Роменський комбінат хлібопродуктів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Роменський комбінат хлібопродуктів — підприємство харчової промисловості у місті Ромни Сумської області.[1] Є дочірнім підприємством ДАК «Хліб України».

Роменський комбінат хлібопродуктів займається як промисловою, так і заготівельною діяльністю. Перероблення пшениці на борошно вищого, першого, і другого ґатунку з виходами відповідно 30%, 30%, 15%. Продуктивність млина 150 тонн за добу. У заготівельній діяльності: підробка, сушка, зберігання прийнятого від товаровиробників зерна в державні й регіональні ресурси, заготівля, підробка і відпуск насіння. Крім цього є допоміжні виробництва: мініхлібзавод, мінімакаронний цех, цех із виробництва соняшникової олії, кілька торгових точок.

Продукція комбінату — борошно, хлібобулочні і макаронні вироби, олія.

Історія[ред. | ред. код]

Підприємство було створено в 1920 році.

У ході бойових дій Другої Світової війни та в період німецької окупації підприємство постраждало, але пізніше було відновлено та надалі — реконструйовано.У 19911993 роках переобладнано млин з установкою обладнання фірми «Бюлер» Швейцарія.

Після проголошення незалежності України комбінат перейшов у відання Міністерства сільського господарства та продовольства України.

У березні 1995 року Верховна Рада України внесла комбінат до переліку підприємств, приватизація яких заборонена у зв'язку з їх загальнодержавним значенням.[2]

Після створення у серпні 1996 року державної акціонерної компанії «Хліб України» комбінат став дочірнім підприємством ДАК «Хліб України».[3]

11 серпня 2010 року було прийнято рішення про переведення КХП до складу Державної продовольчо-зернової корпорації України,[4] але оцінка майнового комплексу та виконання рішення потребувало часу. У результаті комбінат був офіційно приєднаний до складу ДПЗКУ на початку листопада 2014 року.[5]

У 2016 році на КХП уперше за 20 років було здійснено налагодження розмольного цеху, у травні 2016 року вперше після трьох років простою було запущено млин.[6]

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Основними функціями підприємства є зберігання та перероблювання зерна (насамперед пшениці). Загальна місткість усіх 16 складів складає 34,1 тис. тонн. Також комбінат здійснює помелу борошна (виробничі потужності млина забезпечують можливість виробництва до 150 тонн борошна на добу) і може виробляти манну крупу.[6]

Крім того, у складі КХП діють мініпекарня, цех із виробництва макаронних виробів та лінія з виробництва соняшникової олії.

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2000 році нагороджено Дипломом лауреата «За високі досягнення в галузі переробки зерна та виробництво борошна вищого ґатунку» у рамках Загальнонаціонального конкурсу «Вища Проба».

У 2001 році отримано міжнародний приз «Європейська якість» від Європейської Академії Бізнесу соціальній сфері.

У 2004 році отримав міжнародну нагороду «Лаври слави» згідно з рішенням Науково-експертної Ради Асамблеї Ділових Кіл при підтримці експертів Європейської Ділової Асамблеї Європейського центру дослідження ринку та Міністерства економіки України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ромны // Украинская Советская Энциклопедия. том 9. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1983. стр.329
  2. Постанова Верховної Ради України № 88/95-ВР від 3 березня 1995 р. «Про перелік об'єктів, які не підлягають приватизації у зв’язку з їх загальнодержавним значенням»
  3. Постанова Кабінету Міністрів України № 1000 від 22 серпня 1996 р. «Про утворення Державної акціонерної компанії „Хліб України“»
  4. Постанова Кабінету Міністрів України № 764 від 11 серпня 2010 р. «Про заходи з утворення державного підприємства „Державна продовольчо-зернова корпорація України“»
  5. Роменський КХП увійшов до складу ДПЗКУ [Архівовано 2014-12-30 у Wayback Machine.] / официальный сайт Государственной продовольственно-зерновой корпорации Украины от 3 ноября 2014
  6. а б Роменский комбинат хлебопродуктов запустил мельницу // "Про Агро.UA" от 16 мая 2016