Рознатовський Костянтин Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рознатовський Костянтин Миколайович
 
Народження: 6 (18) червня 1858
Смерть: 22 серпня 1908(1908-08-22) (50 років)
Київ, Російська імперія
Країна: Російська імперія
Релігія: православ'я
Освіта: Київська духовна академія
Ступінь: магістр богослов'яd
Партія: Союз російського народу

Костянтин Рознатовський (1858, Глухівський повіт, Чернігівська губернія — 1908) — священник, голова Черкаського відділу Союзу російського народу. Член III Державної думи від Київської губернії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син священника Глухівського повіту Чернігівської губернії. Навчався в Чернігівській духовній семінарії і Київськомій духовній академії, яку закінчив зі ступенем магістра богослов'я. Після закінчення академії, висвячений на священника, Призначений викладачем Новгород-Сіверського духовного училища. Потім протягом сімнадцяти років був законовчителем чоловічої та жіночої гімназій в Глухові, крім цього був головою Глухівського відділення Чернігівської єпархіальної училищної ради.

У період революції 1905—1907 отець Костянтин виступив з монархічних позицій, за що піддався осуду з боку адміністрації, і був переведений законовчителем до Черкас.

З протестами проти переведення його з Глухова до Черкас виступила міська дума і земське зібрання, однак він не був повернений до Глухова.

В Черкасах отець Костянтин продовжив монархічну діяльність, заснувавши і очоливши Черкаський відділ Союзу російсього народу. У період виборів до III Державної думи керував передвиборчою кампанією Черкаського відділу СРН, і був обраний виборцем від всіх повітових міст Київської губернії.

У квітні 1907 взяв участь у 4-му Всеросійському з'їзді російських людей в Москві. Активна монархічна діяльність збудила проти Рознатовского ненависть революціонерів, якими у 1907 він був засуджений до смертної кари, що змусило поліцію взяти його під охорону.

У 1907 Рознатовський був обраний членом III Державної думи від Київської губернії, входив до фракції правих. У думі він заробив репутацію стійкої і впевненої людини, користувався авторитетом як серед правих, так і серед політичних супротивників. Отець Костянтин негативно ставився до скандалів у думі, і взагалі сприймав свою діяльність як служіння царю. Крім депутатської роботи, Рознатовський виступав з промовами на Російських зборах, на зборах, організованих Обер-Прокурором Священного Синоду, в гуртках вищого товариства.

Помер 22 серпня 1908 року в Києві, від раку стравоходу і шлунка. Похований на території Вознесенської церкви в Черкасах.

Посилання[ред. | ред. код]