Равлик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Равлики)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Равлики
Цепея австрійська
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Посилання
Вікісховище: Snails


Равлик — молюск класу черевоногих із зовнішньою черепашкою.

Будова[ред. | ред. код]

Будова равлика

Тіло равлика складається з голови, тулуба і ноги. Верхня частина тулуба закручена у вигляді спіралі і вкрита черепашкою. Закручена вона зазвичай вправо, але існує аномалія, при якій черепашка закручена вліво (у деяких видів лівостороння закрученість є нормою). На голові є щупальці, ротовий отвір, очі. Нога м'язиста, равлик переміщується з участю слизу, що виділяється на підошві.

Равликові ферми[ред. | ред. код]

Докладніше: Геліцекультура

Равликів деяких видів вживають у їжу. Із світового обороту торгівлі равликами тільки 15-20 % вирощуються на спеціальних фермах, більша частина збирається в природних умовах. В більшості країн світу і в Європі збір равликів в дикій природі заборонений, оскільки це завдає шкоди екосистемі та має екологічні наслідки. Равликів вирощують для харчування та для використання у косметології.

Ринок равликівництва в Україні лише набирає обертів і є перспективною галуззю економіки[1], у сільській місцевості створюються і розвиваються сімейні ферми з вирощування равликів[2].

За десять місяців 2016 року Україна експортувала 347 тонн равликів[3].

Равлик як символ[ред. | ред. код]

В Африці та Центральній Америці равлик символізує родючість (через закручену черепашку, що нагадує про природні цикли) і асоціюється з Місяцем (за ріжки, які він може витягувати та ховати). В ацтеків равлик був символом відродження та воскресіння. Для моче масова поява равликів у вологий сезон вказувала на час початку жертвопринесень. Бог мая Пауахтун уявлявся в подобі равлика чи з'являвся в міфах з його черепашки[4].

Ранні християни порівнювали черепашку равлика з могилою Ісуса Христа чи куполом церкви. У християнській культурі середньовіччя равлик також міг символізувати Ісуса Христа за свою здатність переживати зиму в землі та «воскресати» навесні. Додатково — Діву Марію через уявлення, що равлики запліднюються від повітря. Разом з тим равлик — це і символ лінощів через його повільний рух[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Петропавловська С.Є., Земляк В.О. (2019). ОЦІНКА ІНФРАСТРУКТУРИ РИНКУ ГЕЛІЦЕКУЛЬТУРИ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ (PDF). СХІДНА ЄВРОПА: ЕКОНОМІКА, БІЗНЕС ТА УПРАВЛІННЯ (ukr) . Архів оригіналу (PDF) за 7 травня 2021. Процитовано 15 листопада 2020.
  2. Ферма на піддонах: на Горохівщині сім'я вирощує равликів (фото). Конкурент. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 2 червня 2021.
  3. Агро | экономические новости УНИАН. Архів оригіналу за 28 грудня 2016. Процитовано 28 грудня 2016.
  4. а б Werness, Hope B. (1 січня 2006). Continuum Encyclopedia of Animal Symbolism in World Art (англ.). A&C Black. с. 375—376. ISBN 978-0-8264-1913-2.

Посилання[ред. | ред. код]