Рональд Лі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рональд Лі
англ. Ronald Lee
Народився 1934[1][2]
Монреаль
Помер 25 січня 2020(2020-01-25)
Країна  Канада
Національність Kalderashd[3]
Діяльність письменник
Знання мов англійська і Kalderash Romanid
Сайт kopachi.com

Рональд Лі (англ. Ronald Lee, народ. 1934, Монреаль) — циганський канадський письменник, автор підручника циганської мови та викладач циганської культури. Представник ромської громади Канади.

Життєпис[ред. | ред. код]

Мати письменника була з родини британських циган Лі, які емігрували до Канади. Батько — музикантом-котляром з Європи. Після весілля він взяв прізвище дружини, оскільки його власне, російського походження, викликало підозри і нездорову цікавість у чиновників.

У 1939 році він відвідував родичів матері у Великій Британії і в зв'язку з початком Другої світової війни затримався там. До Канади він повернувся у 1945 році.

Там він працював разом з дядьком у парках розваг. Відвідував вечірню школу. У 18 років прибився до котлярського табору і вирушив в кочовище. Члени табору заробляли на життя лудінням і виготовленням посуду. Навчився цьому ремеслу і Рональд.

Кинувши кочовище, Лі почав відвідувати курси журналістики й успішно їх закінчив. Також він багато займався самонавчанням.

У 1971 році опубліковано роман Рональда Лі «Goddam Gypsy (Чортів циган)» (ISBN 0887761593). Після цього деякий час він працював журналістом. Приблизно з цього ж часу Лі почав читати лекції з культури циган.

Став ініціатором створення і одним із засновників Roma Community and Advocacy Centre1997, Торонто) і Western Canadian Romani Alliance1998, Ванкувер)

У 2005 році випустив підручник котлярського діалекту циганської мови «Learn Romani».

У 2009 — книгу «E Zhivindi Yag (Живий вогонь)» (ISBN 0981162606), яка фактично є перевиданням книги «Чортів циган».

Наразі працює з циганськими студентами у Новому Коледжі Університету Торонто.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]