Рік та Морті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рік і Морті
англ. Rick and Morty
Тип мультсеріал
Телеканал(и) Adult Swim
Дистриб'ютор(и) Warner Bros. Television Studios, Netflix, Hulu і HBO Max[d]
Жанр комедія
фантастика
пригода
Формат зображення 16:9 HDTV
Тривалість 22 хв.
Компанія Justin Roiland's Solo Vanity
Card Productions
Dan Harmon Productions
Starburns Industries
Williams Street
Керівник проєкту Ден Гармон
Джастін Ройланд
Режисер Джефф Маєрс
Брайан Ньютон
Джон Райс
Джастін Ройланд
Стівен Сандовал
Піт Міклс (супервайзер)
Продюсери Дж. Майкл Мендель
Кенни Мика (пілотний епізод)
Виконавчий продюсер Ден Гармон
Джастін Ройланд
Джеймс А. Фіно
Джо Руссо II
Композитор Райан Елдер
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська
Перший показ 2 грудня 2013 — наш час
Кількість сезонів 7
Кількість серій 71
Посилання

«Рік та Морті» (англ. Rick and Morty) — американський анімаційний телесеріал, створений Деном Гармоном і Джастіном Ройландом, прем'єра якого відбулася 2 грудня 2013 року на програмному блоці Adult Swim на телеканалі Cartoon Network. Ройланд озвучив головних персонажів: Ріка, божевільного вченого, та його онука Морті.

Після показу першого сезону у грудні 2013 була перерва майже у два роки, другий сезон вийшов у липні 2015 року. Першу серію третього сезону Adult Swim випустили 1 квітня 2017 без анонсу. Наступні сезони виходили вже регулярно.

Сюжет[ред. | ред. код]

Мультсеріал обертається навколо пригод членів сім'ї Смітів, до складу якого входять батьки Джеррі та Бет, їхні діти Саммер і Морті, та батько Бет — Рік Санчес. За словами Джастіна Ройленда, родина живе за межами міста Сіетл, штат Вашингтон.[1] Пригоди Ріка і Морті зосереджені на подорожах у паралельних світах, куди Рік може переміщуватися завдяки своєму винаходу — портальній гарматі.

Рік, ексцентричний вчений і алкоголік, нещодавно переїхав жити до доньки. Він проводить більшість часу за створенням винаходів та подорожує паралельними світами, що спершу приховує від родини. Одного разу, після пиятики та депресії, Рік бере з собою Морті і надалі такі подорожі відбуваються регулярно, що створює проблеми для Морті в школі й удома. Починаючи з другого сезону компанію Ріку складають також інші члени сім'ї, сестра Морті — Саммер, та його батьки Джеррі та Бетті.

Персонажі[ред. | ред. код]

Рік

Головні[ред. | ред. код]

  • Рік Санчез (у сезонах 1-6 озвучив Джастін Ройланд, з 7 сезону озвучив Іан Кардоні) — геніальний вчений, але при цьому алкоголік, скептик і цинік. Батько матері Морті — Бетті, в будинок якої переїхав після тривалої відсутності та облаштував у гаражі лабораторію. Після повернення почав активно подорожувати разом з онуком паралельними світами і космосом, часто в таємниці від решти сім'ї. Рік обізнаний в особливостях численних місць і навіть нажив собі ворогів в інших світах.
  • Морті Сміт (у сезонах 1-6 озвучив Джастін Ройланд, з 7 сезону озвучив Гаррі Белден) — 14-річний онук Ріка. На початку добродушний і нерішучий, він легко піддається впливу Ріка, який завжди вплутує його у різноманітні небезпечні ситуації та використовує під приводом «дуже важливого завдання». Морті часто панікує, зустрівшись з небезпеками, проте кілька разів і рятував Ріка.
  • Джеррі Сміт (озвучив Кріс Парнелл) — батько Морті, який негативно ставиться до впливу Ріка на його сина. Шлюб Джеррі не дуже стабільний, причиною чого є його погані відносин зі своїм тестем.
  • Бетті Сміт (озвучила Сара Чок) — дочка Ріка, мати Морті, і дружина Джеррі. Працює кардіохірургом коней. Бувши врівноваженою і напористою, їй доводиться боротися з его її чоловіка, яке процвітає всупереч його посередності.
  • Саммер Сміт (озвучила Спенсер Греммер) — старша сестра Морті, звичайніший підліток ніж її молодший брат. Цінує свій імідж і постійно ходить зі своїм стільниковим телефоном.

