П'ять наречених-близнят

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з П’ять наречених-близнят)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П’ять наречених-близнят
Обкладинка першого тому українського видання манґи
五等分の花嫁
Go-Tōbun no Hanayome
Жанргарем[1], романтична комедія[2]
Аудиторіяшьонен
Манґа
АвторНеґі Харуба
ВидавецьKodansha
Інші видавціСШАКанада Kodansha USA
Україна Nasha idea
Аудиторіяшьонен
ЖурналWeekly Shōnen Magazine
Період випуску9 серпня 2017 — 19 лютого 2020
Кількість томів14
Телевізійний аніме-серіал
The Quintessential Quintuplets
РежисерСатоші Кувабара
СценаристКейчіро Очі
СтудіяTezuka Productions
ЛіцензіатCrunchyroll
Funimation
МережаTBS, SUN, BS-TBS
Період показу10 січня 2019 — 28 березня 2019
Кількість серій12
Телевізійний аніме-серіал
The Quintessential Quintuplets II[a]
РежисерКаорі
СценаристКейчіро Очі
СтудіяBibury Animation Studios
ЛіцензіатCrunchyroll
Funimation
МережаTBS, SUN, BS11
Період показу8 січня 2021 — 26 березня 2021
Кількість серій12
Аніме-фільм
Аніме-фільм
The Quintessential Quintuplets~
РежисерЮкіхіро Міямото
СценаристКейчіро Очі
СтудіяShaft
Дата виходу14 липня 2023
Тривалість48 хв.
Ігри
  • The Quintessential Quintuplets: The Quintuplets Can’t Divide the Puzzle Into Five Equal Parts (2020)
  • The Quintessential Quintuplets ∬: Summer Memories Also Come in Five (2021)
  • The Quintessential Quintuplets Movie: Five Memories of My Time with You (2022)
  • The Quintessential Quintuplets OMOIDE VR ~ITSUKI~ (2022)

П’ять наречених-близнят (яп. 五等分の花嫁,, П'ять однакових наречених) — японська серія манґи, написана та проілюстрована Неґі Харубою. Серіалізована у Kodansha's Weekly Shōnen Magazine з серпня 2017 року по лютий 2020 року. Серія розповідає про повсякденне життя старшокласника Футаро Уесуґі, якого найняли приватним репетитором для п'ятірнят: Ічіки, Ніно, Міку, Йоцуби та Іцукі Накано. На самому початку історії натякається, що Футаро вийде заміж за одну з п'ятірнят Накано, але особа нареченої невідома до самого кінця історії.

Серія видається англійською мовою у видавництві Kodansha USA під егідою Kodansha Comics. Аніме-серіал ліцензований в Північній Америці в рамках партнерства Crunchyroll-Funimation. Екранізація аніме-серіалу виробництва компанії Tezuka Productions виходила з січня по березень 2019 року на телеканалі TBS та інших каналах. Другий сезон виробництва Bibury Animation Studio виходив у ефірі з січня по березень 2021 року. Продовження другого сезону вийде у вигляді аніме-фільму, прокат якого заплановано на 20 травня 2022 рік в кінотеатрах Японії. Тривалість фільму становить 130 хвилин (2,2 години).

Серія має комерційний успіх, будучи п'ятою за популярністю манґою в 2019 році та третьою за популярністю манґою за першу половину 2020 року в Японії. У 2019 році манґа виграла нагороду в категорії «шьонен» на 43-му щорічному конкурсі Kodansha Manga Awards. .

Опис[ред. | ред. код]

Учень середньої школи Футаро Уесуґі — академічно обдарований учень, який веде важке життя — його мати померла, у нього немає друзів, а на додаток до цього його батько поніс велику заборгованість.

Можливість з'являється, коли багата родина Накано переходить до його школи. Футаро негайно приймають на роботу високооплачуваним репетитором. Однак, на велике розчарування Футаро, він виявляє, що п'ятірнята є сестрами з різнобічними особистостями, та не мають ніякого інтересу до навчання і, водночас, — плачевні оцінки. Деякі з п'ятірнят виступають проти того, щоб Футаро, якого вони вважають незнайомцем, був у їхньому домі, але старанність Футаро поступово переконує цих дівчат прийняти його та підвищити свою успішність.

