Прут (одиниця вимірювання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прут — одна з найдавніших земельних мір в народній метрології.

Лінійними прутами відміряли парцелі за розпланування міст за магдебурзького права. Так у Львові довжина парцелі становила один шнур, а ширина два прути. За розпланування міста використовували систему мір, де прут становив 4,32 м, шнур 43,2 м[1]. У прийнятій системі мір 2700 прутів квадратних дорівнювало 270 шнурам чи 90 моргам. Прут у франконському лані рівний 225 на 270 ліктів.

За Р. Райнфусом, це частина землі шириною 5,5 м, в залежності від довжини дорівнювала 2–3 моргам. Три прути утворювали півчверток, два півчвертки утворювали лан, який складався з 24 прутів, тобто мав 48–72 морги.

У Кросненському повіті прут дорівнював шести моргам.

У 17 ст. у Стебнику селяни вимірювали свої землі вже не ланами чи волокою, а прутом, який на той час був також поземельною мірою і дорівнював приблизно 2 га[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Трегубова Т. А. Мих Р. М. Львів. — Київ: Будівельник, 1989
  2. Дашко М. Дещо з минулого Стебника. — Дрогобич: Вимір, 2001

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гузій Р., Вархол Н., Вархол Й., Остапик О. Весільні обряди // Лемківщина. Історико-етнографічне дослідження: У 2-х т. / Відп. ред. С. Павлюк. Львів: Інститут народознавства НАН України, 2002. — Т. 2. Духовна культура.
  • Кравцов С. Принципи регулярного містобудування Галичини XIV—XVII ст. Вісник Укрзахідпроектреставрація. — 2007. — Ч. 17.