у вільному, гуманному й справедливому суспільстві й погоджуються творити це суспільство власними безкорисними діями.

Принципи руху[ред. | ред. код]

  1. Безкорисливість — працювати не за гроші й не з інших егоїстичних мотивів, а з власної доброї волі; жертвувати частину свого часу, сил і коштів на благо України та людства.
  2. Єдність ідей та дій — починати вдосконалення світу з себе; власним прикладом утверджуємо принципи свободи, живу українську мову і самосвідомість, пріоритет духовного над матеріальним.
  3. Незалежність — незалежність від політиків, партійних чи комерційних структур і об'єднування людей на основі їхніх світогляду, моральних принципів та практичних дій; не підлаштовуватись під суспільні настрої, а прагнути поширити власні переконання.

Мета[ред. | ред. код]

Активісти «Простору свободи» задекларували такі цілі:

  • розвиток ідеї свободи людини як найвищої суспільної цінності;
  • збереження й розвиток національної ідентичності українського народу та розкриття його творчого потенціалу;
  • утвердження пріоритету духовних цінностей над матеріальними.

Структура[ред. | ред. код]

Територіальна структура[ред. | ред. код]

Вступ до «Простору свободи» здійснюється на всеукраїнському рівні.

Основна ланка — осередок не менш як з трьох осіб, що діє в межах міста або району.

Найвищим органом осередку є його загальні збори. Якщо чисельність осередку становить 12 і більше осіб, збори також обирають раду.

У «Просторі свободи» лише два організаційних рівні – місцевий і всеукраїнський. На обох рівнях найвищі координувальні органи формуються не через делегування, а через пряму участь членів у загальних зборах.

Колегії[ред. | ред. код]

В організації діють колегії — об'єднання членів за головними напрямками їх діяльності. Кожна колегія готує пропозиції для діяльності у сфері, в якій працює ця колегія. Кожен член організації бере участь в роботі від однієї до трьох колегій. Станом на січень 2015 року у «Просторі свободи» діє 4 колегії – організаційна, інформаційна, фінансово-правова і мистецька.

Керівництво в організації колегіальне. Головування на всеукраїнському рівні почергово здійснюють члени Малого Кола, а на місцевому – всі або визначені осередком члени почергово.

На Всеукраїнському рівні керівні органи — Загальні Збори членів (не рідше ніж раз на два роки), Велике Коло (раз на кілька місяців, представники областей і колегій та члени Малого Кола), Мале Коло (обирається Зборами і здійснює поточне керівництво).

Всеукраїнські органи[ред. | ред. код]

Всеукраїнські збори[ред. | ред. код]

У Всеукраїнських Зборах мають право брати участь усі члени організації. Установчі Всеукраїнські Збори відбулися 25 березня 2007 року в Києві. У них узяли участь понад 30 людей з Києва, Криму, Волинської, Київської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Черкаської та Чернігівської областей. Збори визначили основні цілі і принципи діяльності Руху добровольців, ухвалили Програмну декларацію. Наступні Всеукраїнські Збори відбувалися у Києві у грудні 2007, жовтні 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, березні та листопаді 2014 рр.

Велике коло[ред. | ред. код]

За підсумками Всеукраїнських Зборів формується Велике Коло, до складу якого входять члени Малого кола, координатори колегій та голови осередків.

Мале коло[ред. | ред. код]

Мале коло — постійно діючий координуючий орган руху. Десяті Всеукраїнські Збори 23 листопада 2014 року обрали Мале Коло у складі 5 осіб: Зоя Красовська (Дніпро), Марта Руда (Київ), Сергій Стуканов (Донецьк-Львів), Сергій Кирій (Харків) і Тарас Шамайда (Київ).

Проєкти, громадські акції та кампанії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наша структура [Архівовано 2013-04-05 у Wayback Machine.] — Простір свободи
  2. Заява Руху добровольців "Простір свободи": "Щеплення: свобода вибору" [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] — Ліга захисту громадянських прав

Посилання[ред. | ред. код]