Протягом усієї серії Футаро розвиває особливі стосунки з кожниою з п'ятірнят. Через тонкі натяки вказується, що він врешті -решт одружується з однією з них, але справжня особа нареченої розкривається лише наприкінці.

Виробництво[ред. | ред. код]

Ідея «групи п'ятірнят, що закохуються в одну особу» існувала ще до серіалізації попередньої роботи Харуби «Карма чистилища» (2014—2015), але на той час здавалася дуже примітивною. Відповідальний редактор відкинув цю ідею в той час. Через рік, після закінчення «Карма Чистилища», він обговорив зі своїм головним редактором, що робити далі. Серед небагатьох ідей, які були висунуті, знову з'явилася ідея «п'ятірнят», яка цього разу була схвалена редактором. Після невдач у двох-трьох комітетах серіалізації, нарешті, було вирішено спочатку опублікувати одноразову манґу. Односерійна манґа отримала позитивні відгуки і тому перейшла у етап серіалізації[3].

Харуба закінчив малювати останній розділ 10 лютого 2020 року[4].

Персонажі[ред. | ред. код]

Від самого початку було узгоджено, що головними героїнями повинні бути п'ятірнята. Пізніше піднімалися ідеї героїнь-чотярнят та шістірнят, але ці ідеї були відразу відкинуті. Харуба сказав, що символізм п'ятірнят є алюзією на твір Super Sentai . Подібно до Super Sentai, сестри представлені кольорами: Ічіка (жовтий), Ніно (фіолетовий), Міку (синій), Йоцуба (зелений) та Іцукі (червоний). Дизайн п'ятірнят базувався на його образів його улюблених існуючих жіночих персонажів з «деяких зрізів його життя, наповнених лише дівчатами», від 15 до 20 із них. Ідея додати цифри до їх імен з'явилася після того, як дизайн був майже підтверджений[3].

Колір волосся п'ятірнят Накано відрізняється при фарбуванні, що запропонував сам Харуба, таким чином, щоб вони більш відрізняються одна від одної. Таким чином, колір волосся нареченої — це середній з усіх кольорів їхнього волосся[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Натяком на те, що Футаро врешті-решт одружиться лише з однією з п'ятірнят Накано, було усунено спекуляції на те, що він одружиться на всіх п'ятьох (що було б непродуманим кінцем). Також було вирішено, що всі п'ятірнята матимуть негативне ставлення до Футаро з самого початку, оскільки Харуба хотів описати, як їхні стосунки покращилися від ненависті до любові в оповіданні, за винятком Йоцуби, яка повинна мати роль «провідниці» Футаро на час розвитку подій історії.[3]

Хоча для манґи романтичної комедії в з гаремом є звичним мати сексуалізовані зображування персонажів, Харуба певною мірою намагався цього уникнути видаючи свій твір. На його думку, покази ношення трусиків, тобто панчіри, робить персонажів менш загадковими, а відтак — менш цікавими для читачів. Щоб герої були цікавими, сексуальні сцени мали бути двозначними, але не прямолінійними, збуджуючи уяву читачів. Зовнішній вигляд купальника сестер Накано був нарешті показаний у епізоді 92, оскільки Харуба вирішив, що до завершення оповідання повинен бути показаний епізод з демонстрацією купальників[3].

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Манґа П’ять наречених-близнят написана і проілюстрована Неджі Харубою. Перед серіалізацією, односерійна манґа однойменна манґа була опублікована в 2017 році у восьмому випуску Kodansha «Weekly Magazine Shōnen» 9 серпня 2017 року, і отримала позитивні відгуки[5]. 4 грудня 2019 року Haruba оголосив, що серія закінчиться на 14-му томі танкобон.[6] Серія була завершена 19 лютого 2020 року[7].

