Messenger Kids

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Messenger Kids
Тип Миттєві повідомлення
Розробник Meta Platforms
Перший випуск 4 грудня 2017; 6 років тому (2017-12-04)
Платформа Комунікація
Операційна система Android, iOS
Доступні мови Англійська
Ліцензія Безплатне програмне
Вебсайт messengerkids.com

Messenger Kids — це програма та платформа для обміну повідомленнями, випущена Meta Platforms у грудні 2017 року[1] Платформа створена для молодіжної аудиторії як більш безпечна альтернатива платформі Messenger. Користувачі можуть реєструватися, вказуючи не номер телефону, а ім'я та прізвище. Спочатку він був запущений лише для планшетів iPad з операційною системою iOS у Сполучених Штатах, але пізніше була додана підтримка для пристроїв iPhone і Android, а також його розгорнули в Канаді, Перу та Мексиці[2].

Батьки здійснюють нагляд і контроль із вимогами щодо підтвердження особи та затвердження контактів. Немає жодних покупок у додатку чи реклами, а отже, також немає збору даних для рекламних цілей, облікові записи дітей не відображаються під час пошуку на Facebook, а обліковий запис дитини не переміщується автоматично до повноцінного облікового запису Facebook, коли дитині виповнюється рік народження. 2010 років і виповнюється 13 років (мінімальний вік для реєстрації у Facebook). Він містить фільтри та лінзи доповненої реальності, а також ігри та навчальний контент[3][4].

Критика[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що додаток було сертифіковано відповідно до Закону про захист конфіденційності дітей в Інтернеті[en] (COPPA)[5], він отримав значну критику та занепокоєння, насамперед через збір вмісту повідомлень і фотографій, надісланих неповнолітніми[6], а також через спроби залучити людей до Facebook у дуже молодому віці[7]. Міністр охорони здоров'я[en] Великої Британії Джеремі Хант публічно розкритикував цю ініціативу, написавши у Twitter, що компанія повинна «триматися подалі від моїх дітей» і «Facebook сказав мені, що вони повернуться з ідеями щодо ЗАПОБІГАННЯ використанню їхніх продуктів неповнолітніми, але замість цього вони активно орієнтуються на дітей молодшого віку»[8]. Додаткове занепокоєння висловили експерти з розвитку дитини, зокрема педіатри, педагоги та правозахисні організації, які стверджували, що додаток створює потребу, а не задовольняє існуючу[9].

Федеральна торгова комісія (FTC) також повідомила, що Meta спотворила можливості батьківського контролю[en], оскільки діти могли спілкуватися з несанкціонованими контактами в групових чатах і відеодзвінках, що суперечить основним принципам сервісу[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cheng, Loren (4 грудня 2017). Introducing Messenger Kids, a New App For Families to Connect. Facebook. Процитовано 18 вересня 2018.
  2. Perez, Sarah (19 липня 2018). Messenger Kids launches in Mexico. Techcrunch. Процитовано 21 липня 2018.
  3. Nieva, Richard (4 грудня 2017). Facebook wants your child on its new Messenger Kids app. CNET. CBS Interactive. Процитовано 10 грудня 2017.
  4. Constine, Josh (4 грудня 2017). Facebook 'Messenger Kids' lets under-13s chat with whom parents approve. TechCrunch. Oath Inc. Процитовано 10 грудня 2017.
  5. Constine, Josh (4 грудня 2017). Facebook 'Messenger Kids' lets under-13s chat with whom parents approve. TechCrunch. Oath Inc. Процитовано 10 грудня 2017.
  6. Tiku, Nitasha (5 грудня 2017). Facebook for 6-year-olds? Welcome to Messenger Kids. Wired. Condé Nast. Процитовано 14 грудня 2017.
  7. Naughton, John (10 грудня 2017). Data-hungry Facebook seeks younger recruits. The Guardian. Процитовано 14 грудня 2017.
  8. Mason, Rowena (5 грудня 2017). Jeremy Hunt attacks Facebook over app aimed at children. The Guardian. Процитовано 14 грудня 2017.
  9. Child experts file FTC complaint against Facebook kids' app. AP NEWS (англ.). 3 жовтня 2018. Процитовано 30 травня 2023.
  10. McDade, Aaron. FTC says Meta misled parents and failed to protect children using Facebook's Messenger Kids app. Business Insider (амер.). Процитовано 30 травня 2023.