Другорядні[ред. | ред. код]

  • Джессіка (озвучила Керв Волгрен) — приваблива дівчинка, яка вчиться разом з Морті в математичному класі. Часто не помічає Морті.
  • Ґолденфольд (озвучив Брендон Джоунс) — учитель Морті в математичному класі.
  • Директор Піхва (озвучив Філ Гендрі) — директор Гаррі-Герпсонської старшої школи.
  • Бред (озвучив Еко Келлам) — учень Гаррі-Херпсонської старшої школи.
  • Кертіс (озвучив Кіт Девід) — Президент США.
  • Людина-птах (озвучив Ден Гармон) — з'являється в останній серії першого сезону, двічі в другому сезоні. Найкращий друг Ріка.
  • Злий Морті (озвучив Джастін Ройланд) — можливий головний антагоніст мультсеріалу. Геніальна версія Морті, що ненавидить Ріків з усіх світів і котрий став президентом Цитаделі Ріків, яку пізніше перейменував на Цитадель Морті та Ріків. Можливо є оригінальним Морті Ріка світу C-137.

Інколи з'являлись[ред. | ред. код]

  • Страшний Террі — Фредді Крюгер всесвіту Ріка і Морті, герой «сну уві сні уві сні». Нецензурно висловлюється після кожної фрази, навіть звертаючись до своєї дитини та дружини.
  • Ґуґнявчик — песик родини Сміт, який, завдяки Рікові, придбав розум і здійняв собаче повстання. Портрет Снаффлза можна побачити в будинку Смітів.
  • Пан Дуркогепель — з'являвся в 4 серії другого сезону. Імовірно був інопланетним паразитом, однак в кінці з'ясовується, що це не так. З'являється також в кінці другого сезону, розповідаючи про підготовку третього.

Створення[ред. | ред. код]

У 2006 році Джастін Ройланд намалював нібито новий офіційний мультсеріал про пригоди героїв фільму «Назад у майбутнє» — Дока Брауна і Марті Мак-Флая, що був насправді гротескною пародією. Пізніше ці персонажі стали жити своїм життям, відокремившись від своїх прообразів. Автор перейменував їх в Ріка та Морті, і зробив самостійний серіал (в якому відчувається вплив відомої трилогії).

Сезони[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний показ
Перший показОстанній показ
1112 грудня 201314 квітня 2014
21026 липня 20154 жовтня 2015
3101 квітня 2017[a]1 жовтня 2017
41010 листопада 201931 травня 2020
51020 червня 20215 вересня 2021
610[3]4 вересня 202211 грудня 2022
710[4]15 жовтня 2023TBA

Список епізодів[ред. | ред. код]

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

«Рік та Морті» має 95 % схвальних рецензій від критиків і 87 % від пересічних глядачів на Rotten Tomatoes[5].

Еліс Вакс у Collider писала — в серіалі впродовж сезонів зберігається хороша анімація та є багато емоційних сцен. Відзначалося, що він має насичену сюжетну лінію, тому «Ріка та Морті» варто дивитися послідовно. Та якщо глядача зацікавить один епізод, він дивитиметься і наступні[6].

Згідно з Емілі Ешбі з Common Sense Media, «Рік та Морті» в декораціях фантастики про паралельні світи показує смішну комедію про погані сімейні стосунки. Очевидно, що серіал не розрахований для дітей і сумнівно чи придатний для підлітків через свою нестримну сексуальність і насильство. З іншого боку, дорослі знайдуть чимало цікавого в химерних пригодах героїв[7].

Як писав Ніл Гензлінгер у The New York Times, серіал передусім вирізняється тим, що показує нетипову історію про поганого дідуся, якого супроводжує нерішучий і зазвичай наляканий онук. І хоча це не є гарним прикладом і «Мудрість Ріка може бути під сумнівом, але ви повинні захоплюватися його прямотою»[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roiland, Justin (2016T20:05). Washington state- outside of Seattle. @JustinRoiland (англ.). Процитовано 8 квітня 2020.
  2. Cavna, Michael (30 червня 2017). Adult Swim's new 'Rick and Morty' trailer reveals good news: The show will (finally) return in July. Washington Post. Архів оригіналу за 26 квітня 2018. Процитовано 26 квітня 2018.
  3. Schriesheim, Rebecca (2 вересня 2022). How to Watch 'Rick and Morty' Season 6: Where to Stream the New Episodes. Collider. Процитовано 3 вересня 2022.
  4. ‘Rick and Morty’ Season 7 Premiere Date Revealed Following Justin Roiland Scandal. 24 серпня 2023. Процитовано 24 серпня 2023.
  5. Rick and Morty (англ.), процитовано 29 вересня 2022
  6. Wax, Alyse (2 вересня 2022). 'Rick and Morty' Season 6 Review: Get Ready for Another Ricktastic Adventure. Collider (амер.). Процитовано 29 вересня 2022.
  7. Rick and Morty TV Review | Common Sense Media. www.commonsensemedia.org (англ.). Процитовано 29 вересня 2022.
  8. Genzlinger, Neil (1 грудня 2013). A Warm and Fuzzy Grandpa? Well, Not Exactly. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 29 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]


Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «lower-alpha», але не знайдено відповідного тегу <references group="lower-alpha"/>