Рубін Чорного принца

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рубін Чорного принца
Зображення
Маса 0,034 кг і 34 грам
Названо на честь Едуард Чорний Принц і рубін
Країна  Велика Британія
З матеріалу шпінель

Рубін Чорного принца — насправді шпінель у формі намистини, що важить приблизно 170 каратів (34 г), розміром з куряче яйце. Нині встановлений в передній хрест Корони Британській імперії вище за алмаз Куллінан-II. Є одним з найбільш древніх історичних каменів Коштовностей Корони, перші відомості про який відносяться до середини XIV століття, коли він став належати британським королям.

Шпінель[ред. | ред. код]

До останнього часу усі червоні коштовні камені згадувалися як «рубіни». Тільки відносно нещодавно, рідкісніша шпінель була класифікована від рубіна. Ці два коштовні камені можна відрізнити один від одного тільки по твердості і щільності, а саме що рубін трохи більше твердий і щільніший ніж шпінель. Ці два камені також відрізняються оптичними властивостями: рубін є дихроїчним, тоді як шпінель — заломлюючою.

Відмітно, що камінь просвердлений — для вставки в кулон. Нині отвір прикриває дрібний рубін.

Історія[ред. | ред. код]

Дон Педро Кастильський[ред. | ред. код]

Рубін Чорного принца виходить на «сцену історії» в середині XIV століття, у володіннях Абу Саїда, мавританського принца Гранади. В ті часи йшла Реконкіста — завоювання християнськими королівствами мусульманських держав на Піренейському півострові. У Кастилії правив король Педро I, також відомий історії як дон Педро Жорстокий. Саме йому особливо протистояв Абу Саїд. Але велика частина Гранади була захоплена і Абу Саїд вирішив здатися дону Педро на своїх умовах, для чого приїхав в Севілью. Відомий той факт, що дон Педро дуже жадав багатств Абу Саїда і під час їхньої зустрічі слуги дона Педро віроломно убили мавританського принца. Труп було обшукано і в складках одягу знайшли Рубін Чорного принца, який дон Педро забрав у свою скарбницю.

У 1366 році звідний брат дона Педро граф Енріке де Трастамара почав повстання проти нього у боротьбі за владу. Відчуваючи нестачу у військах і сили для пригнічення повстання дон Педро уклав союз з Едуардом Чорним Принцом. Повстання було успішно пригнічене і Чорний принц за свої послуги зажадав віддати йому рубін Абу Саїда. Дон Педро, що переніс тільки що громадянську війну, був не в змозі йому відмовити. Таким чином Рубін Чорного принца потрапив в Англію.

Військова прикраса[ред. | ред. код]

Під час військової кампанії англійських військ у Франції Генріх V носив шолом прикрашений коштовними каменями, серед яких виділявся Рубін Чорного принца. 25 жовтня 1415 року, в битві при Азенкурі Генріх V отримав удар по голові від французького герцога Алансонського, при цьому Генріх трохи не втратив не лише шолом, але і життя. Битва при Азенкурі була виграна і Генріх V, зберіг не лише життя, але і дорогоцінний шолом разом з Рубіном Чорного принца. Річард III, як відомо, теж носив Рубін Чорного принца на своєму шоломі при битві на Босвортскому полі (1485), де він і загинув.

Коштовний камінь Корони[ред. | ред. код]

Джордж Хейтер Портрет королеви Вікторії, 1838 р. (фрагмент).
Королева зображена в Короні Британської імперії, що містить 3093 коштовні камені, у тому числі Рубін Чорного Принца в передній частині.

В середині XVI століття за розпорядженням Якова I рубін Чорного принца було вставлено в королівську корону, де він залишався аж до часів Олівера Кромвеля. Після Англійської буржуазної революції XVII століття Олівер Кромвель наказав демонтувати усі королівські регалії (окрім коронаційного трону), коштовні камені продати, а золото віддати на переплавку для карбування монети. Рубін Чорного принца був проданий лондонському ювелірові, який перепродав його назад королеві Карлу II, коли в 1660 році монархію у Британії було відновлено.

Посилання[ред. | ред. код]