Серія була опублікована англійською мовою у видавництві Kodansha USA з їхнім цифровим відбитком Kodansha Comics з 28 червня 2018 року, а ряд випусків фізичних копій розпочався з 1 січня 2019 року. До серпня 2020 року та липня 2021 року відповідно всі чотирнадцять томів були опубліковані в цифровому та фізичному вигляді[8][9].

«Кольорова» версія серії манґи почала свою серіалізацію на онлайн-платформі манґа Коданші MagaPoke (кишеньковий журнал) 26 лютого 2020 року.

Реклама[ред. | ред. код]

У жовтні 2017 року вийшов телевізійний рекламний ролик для манґи, де Аяне Сакура озвучила всіх п'яти дівчат[2].

Аніме[ред. | ред. код]

Екранізація аніме телесеріалу була оголошена у спільному 36-му та 37-му номерах журналу Weekly Shōnen 8 серпня 2018 р.[10] Режисером серіалу є Сатоші Кувабара, а сценаристом — Кейчіро Очі, анімація від Tezuka Productions, дизайн персонажів Мічіносуке Накамури та Гагакуги та музика Нацумі Табучі, Ханае Накамури та Мікі Сакурая.[11] Серіал виходив з 10 січня по 28 березня 2019 року на каналах TBS, SUN та BS-TBS.[12][13] Серіал мав у собі 12 серій[14]. Crunchyroll транслював серіал з Funimation, забезпечуючи англійське дублювання під час трансляції[15][16][17].

Другий сезон був оголошений під час спеціальної події для першого сезону 5 травня 2019 року[18] Каорі змінює Сатоші Кувабару на посаді режисера наступного сезону, а Кейчіро Очі повертається, щоб писати сценарії. Наступний сезон створюється студією Bilbury Animation. Спочатку його прем'єра була запланована на жовтень 2020 року[19] але через проблеми, спричинені пандемією COVID-19, аніме транслювалося з 8 січня по 26 березня 2021 року[20][21].

Після закінчення enthe другого сезону було оголошено продовження[22][23]. 18 квітня 2021 року цей сиквел, був задуманий як фільм, який вийде у прокат 20 травня 2022 року в кінотеатрах Японії[24].

У першому сезоні Кана Ханазава, Аяна Такетацу, Міку Ітто, Аяне Сакура та Інорі Мінасе виконали першу пісню "Quintuplet Feelings" (яп. 五等分の気持ち, Gotōbun no Kimochi) якості гурту " The Nakano Family's Quintuplets (яп. 中野家の五つ子, Nakano-ke no Itsutsugo), а Айя Учіда виконала кінцеву тематичну пісню «Sign»[13].

У другому сезоні п'ятірнята родини Накано виконали першу пісню «Gotōbun no Katachi» та фінальну пісню «Hatsukoi»[25]. Children's Playground Entertainment ліцензував серіал у Південно-Східній Азії та передав права на його показ платформі Bilibili[26].

Відеоігри[ред. | ред. код]

Персонажі з серіалу з'явилися під час івенту та колаборації у виготовленні мобільних ігор Venus 11 Vivid !! з 25 по 31 травня 2019 р.[27]

Перша мобільна відеоігра, заснована на подіях серії The Quintessential Quintuplets: The Quintuplets Can’t Divide the Puzzle Into Five Equal Parts (яп. 五等分の花嫁 五つ子ちゃんはパズルを五等分できない。, Gotoubun no Hanayome: Itsutsu-ko-chan wa Puzzle wo Gotoubun Dekinai.) була випущена у 2020 році[28].

Візуальна новела під назвою The Quintessential Quintuplets ∬: Summer Memories Also Come in Five (яп. 五等分の花嫁∬~夏の思い出も五等分~, Gotoubun no Hanayome ∬: Natsu no Omoide mo Gotoubun) була розроблена стадією Mages для PlayStation 4 та консолі Nintendo Switch . Вона містить оригінальну історію, яка відбуваються на безлюдному острові. Гра була випущена 25 березня 2021 року в Японії[29].

