Савлух-Су

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джерело Савлух-Су на території Козьмо-Дем'янівського монастиря.

Савлу́х-Су, Сагли́к-Су (крим. Savluq Suv, Sağlıq Suv) — джерело в Криму, знаходиться на висоті 700 м над рівнем моря, в Центральній улоговині Кримського природного заповідника. Є витоком однойменної річки — Савлух-Су, правої притоки річки Альми.

Назва[ред. | ред. код]

Назва джерела в перекладі з кримськотатарської мови означає «вода здоров'я» (крим. савлук ( середній діалект), саг'лик ( південнобережний діалект) — «здоров'я», сув — «вода»).

Історія[ред. | ред. код]

Вперше згадується в переказах про святих Кузьму і Дем'яна. За переказами святі Кузьма і Дем'ян були заслані в гори Таврики в (III століття н. е.) За часів жорстоких гонінь на молоду християнську віру. Оселилися вигнанці поблизу джерела, водою якого незабаром зцілилися від недуг і стали лікувати місцевих жителів. Слава про Кузьму і Дем'яна і про освячену ними воду вийшла далеко за межі Таврики.

У наступні століття, слідуючи заповітам святителів, ченці побудованого тут монастиря дарували людей вірою, здоров'ям і довголіттям. Вже наприкінці XX століття знайшлися люди, які за допомогою науки довели незвичайну цілющу силу святої води і відродили до життя славне джерело. Вода «Савлух-Су» знову стала служити людям. Кожен її ковток цілющий, позбавляє від багатьох хвороб, продовжує молодість і життя.

Наука про джерело[ред. | ред. код]

З висновку Лабораторії підземних мінеральних і лікувальних вод Інституту геології Національної Академії Наук України:

Води, подібні джерела «Савлух-Су», дуже рідкісні. У 1998 р. мінеральна вода «Савлух-Су» занесена до Довідника мінеральних лікувально-столових вод України. Дані в літературі з подібних джерел не виявлені. Є непрямі відомості, що джерело з водою, подібної «Савлух-Су», виявлене на території США. Унікальність води даного джерела в тому, що при значенні рН, близького до нейтрального і невисокої мінералізації, вона містить іони срібла в бальнеологічно активній концентрації. Саме ці якості води додають їй цілющу силу в широкому бальнеологічному спектрі.

З висновку Українського НДІ медичної реабілітації та курортології:

Вода джерела «Савлух-Су» має високий вміст іонів срібла — 0,125 мг / л, іонів цинку — 120 мг / л, що благотворно позначається на застосуванні її як жовчогінної, так і для лікування захворювань печінки, нирок і шлунка. Вода активізує процес обміну вуглеводів, стимулює статеву функцію організму, сприяє зміцненню кісток. Хімічний склад і бальнеологічна активність води при зберіганні її у відкритому вигляді не змінюється протягом 3 місяців. В укупоренному вигляді вода джерела «Савлух-Су» зберігає свої лікувальні властивості протягом півроку і більше.

З практики:

Отримавши навіть неповний, двотижневий курс лікування в санаторії, за рекомендацією лікаря-куратора можна продовжити лікування в домашніх умовах. Для цього необхідно придбати потрібну кількість води «Савлух-Су», але обов'язково в скляній тарі (ємність 0,5 л), де збереження бальнеологічної активності гарантована Українським НДІ медичної реабілітації та курортології. Термін збереження лікувальних властивостей — 6 місяців, збереження інших властивостей води — 12 місяців. 24-х добовий курсовий прийом води — захисний фактор при стресовій виразці шлунка. Воду «Савлух-Су» можна також приймати для профілактики інших захворювань.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • В. Г. Тур «Православные монастыри Крыма»

Література[ред. | ред. код]

  • Горный Крым. Атлас туриста / ГНПП «Картографія», Укргеодезкартографія ; ред.: Д. И. Тихомиров, Д. В. Исаев, геоинформ. подгот. Е. А. Стахова. — К. : ДНВП «Картографія», 2010. — 112 с.