Сайко Микола Пилипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сайко Микола Пилипович
Народився 1897
Бориспіль, Україна
Помер 1949
Країна  СРСР
Діяльність літературознавець, поет, перекладач

Сайко́ Мико́ла Пили́пович (1897(1897), Бориспіль, Переяславський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія — 1949) — український радянський літературознавець, поет і викладач.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1897 року в Борисполі (нині — Київська область, Україна). 1917 року закінчив Полтавський учительський інститут. Працював у школах Харківської області, Борисполя, згодом — у Києві. 1932 року, закінчивши аспірантуру при Інституті літератури імені Тараса Шевченка, залишився там працювати. У 1933 році переїхав до Лубен, працював у педагогічному інституті, очолював кафедру. З 1934 до 1946 року викладав історію української літератури і керував літературною студією в Ніжинському педагогічному інституті.

У 1937 року як викладач української літератури був звинувачений у націоналізмі, участі в націоналістичній організації «Плуг». Був заарештований, увільнений з посади завідувача кафедри української літератури. Звинувачення не визнав, п'ять місяців потому, після єжовщини, був звільнений з тюрми і поновлений на посаді доцента цієї ж кафедри педагогічного інституту. 1941 року захистив кандидатську дисертацію.

Після початку війни Сайку з родиною не вдалося евакуюватися. Влаштувався на посаду інспектора початкових шкіл на Харківщині. Через донос колишнього студента був заарештований, з січня по вересень 1943 року перебував у німецький в'язниці, де захворів на сухоти.

Після визволення України ще довго лікувався. 1944 року повертається до Ніжина і поновлюється на викладацькій посаді в педагогічному інституті.

1946 року заарештований вдруге за звинуваченням у націоналізмі та співробітництві з нацистами під час окупації. У в'язниці захворів. Поміщений в психіатричну лікарню, де він 1949 року покінчив життя самогубством.

Творчість[ред. | ред. код]

Писати вірші почав рано. Перші публікації з'явилися 1925 року в бориспільській періодиці. Працюючи в школах, підтримував зв'язки з творчими організаціями. З 1925 до 1932 року був членом літературної організації селянських письменників «Плуг».

Вірші Миколи Сайка були помічені Павлом Тичиною, який підтримав творчі спроби молодого поета. У журналі «Червоний шлях», де Тичина очолював відділ поезії, було опубліковано кілька віршів Сайка. 1927 року побачили світ його поезії: «Жнива», «Вже сонце з золотого лука», «У саду дзвенять синиці», «Під умитими зорями», «Щодня з-за школи сонце сходить…» та ін.

1930 року вийшла друком перша збірка поезій Миколи Сайка «Жайворонок степу», до якої увійшло 32 вірші. Всі вони проникнуті оптимізмом. Через змалювання природи, її стану в різні пори року розкривається доля ліричного героя. Багато творів поета мають філософський характер, чим зумовлені складні метафори.

Микола Сайко підтримував творчі зв'язки з Павлом Тичиною, Володимиром Сосюрою та іншими поетами та письменниками. Багато часу приділяв вихованню молодих талантів, вчив письменників-початківців долати труднощі літературної праці. Сайко відомий у літературі як критик та літературознавець. Автор статей «Творчий шлях М. Горького», «О. С. Пушкін в українській літературі» та ін.

Деякі твори поета були опубліковані після його смерті у збірці «Із поезії 20-х років», газеті «Деснянська правда», в альманасі «День поезії» (1963), журналі «Вітчизна» (1967) та ін.

Видання творів[ред. | ред. код]

  • Сайко Микола. Жайворонок степу. — Х., К. : ДВУ, 1930. — 94, [2] с.
  • Сайко М. П. Поезії / упор. та вступ. стаття Олекси Ющенка. — К. : Радянський письменник, 1969. — 95 с.

Джерела[ред. | ред. код]