Виставки[ред. | ред. код]

Починаючи з 2019 року, у Японії було проведено кілька виставок, зокрема в Токіо[30], Осаці[31], Ніїгаті[32] та Нагоі[33]. Крім того, у липні 2020 року в Тайбеї, Тайвані, була проведена закордонна виставка[34].

Сприйняття критиками[ред. | ред. код]

Продажі[ред. | ред. код]

Станом на січень 2019 року об'єм манґи налічує 2 мільйони томів[35] До лютого 2019 року в серії манґи було надруковано понад 3 мільйони томів[36] Станом на квітень 2021 року в накладі було 15 мільйонів примірників[37].

У Японії Quintessential Quintuplets стала 5-ю за обсагами продажу манґою в 2019 році[38] і 3-ю — у першій половині 2020 року, після Kimetsu no Yaiba таа One Piece[39].

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

Quintessential Quintuplets отримав позитивні відгуки, особливо за аспект романтичної комедії та елементи гарему.[2] Пол Дженсен з Anime News Network визначив серію як «приємну» і оцінив серію на 4 з 5, і прокоментував: «Жарти смішні, персонажі варіюються від терпимих до тих, які викликають симпатію, немає засилля фансервісу, і жахливого або огидного сюжету, який би зіпсував всю забаву. У цьому творі немає нічого „революційного“, але він передає багато критичних посилів, не демонструючи серйозних недоліків, і цього достатньо, щоб вважати цю прем'єру виключно гарною (або „вилючно“ веселою)». Патрік Фрай з Monsters And Critics зауважив, що «було мало або взагалі жодних „заманювань за допомогою еччі“ або низькоякісного фан-сервісу, і героїні виходять за межі базових стереотипів і стають виразними персонажами, які створюють веселу динаміку з головним героєм Футаро Уесуґі. Глядачі втомилися спостерігати, як кожен щасливчик спотикається, пробиваючись до гаремного щастя, долаючи перешкоди неправдоподібних сценаріїв. Натомість незворушне ставлення Футаро до дівчат витягує цю манґу на прийнятний рівень»[40]. Кайл Рогасьон з Goomba Stomp високо оцінив сюжет аніме, але розкритикував його арт-стиль та надмірні фансервісні вкраплення.[41] Поточний рейтинг серіалу 4,6 з 5 зірок на Crunchyroll станом на листопад 2020 року[42].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Серіал був номінований на премію Next Manga Award 2018, організовану Niconico. Він набрав 16 106 голосів, що в підсумку зайняло 8-ме місце[43]. У травні 2019 року отримав нагороду за найкращу манґу жанру Shōnen на 43-й щорічній премії Kodansha Manga Awards разом із To Your Eternity[44]. На церемонії нагородження 43-ї щорічної премії Kodansha Manga Awards, один із суддів, Кен Акамацу високо оцінив «Quintessential Quintuplets» як «остаточно повну версію бішьоджьо романтичної комедії гарем» з «дуже високою якістю ілюстрації»[45].

