Распутін та імператриця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Распутін та імператриця
Rasputin and the Empress
Вид телефільм
Жанр історичний фільм
драма
Режисер Річард Болеславський
Чарльз Брабін
Продюсер Бернард Г. Гаймен
Ірвінг Тальберг
Сценарист Чарльз МакАртур
Ленор Дж. Коффі
Роберт І. Шервуд
У головних
ролях
Джон Беррімор
Етель Беррімор
Лайонел Беррімор
Оператор Вільям Ейч Деніелс
Композитор Герберт Стотгарт
Монтаж Том Гелд
Художник Олександр Толубов
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
Тривалість 121 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1932
Кошторис $1,022,000
Касові збори $1,379,000
IMDb ID 0023374

«Распутін та імператриця» (англ. Rasputin and the Empress) — американська історична драма 1932 року режисера Річарда Болеславського, знятого кінокомпанією Metro-Goldwyn-Mayer.

Цей фільм яскрава ілюстрація різнобічних перебільшень і спотворень історії Григорія Распутіна. Відразу після виходу фільму на екрани княгиня Ірина Юсупова вимагала від студії «MGM» заборонити стрічку і відшкодувати їй моральну компенсацію, оскільки, за її словами: «сцена, в якій Распутін гвалтує її, є наклепом, так зображує її коханкою старця ... Події у фільмі перекручені і створюють наклеп, приниження і зображують її в ганебному вигляді». Княгиня Юсупова виграла справу в британському суді і отримала від «MGM» компенсацію в розмірі 750 тисяч доларів. Крім того, кінокомпанія погодилася вибачитися перед княгинею і публічно заявити, що княгиня Наташа у фільмі вигаданий персонаж і нічого спільного з княгинею Іриною Юсуповою немає.

Створення фільму[ред. | ред. код]

Поштовхом для створення фільму стало відкриття Ірвінга Тальберга, що студія вже володіла правами роману Альфреда Клабунда «Распутін» (1927). У червні 1932 року «MGM» оголосив, що три зірки Беррімори будуть головними акторами фільму. Цей фільм став дебютним звуковим фільмом Етель Беррімор, який є найдавнішим відомим записом її знаменитого голосу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Коли медицина не допомагає хворому царевичу Олексію, в будинок запрошують ексцентричного монаха Распутіна, який прославився як цілитель. Таємничим чином він зможе полегшити страждання спадкоємця престолу. Царська сім'я жалісно терпить всі пригоди Распутіна, слухає його поради, а тим часом амбіційний шахрай таємно вершить свою політику.

У ролях[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]