Прісцила Чан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прісцила Чан
Народилася 24 лютого 1985(1985-02-24)[1] (39 років)
Брейнтрі, Норфолк, Массачусетс, США
Країна  США
Місце проживання Пало-Альто
Діяльність педіатр
Alma mater Гарвардський університет (2007), Каліфорнійський університет у Сан-Франциско і Quincy High Schoold
Членство Chan Zuckerberg Initiatived
У шлюбі з Марк Цукерберг
Діти Maxima Chan Zuckerbergd, August Chan Zuckerbergd і Aurelia Chan Zuckerbergd
Зріст 1,67 м[2]
Нагороди

Прісцила Чан (англ. Priscilla Chan; нар. 24 лютого 1985, Брейнтрі) — американська філантропка і педіатр. Її чоловік — Марк Цукерберг, засновник і генеральний директор Facebook. Станом на 2015 вона і її чоловік обіцяли більше ніж $1,6 мільярда на благодійні цілі. У грудні 2015 року вони зобов'язалися пожертвувати протягом свого життя 99 % своїх акцій Facebook, оцінених в $45 мільярдів, компанії Ініціатива Чан — Цукерберга[en], діяльність якої спрямована на фінансування суспільно важливих проєктів.

Біографія[ред. | ред. код]

Чан народилася в Брейнтрі, Массачусетс і росла у Квінсі, за межами Бостона. Її батьки були етнічними китайськими біженцями, які втекли з В'єтнаму на човнах. Їй часто доводилося перекладати для її бабусі й дідуся. У Чан є дві молодші сестри. У 2003 році вона виступала з прощальною промовою на випускному вечорі Середньої школи Квінсі та була обрана «генієм класу» однокласниками.

Прісцилла та Марк Цукерберг

Потім Чан поступила в Гарвардський університет, де і почала зустрічатися з Марком Цукербергом, засновником Facebook, 2003. Вона отримала вищу освіту у 2007 році зі ступенем бакалавра з біології, також вивчила іспанську мову. Чан — перша випускниця коледжу у своїй родині. Після церемонії вручення дипломів вона викладала в приватній Школі Harker протягом року, перш ніж поступити в медичну школу Каліфорнійського університету, Сан-Франциско у 2008 році. Вона закінчила свою медичну освіту зі спеціалізацією в педіатрії влітку 2015 року. Чан вийшла заміж за Цукерберга 19 травня 2012 року, через день після розміщення акцій Facebook на фондовому ринку. 1 грудня 2015 року Чан і Цукерберг оголосили про народження їхньої дочки, Максими Чан Цукерберг. 28 серпня 2017 року у подружжя народилася друга дочка на ім’я Август.[3].

Філантропія[ред. | ред. код]

Цукерберг і Чан обіцяли приблизно $1,6 мільярда на благодійні установи, включаючи пожертву $75 мільйонів у Лікарні загального профілю Сан-Франциско, де працювала Чан. У 2013 році вони дали 18 мільйонів акцій Facebook (оцінений більш ніж в $970 мільйонів) до Фонду Спільноти Кремнієвої Долини. Хроніка Філантропії помістила їх на другу сходинку в списку 50 найбільш щедрих американських філантропів протягом того року. Вони також обіцяли $120 мільйонів державним школам в Сан-Франциско.

1 грудня 2015 року, у відкритому листі їх новонародженої дочки, Чан і Цукерберг зобов'язалися пожертвувати протягом свого життя 99 % своїх акцій Facebook, оцінених в $45 мільярдів, компанії Ініціатива Чан — Цукерберга, їх новій благодійній організації спрямованої на фінансування охорони здоров'я та освіти.

Благодійні цілі Чан зосереджуються на освіті, охороні здоров'я та науки, які тісно пов'язані з її освітою. Вона, вважають, мала сильний вплив на філантропічну діяльність сім'ї. Прісцила планувала запустити Початкову школу у 2016 році, некомерційну організацію, яка забезпечить освіту K–12, у Східному Пало-Альто, Каліфорнія.

Посилання[ред. | ред. код]