Рік Нагорода Категорія Одержувач(и) Результат
2018 Next Manga Award (яп. 次にくるマンガ大賞, Tsugi ni Kuru Manga Taishou) Манґа Quintessential Quinteplets 8-ме місце
2019 Kodansha Manga Award Сьонен Манґа Quintessential Quinteplets Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Японії відомий також як Go-tōbun no Hanayome ∬ (яп. 五等分の花嫁∬).
  1. The Winter 2019 Anime Preview Guide - The Quintessential Quintuplets. Anime News Network. Архів оригіналу за 20 лютого 2019. Процитовано 9 липня 2023.
  2. а б в Ayane Sakura Voices Quintuplets in "Gotoubun no Hanayome" CM. Crunchyroll. Архів оригіналу за 7 серпня 2018. Процитовано 7 лютого 2018.
  3. а б в г д Архівована копія. Livedoor News (яп.). 17 вересня 2019. Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 8 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. 完結記念座談会! 春場先生と担当編集が『五等分の花嫁』のすべてを振り返る. Magazine Pocket (яп.). Kodansha. 24 лютого 2020. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 13 грудня 2020.
  5. Архівована копія. ddnavi.com (яп.). 28 січня 2017. Архів оригіналу за 1 лютого 2017. Процитовано 22 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Rafael Antonio Pineda (4 грудня 2019). The Quintessential Quintuplets Manga Ends in 14th Volume. Anime News Network. Архів оригіналу за 4 грудня 2019. Процитовано 4 грудня 2019.
  7. Архівована копія. Natalie (яп.). 19 лютого 2020. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 19 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Kodansha USA Adds 4 New Digital-First Manga Licenses. Anime News Network. 30 травня 2018. Архів оригіналу за 7 серпня 2018. Процитовано 7 серпня 2018.
  9. Sherman, Jennifer; Pineda, Rafael (7 липня 2018). Kodansha USA Adds The Seven Deadly Sins: Seven Days, Love in Focus, Witch Hat Atelier Manga. Anime News Network. Архів оригіналу за 7 грудня 2018. Процитовано 9 січня 2019.
  10. The Quintessential Quintuplets Manga Gets TV Anime in 2019 (Updated). Anime News Network. 7 серпня 2018. Архів оригіналу за 7 серпня 2018. Процитовано 7 серпня 2018.
  11. The Quintessential Quintuplets Anime Reveals Visual, Cast, Staff. Anime News Network. 19 жовтня 2018. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 19 жовтня 2018.
  12. The Quintessential Quintuplets Anime Premieres in January 2019. Anime News Network. 14 вересня 2018. Архів оригіналу за 14 вересня 2018. Процитовано 14 вересня 2018.
  13. а б Loo, Egan (25 листопада 2018). The Quintessential Quintuplets Anime Reveals More Cast, Theme Song Artists, January 10 Debut. Anime News Network. Архів оригіналу за 25 листопада 2018. Процитовано 25 листопада 2018.
  14. The Quintessential Quintuplets Anime Listed With 12 Episodes. Anime News Network. 11 січня 2019. Архів оригіналу за 11 січня 2019. Процитовано 11 січня 2019.
  15. Ressler, Karen (9 січня 2018). Crunchyroll to Stream B-Project 2, Date A Live III, ENDRO!, Quintessential Quintuplets Anime. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 9 січня 2018.
  16. Mateo, Alex (9 січня 2018). Funimation to Stream Dubs for Date A Live III, ENDRO!, The Quintessential Quintuplets Anime, More Star Blazers 2202. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 9 січня 2018.
  17. Funimation President: 'We Tried to Renew Deal with Crunchyroll'. Anime News Network. 14 грудня 2018. Архів оригіналу за 16 грудня 2018. Процитовано 4 січня 2019.
  18. Hodgkins, Crystalyn (5 травня 2019). The Quintessential Quintuplets Anime Gets 2nd Season. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 5 травня 2019.
  19. The Quintessential Quintuplets Anime's 2nd Season Premieres in October with New Director, Studio. Anime News Network. 18 лютого 2020. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 18 лютого 2020.
  20. Sherman, Jennifer (6 травня 2020). The Quintessential Quintuplets Anime Season 2 Delayed to January 2021 Due to COVID-19. Anime News Network. Архів оригіналу за 6 травня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  21. Sherman, Jennifer (10 грудня 2020). The Quintessential Quintuplets Anime Season 2's Full Promo Video Announces January 7 Debut. Anime News Network. Архів оригіналу за 25 березня 2021. Процитовано 10 грудня 2020.
  22. Townsend, Kathleen (25 березня 2021). The Quintessential Quintuplets Anime Sequel Announced. Funimation. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 25 березня 2021.
  23. Mateo, Alex (25 березня 2021). The Quintessential Quintuplets Anime Gets Sequel. Anime News Network. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 25 березня 2021.
  24. Loo, Egan (18 квітня 2021). The Quintessential Quintuplets Anime Sequel Film to Open in 2022. Anime News Network. Архів оригіналу за 25 квітня 2021. Процитовано 18 квітня 2021.
  25. Mateo, Alex (15 грудня 2020). The Quintessential Quintuplets Anime Season 2 Reveals Theme Songs. Anime News Network. Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 15 грудня 2020.
  26. @bilibilith (5 січня 2021). ห้ามพลาดอนิเมะมาใหม่ เจ้าสาวผมเป็นแฝดห้า∬ ภาคที่ 2 (Твіт) (тай.). Процитовано 11 січня 2021 — через Твіттер.
  27. 『ビーナスイレブンびびっど!』×『五等分の花嫁』コラボ情報が到着。一花、二乃、三玖、四葉、五月が登場. Dengeki Online (яп.). Kadokawa Corporation. 17 травня 2019. Архів оригіналу за 24 червня 2019. Процитовано 24 червня 2019.
  28. Архівована копія. 5hanayome-puzzle.enish.com (яп.). Архів оригіналу за 6 червня 2020. Процитовано 6 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  29. Romano, Sal (20 грудня 2020). The Quintessential Quintuplets ∬: Summer Memories Also Come in Five announced for PS4, Switch [Update]. Gematsu. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 20 грудня 2020.
  30. Архівована копія. PR Times (яп.). 7 серпня 2019. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 22 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  31. Архівована копія. PR Times (яп.). 29 жовтня 2019. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 22 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  32. Архівована копія. PR Times (яп.). 27 лютого 2020. Архів оригіналу за 10 січня 2021. Процитовано 22 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  33. Архівована копія. Animate Times (яп.). 22 лютого 2020. Архів оригіналу за 10 січня 2021. Процитовано 22 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  34. 『 五等分的新娘展 』搶先看! 真實還原五姊妹房間. MeMeOn (кит.). 11 липня 2020. Архів оригіналу за 14 січня 2021. Процитовано 22 липня 2020.
  35. Roundup of Newly Revealed Print Counts for Manga, Light Novel Series - January 2019. Anime News Network. 2 лютого 2019. Архів оригіналу за 2 лютого 2019. Процитовано 2 лютого 2019.
  36. Roundup of Newly Revealed Print Counts for Manga, Light Novel Series - February 2019 (Updated). Anime News Network. 3 березня 2019. Архів оригіналу за 3 березня 2019. Процитовано 5 березня 2019.
  37. アニメ『五等分の花嫁』待望の続編が2022年に映画化決定! 4/18のSPイベントで大発表!. Animate Times. 18 квітня 2021. Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 18 квітня 2021.
  38. Loo, Egan (27 листопада 2019). Top-Selling Manga in Japan by Series: 2019. Anime News Network. Архів оригіналу за 28 листопада 2019. Процитовано 28 листопада 2019.
  39. Loo, Egan (28 травня 2020). Top-Selling Manga in Japan by Series: 2020 (First Half). Anime News Network. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 23 липня 2020.
  40. Frye, Patrick (5 квітня 2019). The Quintessential Quintuplets Season 2 release date: Gotoubun no Hanayome manga compared to the 5toubun anime [Spoilers]. Monsters And Critics. Архів оригіналу за 8 квітня 2019. Процитовано 8 квітня 2019.
  41. Rogacion, Kyle (3 лютого 2019). Winter 2019 Anime Staff Viewer's Guide. Goomba Stomp. Архів оригіналу за 22 лютого 2019. Процитовано 22 лютого 2019.
  42. The Quintessential Quintuplets. Crunchyroll. Архів оригіналу за 22 лютого 2019. Процитовано 22 лютого 2019.
  43. 次にくるマンガ大賞 2018 [Next Manga Award 2018]. Архів оригіналу за 4 вересня 2018. Процитовано 7 грудня 2018.
  44. Hodgkins, Crystalyn (10 травня 2019). 43rd Annual Kodansha Manga Awards' Winners Announced. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 10 травня 2019.
  45. Архівована копія. Natalie. 10 липня 2019. Архів оригіналу за 11 березня 2021. Процитовано 7 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]